Utan historia startar man hela tiden från noll

Trav är en sport med lång historia. Åtskilliga travsällskap har klarat av hundraårsjubileet, i stamtavlorna kan vi läsa om stamfäder långt bak i tiden och för den som till äventyrs läser propositionerna finns det minneslopp över en rad människor och hästar som formade travsporten.

I onsdags kördes t.ex. Karl Gösta Fylkings minneslopp på Solvalla. Allt ST har lagrat om hans gärningar i databasen är att licensen gick ut vid årsskiftet 1991/92, och att han bodde i Märsta. Han står fortfarande, 24 år efter sin död, som ägare till hästen Carlina och han finns registrerad som uppfödare till en handfull hästar.

Det är allt. Om jag läser årsböckerna med statistik så kan jag få lite mer fakta, men inte blir jag särskilt klok över vem denne man var på ST:s hemsida. Jag kommer ihåg en av de första gångerna jag besökte en travbana. Då vann Fylking med hästen Don Up till oddset 1,40 på Sundbyholm. Veckopengen var investerad och en vinnare är alltid en vinnare. Men att leta reda på den omgången och det loppet på ATG:s hemsida låter sig inte göras. Det har för länge sedan försvunnit i historiens glömska.

Både ATG och ST borde vinnlägga sig om att ha kvar historien på sina hemsidor. Den där gången då man satte oddsrekord på DD skall för alltid gå att slå upp. Tävlingsresultaten från den första tävlingsdagen man besökte skall för alltid gå att slå upp. Tränare och kuskars bedrifter måste gå att slå upp för den som är ny i travet. Berätta om deras championat, om de stora loppen de vunnit, och åtminstone deras siffror år för år.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.