Söndagar

Söndagar på  ATG. Det är det ett gytter av allt möjlig hästsport på söndagar. Galopp, trav med V64, utländskt stortrav med V75, extra V75 för att det varit löning och stora svenska unghästlopp samt självaste Elitloppet. Kryddat med breddtrav, lunchtävlingar som drunknar och saxbanor. Vissa veckor ett stort utbud, andra veckor är det knappt något. Det är inkonsekvent och det ges inga större möjligheter för spelarna att få till någon vana med allt detta slaskande och blandning av högt och lågt.

Det har ju krypit fram att man vill att Solvalla skall lägga sina tävlingar på söndagar istället för på fredagarna. Det är ett steg i rätt riktning. För att det skall bli bra får man lov att tänka lite till.

Mitt förslag är att Solvalla verkligen skall ha alla söndagarna. Vi flyttar alla stora lopp till lördagar. Derbyt, Stochampionatet, Breeders Crown och Kriteriet. Elitloppet går ju på Solvalla, så det kan få ligga kvar på söndagar som en eftergift till traditionen. I övrigt vill jag verkligen se det bästa vi har att erbjuda på lördagar. Det är då travet har TV-publik och banpublik, det är då spelarna verkligen är med, det är då det är tid för fest. Och ärligt talat så är det rätt många av de här stora loppen på söndagar som har en väldigt medioker inramning. Hästarna räcker inte till för sju intressanta V75-lopp både lördag och söndag.

Siffernissarna på ATG som jobbar med speloptimering kanske blir bekymrade över att åtskilliga extra V75-omgångar nu fryser inne. De omsätter ju normalt lite mer än vad en vanlig V64 med Grand Slam gör. Ja, för stunden är det så, men jag är ganska övertygad om att det finns omsättning att hämta med kontinuitet på söndagarna. Solvalla, hyfsad klass, kända kuskar, tränare och hästar. Det finns dessutom möjligheter att köra en V75 från Bjerke på Oslo GP-dagar med Solvallas tävlingar som saxbana eller i en egen sändning. När ATG tittar på det svenska spelintresset till Oslo GP, Copenhagen Cup och Finlandia så inser de högst troligt att de lika gärna kan ha egna tävlingar.

På Solvalla ser jag fram emot tävlingar som körs i dagsljus, där hela familjen är med. Det här med att köra V64 klockan 16 kanske funkar på sommaren, men inte under mörka vintern. Jag vill se en liten familjefest där barnen får ansiktsmåla sig till Winnie, Ponyta, My Little Pony eller Fantomen om man vill det. Ballonger, skattjakt, filmvisning, sagohörna, slaskmat och ”söndagsmiddag”. Defileringar som leds av Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Mio, Ronja, Bröderna Lejonhjärta eller varför inte en viking, en indian, en cowboy eller en riddare.

Kanske kunde olympierna komma och visa upp en sport varje söndag, låta folk prova. 200m kanot i Bällstaån, Tae-Kwondo under målläktaren, kulstötning i vinnarcirkeln. Försök att göra Hole-in-one på inneplan, eller rädda en straff från Lotta Schelin. Tandemsulkys, eller i alla fall få åka häst och vagn. Lotta ut färder med startbilen, för dem som åkt med kommer inte berätta om det på jobbet dagen efter. Jag tror alla förstår konceptet. Familjefest varje söndag. Entré är inte så viktigt, kanske en symbolisk slant, utan det viktiga är att det kommer folk och har roligt.

Det kommer inte säljas mycket alkohol en sådan dag. Banspelet per besökare blir inte så högt, men det blir ett 50-tal söndagar varje år då många kommer närmasre hästen, då TV-bilder visas upp med människor som har roligt på travbanan och där spelarna vet att det är bra tävlingar att spela till. Det måste vara bättre än att det avhålls tävlingar som endast är till för en inte alltför månghövdad TV-publik, och som är mest intresserad av om det är trean eller sjuan som vann.

1 tanke på “Söndagar”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.