Viroid 2025 – mot framtiden Del 9

När spelet vek nedåt under 2012-2013 hade banornas intäkter utöver spelet redan i stort sett försvunnit. Det fanns inga större publikintäkter att tala om annat än på någon enstaka stor evenemangsdag. Det fanns heller ingen programförsäljning, inga intäkter från annonserna i programmen och de reklamtavlor som ramade in banorna hade blivit allt svårare att sälja för mer än självkostnadspris. Restaurangen gick i bästa fall ihop sig, i alla fall på pappret. I själva verket går de flesta restauranger ordentligt back eftersom de inte täcker kostnader för avskrivningar, underhåll och drift som värme, sopor och vatten.

Det fanns ingenting i banornas balansräkningar som kunde mildra det brutala fallet i medel till sportens aktiva. Inga intäktsströmmar som kunde styras om. Tvärtom uppdagades i samma veva att banorna under lång tid underlåtit att göra nödvändigt underhåll på sina anläggningar. Stallar som dömdes ut, restaurangkök med långa listor av anmärkningar och en publikmiljö som inte direkt andades 2000-tal vad gäller färgskalor, teknik eller inredning. En del banor fick lov att nalla ur prismedelsbudgeten för att gå runt.

Det är kanske inte riktigt helt sant att man gjort så här med vett och vilje. Däremot är det onekligen så att travsällskap som är extremt beroende av ett kontinuerligt flöde av pengar från ATG:s spelverksamhet inte tjafsar allt för mycket. Det är enkelt att köra över deras protester med den makt som pengarna ger. Kan man dessutom fresta med ett pokalår längre fram, med lite lösa förhoppningar om att det skall ge banorna en bättre ekonomi så de kan rustas upp, då går man med på nästan vad som helst.

En bana som har tillräckligt med ”håll-käften-pengar” på kontot för att hålla verksamheten flytande kanske inte nickar bifall åt röriga tävlingsprogram, oförmånliga starttider och diktat uppifrån om hur saker skall vara.

Vi borde börja bygga starkare travsällskap. Mer självständiga sådana som kan ta ett rejält ansvar för både travsporten, och den kommersiella biten. Vägen dit är att man börjar ställa krav på sällskapen om delfinansiering av sport och driftmedel. För varje miljon i prismedel som skall delas ut får man 850 000kr från centalt håll, och förväntas kunna lägga till 150  000kr själv som man drar in på sin kommersiella verksamhet. För varje miljon i tänkt driftersättning och tävlingsdagsersättning man får, ställs samma krav. Det går naturligtvis bra att täcka en hel del av detta, kanske allt, med ideella arbetsinsatser från banans aktiva, om man nu inte lyckas dra till sig entrébetalande publik som köper banprogram och mumsar i sig förtäring. Om man inte lyckas sälja reklamtavlor, sponsrade lopp och kan hyra ut stall på banan. Det finns alltid två sätt att få en ekonomi i balans. Antingen ökar man intäktssidan, eller så minskar man utgifterna.

För att alla skall jobba åt samma håll får dessa centrala medel gärna kopplas till spelet med en direkt procentuell andel av de olika spelens omsättning, men aldrig mer än det man kan täcka med 15% av egna medel.

Jag kan till och med se att en del tävlingsdagar (kanske 10-20% av hela tävlingsprogrammet) viks till en auktion där banorna får bjuda på hur mycket de är beredda att lägga till av egna pengar för att få dem. Banor som vill växa och utvecklas får chansen att göra det, eftersom de genererar mer pengar till sporten. Banor som har svårt med ekonomin kommer tävla mindre.

Det här kommer sätta en enorm press på banorna, och de kommer göra revolt för att få så många tävlingsdagar som möjligt att bli så kommersiellt gångbara som möjligt. Det kommer troligen styras upp ordentligt med fribiljetter, och man kommer prova en rad olika koncept för att få maximala intäkter på gästernas förtäring. Kraven på ideellt arbete kommer växa, som i alla andra idrottsföreningar. Likt andra idrotter kommer också travet att knacka på hos kommunerna och deras bolag för att sälja sponsringspaket och höra sig för om bidrag till verksamheten. Kan kommunerna i andra sammanhang slanta upp för elitidrott i sin kommun får man slanta upp lite för travet också, om det skall vara kvar där.

Det här kommer ställa krav på banorna att ha stabil ekonomi, ”pengar på banken” att kunna satsa och starka incitament att driva travet framåt både sportsligt och som evenemang för människor. Ett slut på tanken om att leva ur hand i mun. Det kommer ge mer starka och självständiga sällskap som kan ta hand om sporten lokalt, där de själva känner den bäst. Det ger också stabilitet i travets ekonomi om det finns lite monetära resurser utspritt i organisationen, och om fler känner ansvar och delaktighet genom ideellt arbete för något man tycker är roligt.

Inte minst skulle det betyda en hel del för travets ekonomi om man successivt kunde lyfta nivån av pengar som inte kommer från spelet från någon enstaka procent till 15%. Det handlar om ett par hundra miljoner per år, ytterligare. Det går så klart inte att bara införa det här över en natt. Man får nog börja med en mer blygsam nivå, men sedan stegra kraven år för år.

Det här var sista delen i mitt lilla försök att staka ut travsportens önskvärda utveckling framöver. Jag är inte kompromisslös, påstår inte att precis allt måste ske eller att det inte kan finnas andra lösningar som ger positiva effekter för travet. Jag är dock överygad om att vi måste bort lite från fokuset kring spelets kronor och ören till en starkare organisation och en starkare sport.

Jag tänkte ta mig friheten att ta lite julledigt från bloggandet, och är tillbaka efter årsskiftet då en ny licensmarknad för spelet väntar oss. Till skillnad från vissa spelbolag ser jag inte riktigt varför just julhelgen skulle vara särskilt lämpad för spelhysteri. Kanske borde fler dagar än julafton vara tävlingsfria i Sverige så att fler av de som jobbat och slitit hårt under året kan unna sig lite helgledigt med släkt och vänner?

Med det vill jag önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.

3 tankar på “Viroid 2025 – mot framtiden Del 9”

  1. Ser alltid fram emot dina inlägg. Läser dem varje dag. Ser också att ATG har utvecklat sina infoskärmar hos ombuden. Ser riktigt snyggt och modernt ut. Tror nog Svenska Spel halkat lite efter där. God Jul och Gott Nytt År.

  2. Klockrent återigen, endast fem banor har någon form av ekonomi i Sverige, och endast en bana kan i dag dela ut prismedel utöver tilldelade från ATG/ST.

    Din tanke beskriven ovan förvånar mig, och gläder mig, det är ett lysande förslag.
    GOD JUL.
    Tack för all strålande och intressant läsning.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.