V75-programmet utvecklar inte sporten

Schemat över V75-dagarna nästa år har kommit. Det är inga gigantiska skillnader mot i år, men några saker märks:

Dannero får en extra V75 med kallblodskriteriet. Det är en bra satsning för att lyfta upp ett av de större loppen som körs i Norrland. I och med detta slipper också Solänget, Skellefteå och Dannero dela på två dagar. Här kan vi säkert räkna med stort spelintresse från Norge också.

Derby-uttagningarna blir inte V75, utan V86. Jag ser gärna att BC-semifinalerna också blir något annat än V75, för det är spelmässigt inte så intressant med dessa uttagningslopp.

Det är även 2016 två lördagsomgångar som körs i Norge, plus en söndag (Oslo GP). Vidare är det en söndag i Finland (Finlandia Ajo) och en i Danmark (Copenhagen Cup). Jag förstår om man har en extra V75 på nordiska stordagar, men jag kommer aldrig att förstå varför vi i handelsbalansens namn skall köra två V75-lördagar i Norge. Med de nya avtalen är det väldigt dyra dagar.

Senareläggningen av V75 innebär att man får kasta om lite. V75-programmet är ganska hårt styrt och låst av traditionella storlopp, så det går inte att bara flytta någon vecka. Eftersom Hagmyren inte har banbelysning får deras V75-dag lov att köras tidigare på året, och istället får Färjestads uniontrav flytta till Oktober. Det är synd, för där hade man byggt upp en tradition med hockeylaget att det efter travet var årets första hemmamatch i SHL. Hade det inte varit bättre att installera en banbelysning på Hagmyren istället?

Det blir mer V75 vid årets slut. 23:e, 25:e, 26:e, 28:e och 31:a December är det V75. Det finns några andra extra omgångar som också känns lite märkliga. Man fortsätter t.ex. med V75 på Solvalla samma dag som Prix d’Amerique. Det vete sjutton varför man fått för sig att det är en bra idé, för många av våra bästa aktiva är på plats i Frankrike. Det blir också en extra V75 sista helgen i Februari, bara för att…? Man har också smugit en en extra V75 sista helgen i November av precis samma anledning.

Om man vill styra prispengarna mot kvalitet och att ge bra hästar chansen att tjäna mer pengar så borde man göra annorlunda. Fem V75 på nio dagar betyder 35st V75-lopp med runt 400 hästar av V75-klass som skall starta. Det kommer inte att finnas så många hästar av den normala V75-kalibern att tillgå då, utan prispengarna från V75 kommer tjänas av hästar som normalt sett inte räcker till i sådana sammanhang. Ägarna till dessa hästar har säkert också hål att fylla igen i sin ekonomi, men är det verkligen rätt prioriteringar man gör med en hel del miljoner från prispotten? Lägg till transportbidrag också, samt TV-produktioner. Travsporten bränner en massa resurser på detta.

Detsamma gäller extra V75 i Januari, Februari och November som inte är knutet till någon sportslig höjdpunkt. Det är månader då det brukar eka rätt så tomt i anmälningslistorna. Diskussionerna brukar handla om hakar i skorna, om det är möjligt att köra barfota, om tjällossning och riktigt tunga banor.  Därtill brukar det höras en del om kyla, snöyra och vad som händer om det blir inställt. Det är sådana tävlingar som nu lyfts upp.

Publikmässigt är de här extra omgångarna helt stendöda. Runt 1000 personer har man räknat in i publiken. Omsättningsmässigt så är det helt OK dagar med 50-60Mkr. Jag tror ändå på att man skulle kunna vinna en del på att flytta dessa dagar till något mer intressant för publiken, och till delar på året då fler hästar är ute och rör på sig. Gentlemannadagen på Jägersro känns aktuell, en Sleipner-dag i Gävleborg då man kör SM för kallblodsston och varför passar vi inte på att skapa ett riktigt bra nationaldagstrav genom att återuppväcka Sverigeloppet och Rikschampionatet för att köra det då? Jag kan rent av tänka mig att ordna V75 på några onsdagar under sommaren på banorna som inte har V75 idag. Det måste vara en bättre lösning än att ha tjockt med tävlingar runt jul och nyår.

1 tanke på “V75-programmet utvecklar inte sporten”

  1. Orsaken till alla extra v75 är naturligtvis att det är enda sättet att INTE omsättningen på hästarna HELT ruineras. 2014 ökade travet med exakt motsvarande EN vanlig v75dag, dvs 80 miljoner.

    Således är upplägget med V75-varjedag runt jul sista chansen att kamma siffrorna för året. Precis som du säger kommer det inte vara enkelt för tränarna att skaka fram hästar till dessa lopp. Återigen återkommer man till att propparna på V75 måste förändras. Klassindelningarna i dag ger inte matrial till så många v75lopp, guld och tex stoeliten kommer knappast ha starthästar så det räcker i December.

    Frågan hur personalen hos de största proffstallen ska lösa logistiken blir nog också delikat för tränarna.

    Förövrigt är jag mycket spänd på att se vilka publikskapande åtgärder som ATG/ST ska utveckla för banorna som arrangerar V75 framöver, löftena som ställdes ut för V86express verkar inte ha infriats i någon större utsträckning.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.