Vad är travstatistik?

Det görs en väldig massa statistik runt travet i stugor och hyddor. Ganska lite av den statistik som görs är särskilt detaljerad. Det blir för de flesta för komplicerat att dela upp den och hålla isär olika typer av lopp med olika förutsättningar. Resultatet blir att man som spelare blir grundligt lurad när man tar sin ihopsamlade statistik och applicerar den på alla lopp.

Låt mig ge några exempel på klassiska fällor.

Spårstatistik lägger spelarna många timmar på att sätta samman och studera, men jag har hittills i mitt liv aldrig sett någon sådan statistik som är korrekt.

Det första felet man gör är att klumpa ihop alla typer av lopp.Vi har t.ex. montélopp som startas med 10 hästar i bredd bakom bilen eller handikapplopp med 15 bakom bilen där högre startprissumma medför sämre startspår. Dessa lopp skall ovillkorligen särredovisas. De kan inte klumpas samman med andra typer av lopp eftersom förutsättningarna avviker för mycket. Även finallopp där spåren valts utifrån placering i loppet bör man plocka ut, även om det inte är så många lopp per år.

Ett annat fel man gör är att inte ta hänsyn till att hästar stryks och att andra därför får ett annat startspår, vanligen bättre.  Inte heller tar man hänsyn till att vissa lopp inte är fyllda.

När det kommer till voltstart och tilläggslopp så brukar de flesta gå bort sig. Hur bra ett spår är beror på hur många man har framför sig. Startnummer 9 kan t.ex. vara springspår på andra startfållan med blott tre hästar på start som man med en startsnabb häst kommer ikapp redan före första kurvan, eller så kan det vara innerspår på andra startfållan med 8 hästar framför sig och många startsnabba utanför sig. Sannolikheten för tidig ledning är minimal, sjätte eller sjunde par invändigt det mest troliga. Prognoserna för att vinna loppet är väldigt olika.

Det finns fler saker som ställer till statistiken. Distans är en sådan sak. Man måste hålla isär dem. Man behöver också titta lite på olika banor, för även om man kan tycka att en 1000m lång travoval är likadan överallt så är det inte så. Open stretch och olika långt fram till kurvan från startplatsen är två faktorer som betyder en del.

Olika klass på hästarna spelar också roll. Generellt sett har spelarna enklare att tippa rätt ju högre klass de tävlar i. Många som gör statistik låter gärna precis vartenda lopp ingå i statistiken, oavsett klass. Jag kan lova att spårstatistiken för treåriga debutanthästar inte är applicerbar på t.ex. en Silverdivision som avgörs med voltstart. Kallblod skall heller inte blandas med varmblod i statistiken.

Ett stort fel man gör är att man inte ser till hur spelarna värderat en ekipagen från de olika startspåren och kan avgöra om det finns ett spelvärde eller inte. Om spår 5 är favoritspelat med i den genomsnittliga insatsprocenten 30, och ”bara” 13% av dem som startar där vinner så är det ju inget för spelarna i längden. Om spår 12 däremot brukar ha 1,8% av insatserna i snitt, men vinner 3% av loppen, så finns det ett rätt bra spelvärde att ta vara på där.

Det är inte bara spårstatistik spelarna använder. Utdelningar är vanligt att föra statistik över. Jag vet inte riktigt vad man vill få ut av det, men man bör på något sätt markera jackpotomgångar och plocka ut dem ur statistiken. Ranksumma är ganska vanligt att man vill ha koll på, och den är bra. Med hjälp av summan av insatsprocent kan man avgöra om den var lätt eller svår. Man får dock gärna kika lite på vad maximal och minsta summa av insatsprocent hade kunnat vara, för at se om omgången egentligen var svår eller lätt. En femterankad kan ju ha 14% av insatserna eller 3%.

Antal streckfavoriter skall naturligtvis delas in i kategorier. Det är en enorm skillnad på om en favorit har 80, 60, 40 eller 20 procent av insatserna på sig. I det senare fallet skall man kanske inte ens tala om att det är en favorit. Det vore också önskvärt om ATG ville redovisa hur strukna hästars insatser fördelats ut. Då och då händer det ju att någon betrodd häst blir struken ganska sent.

Det är också viktigt att man använder statistik baserad på den spelform man spelar. Vinnarodds, tvillingandel och liknande har ingenting med streckspelen att göra. På samma sätt har insatsprocent i streckspel inget att göra med vinnarspel eller t.ex. triospel. Man måste skilja på spel där man tar beslut för flera lopp i förväg, och dem där man kan se utrustning och invänta provstarterna innan man tar beslut om spel.

Ytterligare ett fel som görs är att man blandar gammal statistik då det rådde helt andra förhållanden. Open Stretch, vinklade startvingar, V7-spel, robotregler, andra jackpotgränser, filspel, andra sätt att redovisa streckprocent är några faktorer som man skall ha i bakhuvudet när man gör statistik. Lopp på utländska banor har heller inte i statistiken att göra om man spelar till svenska banor. Naturligtvis krävs det ett antal lopp i underlaget för att statistiken skall bli rätt, men det skall vara underlag som är samma sak som det man vill mäta. Allt annat kommer lura dig.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.