Sluta fjäska för travets frälseadel

Färjestads gulddivision på Lördag med 250.000kr till vinnaren lockade 12 hästar att anmäla sig. Hälften av dem kom från Stefan Melanders och Catarina Lundströms stall, och trots lite låga poäng så kom de ju med eftersom det inte var fler som anmälde sig. Tyvärr kommer det en del gliringar till Tarzan och Cattis, men de kan inte hjälpa att ingen annan anmäler sig till loppen. Snarare är de värda en guldstjärna för att de vill tävla med sina hästar, och inte räds för att låta dem möta varandra trots att endast en kan vinna.

Det här skall vara det bästa vi har i Sverige. Det är gulddivisionen som har mest prispengar och som det är mest prestige att vinna. Och så ser det ut så här. Det är ingen ovanlig situation, utan vi ser det här komma då och då i högsta klassen.

En titt i propositionerna visar att det är hård konkurrens om högsta klassens hästar kommande vecka. Utöver Färjestads gulddivision på lördag så kör Bollnäs ett snabblopp med 100kkr i förstapris på tisdag. På onsdag kör Lindesberg ett snabblopp på V86 med 100kkr i förstapris, och under sprintermästarkvällen dagen efter kör man ett snabblopp med återigen 100kkr till vinnaren, innan det är en ny gulddivision på lördagen i Halmstad med sedvanliga 150kkr till den som är först i mål. Därtill skall läggas stayerlopp på Färjestad, Lindesberg och Halmstad med höga prispengar där högsta klassen är välkommen.

Hur har sportcheferna runt om i vårt rike tänkt sig att det här skall gå ihop? Lägger man verkligen prispengarna på rätt hästar när man dundrar ut feta prischeckar till ett mycket litet underlag av startande hästar, som i många fall passerat zenit i sina karriärer? Det vore kanske bättre att ställa över något eller några av dessa snabblopp och förstärka prispengarna i andra sammanhang?

Det här är ju lopp som vänder sig mot samma hästar som nyss tävlat om 3 miljoner i Elitloppet, om 500.000kr i Sweden Cup, om 750.000kr i Jämtlands stora pris, om en miljon i Boden och som har 600.000kr i Årjäng och en miljon i Hugo Åbergs att tävla om i närtiden, utöver lopp i Finland och Norge med liknande prischeckar. Prispengar som det är få hästar förunnat att tjäna under ett helt liv som travhäst. Det saknas sannerligen inte möjligheter för högsta klassen att tjäna pengar, och för dem som passerat toppen på sina karriärer finns det åtskilliga lopp med normala prispengar att välja mellan.

Jag tycker att man borde skifta om och lägga prispengarna i klasser där det vanligen är väldigt många anmälda till loppen, så att de bästa i de klasserna kan klättra vidare mot toppen. Till Kalmars tävlingar igår hade t.ex. ett amatörlopp med 25.000kr i förstapris fler anmälda hästar än Brons, Silver, Guld och Stoeliten. Det är ingen ovanlig företeelse, utan så ser det ut nästan varje vecka. Flest anmälda har lördagsloppet, sedan finns något eller ett par ramlopp som lockat fler anmälda än de betydligt mer penningstinna högre divisionerna inom V75. Det borde vara en signal för sportcheferna att vikta om i sin portfölj.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.