Transpondereländet

Travet har införskaffat ett positioneringssystem som skall ge tittarna en grafisk presentation av var just deras häst finns. Jag tror det kan vara bra för många spelare, även de lite mer erfarna. Det är ibland svårt att se skillnad på kuskarna i lopp där Tarzan startar 3-4 hästar. I andra lopp är det flera stycken Boko, Face eller Västerbo med, och inte så lätt för vare sig referent eller tittare att hålla isär dem. Med en grafisk presentation av hur fältet är formerat är det enklare.

Problemet är att det system man köpt inte alls lever upp till förväntningarna så här långt. Positionerna blir långt ifrån så exakta som behövs.Jämför man grafiken med verkligheten ser vem som helst att det diffar ordentligt. Ibland ser hela fältet ut att ligga på innerspår, ibland dras det isär för att sedan tryckas ihop utan att luckorna mellan hästarna förändrats något alls i verkligheten. Hur man ur detta material skall kunna få ut data om exakta tider och exakt distans de sprungit är obegripligt.

Som om inte det är tillräckligt så är det också otillförlitligt. Igår fungerade det inte alls i V75-2. I V75-5 tappade hästen i vinnarhålet sin transponder 1200 kvar, och efter något halvt varv hade man upptäckt det och tagit bort grafiken.

Det må vara så att man under de tre första omgångarna haft lite inkörningsproblem, men man har hållit på och testat länge. Omgångarna som avgjorts har haft goda förutsättningar. Där har inte varit oväder, många minusgrader, blåst och liknande. Jag bävar inför vad som kan komma.

Igår var det andra lördagen i rad som jag inte såg på V75. De nya tiderna passar mig inte alls. Istället blev det fotbollsmatch med pojkarna, följd av familjemästerskapen i boccia. Frank Andersson hade fel, det här kommer inte leda till fler separationer, det kanske istället är räddningen för många familjer. Men det är inte positivt för V75 och travet.

1 tanke på “Transpondereländet”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.