#travgranskning

SVT:s Sportspegeln har börjat granska djurskyddet inom travet. Det är bra. All publicitet som man kan hantera är bra. Man började med att ta upp en sårskada som Art On Line har haft under närmare två år. Jag förstår kritiken. Jag håller med om att blödande sår inte skall finnas på tävlande hästar. Att man accepterar att hästar startar med sådana sår öppnar upp för en hel del annat också, och så skall vi inte ha det.

Jag vill ändå påstå att travhästar är mycket väl omhändertagna, mycket bättre än medelhästen tas om hand i Sverige. Något annat än det allra bästa fungerar inte om man skall få en häst att duga på tävlingsbanan.

Travstall är vanligen väldigt väl underhållna. I stall, boxar och hagar har man gjort sitt allra bästa för att hästen inte skall kunna skada sig på något. Hästar får det bästa fodret på marknaden, och höet är ofta väldigt ordentligt analyserat. Boxarna mockas ordentligt och rengörs varje dag. Hästarna pysslas om av skötare från tidig morgon, till sena kvällen.

Varje antydan till skada behandlas grundligt av veterinär, för att det inte skall bli värre skador och för att hästarna inte skall ha ont. Travhästar vaccineras och avmaskas regelbundet.

Travhästar visas regelbundet upp. Dels är det hos de flesta professionella travtränare rätt mycket människor som rör sig på gård och i stall. Det är hästars ägare, leverantörer, transportörer, kollegor etc. Att ha missförhållanden där skulle aldrig accepteras. Dels skall ju travhästar gärna tävla om man skall få någon avkastning från dem, och att komma med en häst som inte ser ut att vara väl omhändertagen till en travbana låter sig inte göras. En sådan häst skulle knappast prestera något på banan, och bandomare, veterinärer och kollegor skulle garanterat reagera om en häst inte såg bra ut.

Om man ser till de kontrollmyndigheter och rättsväsendet som övervakar djurskyddet i Sverige så har de inga stora problem med någon av hästsporterna, eller för den delen ridskolorna. Hästar som får daglig omvårdnad och har många människor omkring sig tas som regel väl omhand. Det är värre med djur som hamnar hos ensamma människor, och som dras med ohälsa, dålig ekonomi eller ett intresse som inte längre finns.

Det är där man hittar de verkliga fallen av vanvård. Hästar som inte fått sina hovar verkade på mycket länge, hästar som inte får komma ut i hagen, som saknar sällskap, som inte får boxen mockad och får foder av tveksam kvalitet lite sporadiskt. Hästar som står i dragiga, mörka och fuktiga stall som det var länge sedan någon ens drog en pensel över. Det gäller för övrigt inte bara hästar, utan alla djur som hamnar hos fel ägare.

Hashtaggen #travgranskning som Sportspegeln lanserade igår har totalt använts i fyra inlägg i skrivande stund. Jag tolkar det som att man ute i stugorna inte precis rasar över det som Sportspegeln visade igår. Det är bra att man förstår att travet ägnar mycket tid och resurser på sitt djurskydd.

2 tankar på “#travgranskning”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.