Vad får man för pengarna?

Det verkligen strösslas pengar över högsta klassen, snabblopparna. Ideligen rejält förstärkta prispengar i lopp efter lopp, som inte lockar fulla fält. Den här veckan började i måndags med Sprinterkrevaden på Mantorp med 50.000kr till vinnaren. De hade fullt fält, men man hade begränsat det till 10 startande.

I tisdags var det derbykval, så då kördes inget snabblopp. Solvalla körde på onsdagen Cetes, 100.000kr till vinnaren, sju startande. På torsdagen var det Åbys tur att köra Henning Krafts minne, för stoeliten. 100.000kr i förstapris här också, åtta startande.

Bergsåker kör ju Sundsvall Open Trot på lördagen med en miljon till vinnaren, men redan på fredagen har man Malabar Circle Ås lopp med 100.000kr till vinnaren. 10 startande,  vilket enligt proppen är max.

Söndag och måndag är befriade från snabblopp, men på tisdag kör Axevalla med blott 35.000kr i förstapris. Det har fått sju anmälda.

Den här veckan är inte unik, utan så här ser det ofta ut. Massor av prispengar till en rätt så tunn elit som inte förmår fylla fälten. I många fall får man privilegiet att antalet startande begränsas till tio hästar.

Ändå fortsätter banorna att skriva ut sina ofta anrika lopp för högsta klassen. Att skriva ut loppen samma vecka som Sundsvall Open Trot är ju dessutom ett rätt säkert sätt att se till att det inte kommer någon riktig kanon och hedrar banan med ett besök. Finns det någon bana som tycker att man får valuta för pengarna i de här loppen? Finns det förståelse för att kretsen runt hästar i andra klasser, där det är tufft att komma med i loppen och där prispengarna är lägre, ifrågasätter pengarullningen? Varför börjar man inte fördela om?

Jag skulle till att börja med vilja se propositioner med flexibla prispengar. Är det t.ex. sju startande av max 12, så skär man ned den totala prissumman i loppet med 5/12. Det betyder kraftigt sänkta priser rakt över, inte bara någon matlapp mindre. Jag vill också se att man börjar avveckla en del sådana här snabblopp när det inte finns tillräckligt med hästar för dem. Det är inte att hedra någon att köra lopp med ett halvt fält formlösa hästar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.