Solvallas hästägarförening

Solvallas hästägarförening vidhåller i ett inlägg på sin hemsida att travets framtid inte finns i Norrland. Man menar underförstått att om vi inte lägger ned de flesta banorna i Norrland och flyttar alla resurser till Solvalla och andra storbanor kommer alla duktiga tränare att åka till USA för fortsatt karriär där.

Låt oss titta på hur verkligheten ser ut. Hittills i år har Hagmyren delat ut 389.150kr till treåriga varmblod fördelat på sex lopp. Två med 50.000kr i förstapris, ett med 35.000kr i förstapris, två lopp med 15.000kr i förstapris och ett lopp med den hisnande summan 10.000kr. Totalen är nästan på kronan lika mycket som Jägersro ämnar dela ut i ett lopp för fyraåringar nästa vecka som samlat hela sex deltagare, varav två har så få startpoäng att de är berättigade att starta i breddlopp.

Solvallas egna unghästtävlingar är ingen vacker syn.
– Pamir Broddes lopp, sju anmälda hästar i ett lopp med 100.000kr i förstapris
– Grains lopp, sex anmälda hästar i ett lopp med 100.000kr i förstapris
– Rikitikitavis lopp, åtta anmälda hästar, 100.000kr i förstapris
– Simb Capis lopp, åtta anmälda, 80.000kr i förstapris

Så här ser det ofta ut i Solvallas unghästlopp, år efter år. Pengar delas ut som ingen annan bana gör, till halvtomma fält. Naturligtvis ser hästägarna till att ha sina hästar där det är mest lättförtjänta pengar. Att tävla i lopp med 10-15.000kr på Hagmyren när det varje månad är flera treåringslopp med 100.000kr eller mer i förstapris på Solvalla är dumt. Det här speglas rätt så tydligt av hur många hästar som finns i träning på banorna.

Hagmyrens prispengar räcker inte till särskilt många fler unghästlopp med Solvallastandard på prispengarna. Flyttas de norrländska hästarna efter ned till Solvalla så får man väl kanske ihop startfälten i de loppen, men annars? Det man försöker göra är att lugga en flintskallig, eller snarare skalpera denne. Det har man fått för sig är framtiden för svenskt trav.

Däremot är jag övertygad om att det behövs förändring i svensk travsport.
– Vi skall köra färre lopp varje dag, för att kunna höja prispengarna i de lopp som blir kvar. Det körs massor av lopp utanför streckspelen med rätt så litet spelande, och de kan minskas ned.
– Det vore nyttigt med storlopp för unghästar som inte bekostas av ägarnas egna insatser. Det körs massor av lopp för den äldre eliten som finansieras med spelpengar, men i stort sett alla stora unghästlopp är insatslopp.
– Det måste göras propositioner med mer fingertoppskänsla. Alla dessa icke fyllda lopp med mycket fina prispengar visar på att det är en väldig obalans i vad som efterfrågas och vad som erbjuds i form av starttillfällen.

Det är förståndets och förnuftets väg framåt, där jag tror man kan ena alla krafter inom travet.

1 tanke på “Solvallas hästägarförening”

  1. Samtliga tre förslag är utomordentliga.
    Dock kan det sägas när det gäller Solvallas unghästlopp för 3 åringar, är att i och med sommaruppehållet när respektive kull börjar bli startklara för säsongen, tar Solvalla uppehåll, vilket innebär avsevärd skillnad på starthästar i loppen för 3 åringar beroende på säsong, gäller delvis för 4 åringar också.

    Naturligtvis är kunskapen i propparnas utformning och dess datasystem bristfälling, samarbetet mellan banorna inte mycket bättre.
    Vilket förvånar när möjligheterna till avstämning och samarbete sinsemellan banorna aldrig haft bättre möjligheter.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.