Sluta flytspackla allt

Flytspackel använder man vanligen på golv för att få dem absolut jämna och plana. Ingenting får sticka upp. Flytspackel är också någonting som präglar svensk travsport. Ingenting får sticka ut.

Den första grundstenen i detta är att banorna ser ungefär likadana ut. De är 1000 meter långa, ungefär lika breda, har samma dosering i kurvorna etc. För säkerhets skull ser baksidan på spelkvittona i totokassorna likadana ut, programmen är närmast identiska, tävlingarna börjar alltid samma tid, har lika många lopp, de olika spelformerna har samma starttider och så vidare. Till och med informationstavlorna ser ungefär likadana ut. Det är en likhetsfascism utan dess like.

Sedan fortsätter det. Banornas propositioner ser ungefär likadana ut år från år. Samma distanser, samma tillägg, samma prispengar. Ungefär samma datum år från år, samma lopp ligger tillsammans på samma tävlingsdag, år efter år. Måste något ändras så blir det stora rubriker.

För att verkligen se till så att även de största loppen inte sticker ut för mycket så dränker man dem gärna i en rad mediokra ramlopp. Varje travfest skall bli dubbeltrav, eller helst trippeltrav med tävlingar tre dagar i följd. Att man inte har pengar för några högre prispengar, eller hästar i tillräcklig mängd för att fylla loppen med jämna och intressanta fält är inget hinder för denna strategi. Travfest betyder kvantitet hellre än kvalitet idag.

Vi har runt 50 tränare och kuskar som dominerar travet totalt. De kör in 80-90% av prispengarna, samma gäng varje år. Ibland byts senior ut mot junior, men det är samma stall och samma efternamn. I trav-tv ser vi ungefär samma människor dag efter dag, år efter år. De gör sin grej, använder sina slitna klyschor för att beskriva värmningar och provstarter.

Jag skulle vilja att vi travet vågade överge flytspackel-eran och istället gick in för att försöka göra saker lite annorlunda. Jag vill se i alla fall tre banor som vågar överge sin 1000m-oval för att istället bygga en bana som mäter 1300-1350m. Det skulle ge lite andra distanser, det skulle ge längre upplopp och färre kurvor som inte är lika skarpa. Kanske också satsa på lite olika underlag mellan banorna. Ser fram emot den banan där det är lite tyngre underlag, för den som har vältränat.

Banorna behöver också profilera sig mera och visa var de hör hemma. Hjälpa till att profilera sin bygd och lokala företag mot publiken som sitter vid ATG Live och tar del av det hela. Det är nästan alltid fler som ser loppen via ATG Live än det är besökare på banan. Profileringen kan ju se lite olika ut, men avspegla sig i hederpriser, i loppnamn och den allmänna grafiska profilen på banorna. Lokal mat på restaurangerna etc. Målet är ju att skapa ett värde för hela omgivningen med att ha en travbana i bygden. Då backas man upp på ett annat sätt när besparingskvastarna vill sopa rent.

Propositioner är något som man gärna får jobba mera med. Experimentera lite med, göra lite annorlunda. Vi har haft breddlopp i några år nu, men jag har ännu inte sett propositionen att det bara är för kuskar som ännu inte vunnit lopp. Snabblopp med förhöjda prispengar finns det gott om, men kanske borde någon eller några våga sig på att skriva ut ett lopp för amatörtränade och amatörkörda hästar med 100.000kr i förstapris?

Jag ser heller inget hinder med att man låter banorna ha lite olika reglementen, precis som man idag har open stretch på ett par banor och vinklade startvingar. Jag kan se regler som att galopp efter 300m medför omdelbar diskvalifikation på en bana där kallblod sällan eller aldrig kör. Jag kan se hur en bana diskvalificerar om man kört utanför bangränsen, eller att otillåten drivning alltid ger diskning. Kanske en bana där inte körspö är tillåtet, kanske en bana med permanent barfotaförbud.

Jag ser hur banorna själva sköter stallbacksintervjuer och värmningskommentarer. Nya röster, nya dialekter och som hört det lokala skvallret om vem som ställt i ordning. Framför allt måste vi våga köra våra stora lopp med en sådan kostym att det faktiskt blir en travfest. Det betyder högst sannolikt att man får skära ned antalet lopp, och kanske till och med en dag, men istället blir det en riktig höjdpunkt med creme de la creme.

Allt måste inte vara lika överallt. Helt plana flytspacklade golv må vara praktiska, men de blir aldrig lika vacka och livfulla som ett gammalt skevt trägolv.

1 tanke på “Sluta flytspackla allt”

  1. Håller delvis med dig, speciellt banornas lokala förankring är under all kritik.
    Gotland som har Sveriges bästa lokala matutbud, ska naturligtvis servera allt lokalproducerat. Samtidigt som lokala bryggerier ska servera sin dryck.
    Det bör finnas oändliga möjligheter att söka samarbete och stöd från kommuner när det gäller denna typ av marknadsföring.
    Precis som varje lokal bana bör ha samarbete med skolorna, för att tå tidigt som möjligt uppmuntra ungdomar till att träffa häst och människorna omkring hästarna.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.