Satsningar

ST:s generalsekreterare Johan Lindberg skriver i en krönika att han vill att vi börjar prata om hur Pokalårets pengar skall användas 2018. 270 miljoner finns det för travet.

Målet att bli fler är ett mål som jag tycker man kan ifrågasätta. I vart fall behöver man innan det ett  delmål. Ett delmål som är att alla skall må bättre av att hålla på med trav. Om pengarna som kommer in bums skall fördelas på fler så blir det ju inte bättre för var och en. Jag tror inte det räcker med några 300 miljoner för att det skall räcka till någon omfattande rekrytering. Möjligen kan man stoppa minskningen. Vill man på allvar bli fler behövs det kanske en helt ny miljard. Men 300 hästsportmiljoner är bättre än ingenting, och använder man dem klokt kan man få en bättre travsport.

Prismedel är den viktigaste regulatorn vi har för travet, men det vore väldigt olyckligt om man bara smetade ut allt i generella höjningar av det vi har idag. Här är ett gyllene läge att räta ut en del skevheter.

 • Först av allt vill jag se relativt penningstinna lopp för unghästar som inte riktigt räcker till i årgångstoppen. Inte mer pengar till de största loppen alltså, eller fler lopp för de bästa. Jag vill istället ha fler lopp för 3- och 4-åringar med 75-100-150.000kr i förstapris. Lopp som är stängda för dem som tjänat mest, och för dem som tjänat minst. Det här är viktigt för att få uppfödningen att satsa på kvalitet. Om chansen är god för att man i alla fall får tillbaka en god del av sin investering på en välstammad häst som tränats omsorgsfullt så kommer fler att hoppa på tåget.
 • Jag vill också se en tydligare differentiering mellan breddtrav, vardagstrav och onsdags/lördagstrav. Det skall alltid finnas ordentliga ekonomiska incitament till att välja att starta sin häst i lopp där det finns mest spel. Det är i anmälningslistorna dit som konkurrensen skall vara högst. Det här löser man med att rikta mer prismedel till de bästa loppen, och mindre eller inget alls till de lägst doterade tävlingarna. Ingen skall känna att det är lättare att vinna ett V64-lopp än vad det är att tjäna minst motsvarande pengar på V75. Det skulle kunna leda till att man får fördubbla prispengarna på V75, och höja V64-pengarna upp emot 50.000kr som förstapris i ett lopp. Jag tror dock det är viktigt att det är V75 som alltid har de bästa prispengarna. Jag ser också gärna att fler svenska hästar med hög kapacitet tävlar i Sverige istället för i Frankrike.
 • En tredje punkt är att jag vill se är ordentliga prisförstärkningar till ramloppen under våra stora travdagar. Det skall vara riktiga festdagar med internationella gäster som kommer för att tävla om bra pengar i spännande lopp. Några sådana dagar har vi idag redan, som Elitloppet och Hugo Åbergs. Men i ramloppen runt t.ex. Kriteriet och Derbyt är det inte mycket som kittlar, och allt för ofta är det ”bara” V75 runt många andra större lopp. Jag ser ett realistiskt mål i att ha minst 25 utländska gästhästar till Olympiatravet, Derbyt, Kriteriet, Stochampionatet, Sprintermästaren, Sundsvall Open och Åby Stora Pris. Där skulle man då få tävla om 150-500.000kr i förstapris i 5 internationella lopp. Det skulle stärka Sveriges position som den ledande travnationen i norra Europa och det skulle stärka ATG:s möjligheter att sälja spel internationellt. Utöver det skulle spelare och publik få en ännu bättre upplevelse. Och faller det väl ut, så skulle E3, Boden/Östersund, Årjäng, Pokalloppen, Jubileumspokalen, Breeders Crown och uppfödningslöpningen också kunna byggas ut.
 • Det är också väldigt angeläget att Solvalla och de övriga stora banorna får egna tävlingsdagar under kvällen där publiken bjuds på en upplevelse av sport och spel. Låter man det här Xpress-spektaklet fortgå några år till kommer man kunna sälja marken där såväl Solvalla, Åby, Jägersro och Bergsåker ligger. Man behöver inte ens leta någon ny plats att bygga banor på.

Upprustning av våra arenor är viktigt, men jag tror inte att man skall börja rusta upp allt som det är, rakt av. Vi kan vara klokare än så.

