Spelet på svenskt trav har fortsatt att visa lägre omsättning under Februari 2023. Efter att i Januari tappat 216 miljoner, varav c:a 75 miljoner kom från att man hade en V64 mer och en V75 mindre under 2023, så har man i Februari tappat ytterligare 109 miljoner. Det är drygt 10% bakåt. Det är två tävlingsdagar färre som står för någon handfull miljoner i omsättning, men på de stora spelformerna har man haft väldigt lika förutsättningar.
Man har under Februari tappat 30 miljoner på V75-dagar, 22 miljoner på V86-dagar, 5 miljoner på GS75, 42 miljoner på V64-dagar och 9 miljoner på lunchtrav/sax/bredd. Ja, det är lite olika många jackpot. Ja, en del av omsättningen som försvunnit är måhända norsk, dansk, finsk eller tysk, men vi skall inte blunda för att det är en massa svenska kronor som försvunnit också.
Vi talar om runt 85 nettomiljoner mindre EFTER SKATT för de första två månaderna som spel på svenska travhästar genererat. Det är mycket pengar i en organisation som har förtvivlat svårt att sänka några andra kostnader än prispengarna. Och då är vi bara två månader in på året.
Finns det inget positivt då? Jo, lunchtrav på fredagar har visat bra siffror och V86 minskar lite mindre än de andra spelen. Spelet minskar lite mindre i Februari än det gjorde i Januari. Mars kommer börja med en jackpot på V86 och det blir i alla fall en positiv start på spelet.
I långa loppet ser jag dock inte att man skall behöva hoppas på extra många jackpot för att omsättningen skall hållas uppe. Det där går upp och ned hur många det blir, och är ju inget man kan hänga upp budgeten på. Det är snarast så att det är överskotten från jackpot som utan knot borde läggas till handlingarna och fonderas för dåliga tider. Eller åtminstone få till tänket att man tjänar pengarna först, och fördelar dem sen.
Vän av ordning inser så klart att det finns mer omsättning i form av svenska galopptävlingar, Australien, Frankrike, våra nordiska grannländer, galopp i Hongkong, spel på ridsport och en del annat. Men det är nästan omöjligt att reda ut vad det genererar, om det ökar eller minskar och vad som är en svensk omsättningskrona och vad som är något annat lands omsättning i gemensam pool. Det finns dock ingenting som tyder på att ATG radikalt skulle ha ökat sina intäkter från den verksamheten.
Vi avslutar med något positivt. Trots 23 färre körda lopp är kronorna i utbetalade prispengar lika många.