Senare V75

Idag kom beskedet att V75 från den 15:e Augusti senareläggs till 16:20 från dagens starttid 14:30. Man beräknas vara färdiga till 19:00 på lördagskvällen.

Det diskuteras ivrigt om detta på otaliga forum och sociala medier. Några tycker det är bra, för man får mer av lördagen ledig, andra tycker det är dåligt eftersom travet inkräktar på den hela lördagskvällen. Skall jag hårddra det hela så verkar det vara en majoritet banbesökare som tycker det är dåligt, och en majoritet spelare hemma vid datorn som tycker det är bra.

Det är verkligen inga bra besked för banorna. Minskar publiken på banorna så minskar också deras alternativa intäkter från annat än spel. Entréavgifter, sålda program och pengar från maten och dryck är rätt så omfattande dessa dagar. Risken är mycket stor att nettot från de två miljonerna i ökad omsättning som ATG hoppas nå inte räcker till det som banorna tappar. Som lök på laxen har vi då dessutom fått ännu färre som via de få travbanebesöken behåller direktkontakten med sporten.

Tränarna har också deklarerat att de får högre kostnader om personalen skall jobba senare kvällar (och nätter). Naturligtvis vill de se högre prispengar om V75 skall vara lika intressant som förut. För banorna väntar också en nota i form av OB-tillägg när personalen skall jobba senare. Även dem som jobbar med TV kommer säkert med krav på kompensation för sina ökade kostnader.

Själv tycker jag att det är märkligt av ATG att göra så drastiska förändringar för en relativt liten förväntad omsättningsökning. Det handlar om 1% av ATG:s totalomsättning, mindre än 2% av omsättningen man har på V75-dagar.

Då finns det mer angelägna saker att jobba med för att få upp nivån för spelet. Det vore t.ex. bra om alla lopp var fyllda med formhästar när det är dags för V75. I år har det under vintern varit lite si och så med den saken, på Lördag körs t.ex. ett fyraåringslopp med 150.000kr i förstapris som lockat nio hästar, och flera av dem har inte startat sedan i September förra året. Sådana lopp leder till lägre utdelningar, och spelare som lämnar in mindre system eller avstår.

Färjestad hade en stor succé på långfredagen, omsättningsökningen var mer än 60Mkr jämfört med föregående år. Det är drygt hälften av vad ATG hoppas dra in på årsbasis med senare starttider. Jag tror att man istället borde jobba med att försöka få fler dagar förutom lördagarna då folk lockas till travbanan. Vad gör t.ex. travet med Kristi Himmelsfärd, Första Maj och Nationaldagen?

Under sommaren är det tre dagar mitt i veckan som sticker ut. Sprintermästaren, Hugo Åbergs och Jubileumspokalen. Det får rum mera. Vad sägs om att låta Solvalla få ha V86 ensamma på sommaren, och lägga ut en Extra V75 varannan vecka på småbanorna som nu får ett turnérande V86? Jämfört med mer eller mindre meningslösa Extra V75 på lönehelger under trista vintermånader måste det vara ett stort lyft.

Ytterligare en omsättningshöjande förändring tror jag är att kunna följa en enda bana på ATG Live och slippa kastas fram och tillbaka. Bandade lopp som eftersänds, värmningar och provstarter som inte hinner visas, rumphuggna intervjuer och spelstopp som passeras utan notis är standard. Värst av allt är kanske kommentatorer som pratar om något helt annat än det som visas, som t.ex. på fredagarna då V65-tävlingarna inte precis är i fokus för sändningen, utan det pratas V75 istället. Jättekul att spela då, eller?

Sedan gjorde det faktiskt ingenting om man på banorna ville experimentera lite mer med att korta ned tiden mellan loppen. Vi lever i en tid där några sammanhängande timmars fritid är dyrbar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.