Sport och spel utan friktion

Barfota utan strumpor och skor… Idag är det dags igen för de tränare som vill, under förutsättning att banan är OK och att hästens hovar klarar av det, låta sina hästar tävla utan skor på hovarna. Det går inte att låta bli att bli lite mer intresserad av travet då. Inte för att barfota i sig är världens grej, utan för att det är ett vårtecken. Vi har genomlevt tre månader av vinter, nu kommer vårsolen och ljuset obönhörligt att tina upp landet. Det är dags för de bästa unghästarna att göra årsdebut för att sedan laddas mot årets stora lopp. Det är också dags för många av de bättre hästarna att efter lite välbehövlig vintervila och uppbyggande träning komma ut och lufta sig igen, göras redo för de stora loppen.

Mest spännande tycker jag är att se de nyblivna fyraåringarna. Vilka har vuxit till sig på rätt sätt och mognat mest? Sedan är man nyfiken på de nyblivna femåringarna som var kulltoppar förra året. Vem har skalle och hårdhet att tampas med de redan etablerade i eliten? Vem ger Propulsion och Readly Express onda ögat och vägrar att ge sig? Och visst är man lite nyfiken på vilka treåringar som är tidigast i sin utveckling, där vet man att det kan hända en del.

En del hästar blir väldigt många meter bättre när de får tävla barfota. Därför är det sedan ett antal år krav på att tränarna före start skall redovisa om en häst skall tävla med skor eller inte. I år har regeln gjorts om så att det för samtliga lopp under en dag skall redovisas senast 15 minuter före första start. Häst som anmälts med barfota-balans får dock ändras till skor fram till defileringen av aktuellt lopp, utan någon påföljd.

Om man verkligen är intresserad av att fördärva förtroendet för ATG:s stora flaggskepp V75 och de andra stora spelformerna så kan man som tränare obstruera mot det här. Det finns få saker som spelare ogillar så mycket som just desinformation och att aktivt föra dem bakom ljuset.

Jag hoppas att 2019 blir året då tränare verkligen gör sitt bästa för att försöka berätta vilken utrustning hästen skall ha. Några var riktigt bra redan förra året och t.ex. Daniel Redén är något av ett föredöme vad gäller att i god tid berätta hur han tänker utrusta sina hästar. Många andra är också tydliga med information i sociala medier, på sin hemsida och i de intervjuer som görs.

Som jag ser det har man ingenting att förlora på att få det här att fungera. Och det behöver heller inte betyda att man tiger om hur hästen tränat, ätit, druckit och gjort ifrån sig. Det är också viktigt, men vi har kommit så långt i att bygga förtroende att spelarna inte tror att man startar en häst som man kan misstänka är sjuk. Spelarna utgår ifrån att de hästar som står på startlinjen är bra förberedda för att kunna tävla mot aktuellt motstånd, på den aktuella distansen och med den startmetod som aviserats.

Preparé och väldigt defensiva styrningar ser jag inte gärna i tävlingslopp på streckspelen. Om man ändå vill ge hästen ett ”uppbyggnadslopp” genom att köra snällt, så får man vara tydlig med det i intervjuer och information före loppen. Och om det nu är ett snällt lopp man vill ge hästen, så kanske inte göra det på V75 eller andra större sammanhang? Det är verkligen att visa förakt mot sporten trav när man tar andras startmöjligheter och mediautrymme bara för att träna lite.

När jag ändå håller på och önskar mig saker så skickar jag gärna en till banorna och deras banskötare att de skall ha rätt resurser och verktyg för att göra så skonsamma banor som möjligt. Det är så vi får hästarna att hålla sig skadefria. Det är på sådana banor man får se flest oväntat bra prestationer, det är dit man gärna åker igen. Spara in på någon tipsnisse eller köp en enklare variant av blombuketter till segrarna om det är vad som behövs för att banskötarna skall få rätt resurser.

Mellan sport och spel skall det vara så lite friktion som möjligt, det är så travet kommer framåt.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.