Siffror

Efter en lång semester kommer här ett inlägg med väldigt mycket siffror. Hoppas ni hänger med.

Kanal 75:s bokslut för 2015 finns nu att beskåda. Där kan man se att verksamheten för dem kostade 254 miljoner under 2015. Det är nästan 40% mer än 2013, och 10% mer än 2014.

I bokslutet kan man också räkna fram att positioneringssystemet kostade c:a 30 miljoner. Vad det kostar att ha det i drift står dock inte, och om det kommer installeras på alla banor och användas mer frekvent framgår inte heller.

Min spontana åsikt är att travTV börjar bli dyrt. Man har passerat 20 miljoner per månad, och det verkar inte finnas några direkta ansatser till att det är nog. TV är upplagt på altaret som det man tillbedjer. Utan stora resurser till TV tror alla att jordens undergång skall komma.

Läser MMS som mäter det här med TV-tittande. Under sommaren har tittarsiffrorna för den direktsända timmen i TV4 på lördagarna legat väl under 200.000. Minst två av tre tittare är i kategorin 60+. Ser man på V86-sändningarna på onsdagar är tittarsiffrorna 25-35.000. Samma fördelning där, minst två av tre tittare är i ålderskategorin 60+.

V65-direkt på fredagar ståtar med under 10.000 tittare. I fredags noterades 2.000 tittare.  V64-sammandraget brukar locka 5-10.000 tittare. V64 med Grand Slam på söndagar lockar 25-30.000 tittare.

Svensk Travsport, ST, sköt under 2015 in 195 miljoner av sportens medel till Kanal 75.

Jag förstår att det är känsligt att diskutera TV:s omfattning när man har ett pokalårslöfte att uppfylla. Icke desto mindre så orkar nog inte travet med att föda gökungen TV mycket mer än idag.

Pokalåret ja, hur går det för ATG? De kom med sitt halvårsbokslut under onsdagen. Där slog man på stora trumman för att det var bra, men rent objektivt var det väl inte särskilt bra.

Omsättningen ökar något, nettot ökar lite mer eftersom man försöker styra om spelpengarna mot spelformer med högre avdrag. Man bör dock vara medveten om att dessa positiva tal inte ens matchar Sveriges BNP-ökning senaste året. Och när då personalen och andra kostnader ökar med helt brutala magnituder så blir det ingenting över på nedersta raden.

Jag roade mig med att räkna lite på vad ATG måste åstadkomma för att klara av pokalåret.

Under 2016 behöver man fortsätta hålla det svenska spelets netto 3% över förra årets nivåer , och det man kallar ATG & Kanal 75:s nettokostnader behöver man hålla på 800Mkr. De kostnaderna var vid halvårsskiftet 424Mkr, men för helåret 2015 höll man sig till 712Mkr.

Sedan behöver man för 2017, 2018 & 2019 öka spelets netto med 5% per år, samtidigt som nettokostnaderna inte får öka med mer än 2% per år. Då kommer man lyckas med ett nollresultat i år, och det blir 100 miljoner i ladorna under 2017. Med en likadan speluppgång 2018 får man 200 miljoner över,  som tillsammans med det man samlade ihop 2017 räcker för pokalåret. Sedan får man drygt 300 miljoner att peta in i verksamheten 2019 om man kan prestera ett tredje år med 5% uppgång i totonettot och bra kostnadskontroll.

Misslyckas man med att öka spelet, eller inte klarar av att hålla kostnaderna i styr, så kommer månen att ramla ned.

Det ligger en spelutredning och omreglering på vägen dit, men vad den ger och tar är ännu för tidigt att sia om. Det blir säkert anledning att återkomma.

Länk till Kanal 75:s bokslut
Länk till ATG:s delårsrapport

6 tankar på “Siffror”

 1. ATGs kostnader inklusive kanal75 som numera åligger ST, var ju 1080 miljoner 2015.
  Således kostar det långt mer att genom mediala krumbukter öka spelet än vad det genererar, Ebberöds bank kallas sådant.

  Jag håller fullständigt med dig om att kostnaderna per tv-tittare är abnorma, speciellt för det fåtal ev nytillkomna . Sålunda ytterst tveksamma investeringar, och ägarna ST bör nog tillsätta seriösa företagsdoktorer som analyserar ATGs fullständiga brist på kostnadsinsikt. Lättare att spara 100miljoner och ge direkt till sporten, än att öka omsättningen med 2 miljarder, vilket är vad som krävs för 100milj netto till ST.

 2. Tack Viroid !

  Hoppas ledningen på ST läser dessa objektiva -realistiska sammanfattningar .
  Kostnaderna har gått överstyr och TV sändningarna överskattas tyvärr .
  I princip kanske det kan räcka med lågbudget sändningar onsd-lörd-söndag.
  Hatten har ju helt rätt i att det måste var lättare att spara pengar då det i princip
  är kört att kunna öka omsättningen till fantasinivåerna som krävs.
  En stilla undran är ju också hur helåret 16 kommer att bli efter raset i Juli/Aug ?
  Kanske dags att låta Vinnie och diverse annnat trams upphöra.

 3. Ni är patetiska! Skicka oss tillbaka till stenåldern. Förstår ni inte att det krävs nya satsningar för att inte hela branschen sakta ska dö ut? Ta en titt på vår omvärld. Den rör på sig.

 4. Gunnar: Omsättningen genererar mindre än kostnaderna ökar, och du anser att det är vägen att gå?
  Varför tror du alla börsbolag skär kostnader, jo, för det är en DIREKT åtgärd som synliggörs i utdelningen till aktieägarna, dvs i detta fall prismedel till hästsporten.

  Tror du verkligen att positioneringssystem, SHLavtal, ny tv-studio är motiverade kostnader, istället för att 100 miljoner kunde gått till ökade prismedel?

  ATGs uppdrag är att öka prismedel till hästsporten, inget annat.

 5. Ser förövrigt vid noggrannare kontroll att ATG tog upp totala kostnader inkl k75 på 1296 miljoner år 2015. Har tidigare noterat 1080, sålunda ytterligare förändringar i bokföringen, vilket är märkligt.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.