2022 omsattes det till svenska travtävlingar brutto 3475Mkr. Under 2023 är samma siffra 3111Mkr. 364 miljoner mindre, drygt 10% av bruttoomsättningen har försvunnit.
Förra året renderade detta spel ett spelaavdrag på 1041Mkr, i år blev det 937Mkr. Det är nästan 11% eftersom ATG tappat mer omsättning i spel med högt spelavdrag än i spel med lägre avdrag.
Så här ser det ut med de olika spelformerna:
Enloppsspel (V/P/Tv/K/Tr) -7,1%
LunchDubbel -14,1%
Dagens Dubbel -10,3%
V3 -9,3%
V4 -12,8%
V5 -21,6%
V64 -16,2%
V65 +28,3%
V75 -13,4%
V86 -2,7%
Topp Sju -11,3%
Under 2023 har det körts 108 färre lopp jämfört med 2022, och det har varit 10 färre tävlingsdagar. 167 tävlingsdagar med 1584 lopp förra året, mot 157 tävlingsdagar med 1484 lopp i år. Det handlar om en V75-dag mindre, en GS75-dag mer, en V64-dag mer, fyra färre lunchtrav, två sax-dagar färre, fyra färre breddtravsdagar och en övrig travdag färre. Det har så klart haft en negativ påverkan av spelet med c:a 2%.
I prispengar betalades det ut 156,3Mkr förra året mot 153,9Mkr i år. Prispengarna per lopp har ökat något. Störst skillnader märks på Solvallas onsdagar där prispengarna ökat, och på fredagsluncherna där prispengarna per lopp minskat i spåren av att Solvalla numera inte kör så många av dessa dagar. I övrigt är skillnaderna små.
Den minnesvärda kanske kommer ihåg (eller kollar) att ATG redovisade blott 956Mkr från svenskt hästspel i förra årets kvartalsrapport för första kvartalet. Det är här den stora osäkerheten kommer in, för det är ju inte bara svenskt spel i alla potter. Trots att jag inte räknar spelpotter i utlandet som svenska spelare deltar i så är intresset från utländska spelare att delta i svenska spelpotter större. (Intäkterna i form av provisioner från detta spel redovisas som en övrig intäkt av ATG). Frågan man har att bedöma är om det är utländsk eller svensk omsättning som man tappat i potterna? Jag tror att det är mer utländsk omsättning än svensk som försvunnit. Insättningsgränser i länder som spelar mycket till Sverige borde spelat en viktig roll, och att det generellt är flerloppsspelen med högt spelavdrag som tappat tyder på det. Och då kanske ATG ändå kan komma att redovisa hästspelsintäkter på 900Mkr för första kvartalet, en nedgång med c:a 6%, men betydligt bättre än de 11% som siffrorna antyder.
Det betyder nog ändå också att posten övriga intäkter minskar, och det betyder en del för ATG:s resultat. Om vi inte skall gå mot ett ekonomiskt armageddon för travsporten vill det till att Sportspel inkl Big 9 och Kasinospelandet levererar. Utvecklingen i Danmark får gärna fortsätta sin positiva trend och kanske kan man ha sparat lite hos ATG?
Det finns en del siffror som är värda att kommentera. Breddtravsdagar har en väldigt varierad omsättning beroende på när och var de går. Ett breddtrav som får gå som ensam saxbana kan ha över två miljoner i spelomsättning, medan man om man är ”tredjebana” på kvällen sällan når upp till en miljon. Det finns så klart de som tycker man skall optimera det här, men 100 bruttomiljoner fördelat på ett år är någon tiondels procent av ATG:s omsättning.
Tristare är det väl då med en del spelformer som innehåller så lite pengar att det inte är roligt att spela dem. V3-omgångar med under 10 000kr omsatt är trist. Enloppsspel med 25-30 000kr i totalomsättning gör att man inte gärna spelar en skrälltrio, det finns inte pengar i potten som motsvarar svårigheten i den. Man får rent av se upp med att spela 20 vinnare på en hundraoddsare där, det kan sänka oddset rejält.
Det finns också både V4 och V5 med omsättning under 100 000kr, och då får det inte skrälla så mycket om potten skall räcka till att betala för svårigheten. Eftersom man på vissa icke exponerade tävlingsdagar ramlat ned under kritisk massa för spelpotterna tappar man också där. Det är inte roligt att spela emot sig själv med höga spelavdrag.
För den som är intresserad av lite tabeller och jämförelser kan jag bjuda på några tabeller. Först ett par jämförande tabeller mellan olika typer av tävlingsdagar mellan första kvartalet förra året och i år


Att tänka på är att det är en V75 mindre i år jämfört med förra året, det gör att siffrorna för V75 ser mer alarmerande ut än de verkligen är. Det är kanske mer alarmerande att alla typer av tävlingsdagar tappar omsättning utom V65-luncherna på fredagar,
Om vi tar en titt på vad de olika erbjudna spelformerna levererar i medelvärde per typ av tävlingsdag ser det ut så här:


Det är inte mycket att glädjas över här heller, utan breda generella tapp trots många nedbrutna siffror att det ändå finns risk för att underlaget lurar en lite. Man kan t.ex. se att V64 i genomsnitt tappat 1,4Mkr per kväll, medan den revanscherande V4 i genomsnitt ökat 19 000kr i omsättning, men det är ju en klen tröst.