 • Det finns stora önskemål om längre banor än 1000m. Vi bör därför avsätta pengar så att en eller två permanenta banor får i uppdrag att förlängas till 13-1400 meter. Det här leder till lite mer allsidighet i travet, mer utmaning för spelare och större utrymme för taktiska finesser bland de ativa. Vi har pratat om det, låt det bli lite verkstad också.
 • Nummer ett är sedan att stallen på banorna är i bra skick. Det handlar om djurskydd, det handlar om att de hästar som tävlar är värda att behandlas väl och det handlar också om att vara ett gott föredöme.
 • Sedan skall vi ta hand om publiken. Vi skall nog inse att vardagstravets publik kommer att bestå av ”de närmast sörjande” under det kommande decenniet. Publiksatsningar bör riktas till att anpassa arenorna till mindre publik, men som har trevligt och är beredda att betala vad det kostar att få en travupplevelse med förstklassigt bemötande. På sommaren när det kommer en större publik kan man vara utomhus och ha tillfälliga arrangemang för att ta hand om den publiken.
 • Jag anser att de banor som tar ett stort ansvar för tävlandet på vintern skall ha väsentligt mer anslag till sin anläggning än de banor som mestadels tävlar under sommarhalvåret. Dels har de banorna en mycket större andel publik som inte gärna kan vistas utomhus, dels har de banorna större kostnader för att försöka hålla en bra preparerad tävlingsbana när vädret växlar fram och tillbaka.

Jag blir inte det allra minsta upprörd om man bestämmer sig för att spara mer pengar genom att sluta trycka och distribuera program till tävlingsdagar som få är intresserade av. Det var en besparing man gjorde, men sedan backade ifrån.

Det skulle för övrigt inte vara någon förlust att minska ned antalet sådana ”ointressanta” travdagar heller. Om vi utgår från antalet hästar vi har och hur de tävlar idag, istället för antalet banor och deras behov av att ha tävlingsdagar med många lopp, så kommer man nog till den slutsatsen att vi tävlar lite för mycket med nuvarande antal hästar.

Jag blir heller inte enormt uppskakad om man graderar ned några banor till den status som t.ex. Hoting och Karlshamn har. Det vore naturligtvis tråkigt, men kan vara nödvändigt för att anpassa kostnaderna till de intäkter man har. Det kan också vara bra näring till andra närliggande banor som då får mer resurser för att ta mer ansvar. Det kan rent av så småningom bli utrymme för nya banor där det finns bättre förutsättningar.

2 tankar på “Satsningar”

 1. Bra skrivning – Lite roligt det där med annorlunda och längre banor.

  Örebros bana var känd för att innerspåren var ”långsamma” i startögonblicket. Givetvis skreks det lite varstans och, alla var så in i h…..e bekymrade – bana ett och två måste ju till varje pris vara en ”högvinst”. Ingen och allra minst Örebro och ST själva klarade av att motivera det hela med att ”Kul, då blir inte spår 7, 8 så negativt”. Istället flyttade man starten och gjorde det hela strömlinjeformat – så blev det med den lite avvikande banan och, ST med Lindberg i spetsen pratar om att vi inte ska rädas förändring, jo tjenare…

 2. Hästhälsa måste vara det allt överskuggande i en Code of Conduct.
  Liksom leverantörerna : Hästuppfödarna och Hästägarna
  Liksom största kunden: Spelarna i form av spelsäkerhet.
  Resten behöver egentligen inte beskrivas, för det faller sig naturligt.

  Intressant med utformningen av tävlingsprogrammet,
  för det borde vara gjort för bästa möjliga utformning för hästarna, hästägarna
  och uppfödarna. Men istället är det ATG som bestämmer upplägget
  i någon form av ”speloptimering” .
  Det ordet som ATG på alla sätt påvisar att dom fullständigt missförstått innebörden av.
  Enär ATG äger hästsportens hela upplägg genom dagens upplägg, där ST endast kan inkomma med råd, och övriga organisationer med förhoppningar, finns det endast en slutgiltig lösning.
  Börsnotera ATG och dra gadden ur getingen den vägen, gör om och gör rätt.
  Sälj sedan spelmöjligheter, media och information till spelbolagen för ett därtill rimligt pris, för sporten ska inte sysselsätta sig med spel, sådant ska man överlåta till Anders Ström med fler som förstår vad dom gör.
  Speloptimerande media ska spelbolagen syssla med, det kan de seriösa bolagen bäst.
  Sporten kan möjligen ha ett mediabolag som sysselsätter sig med hästsportsbevakning där inga hänsyn tas till spelet.

  Det är enda möjligheten till att erhålla rimliga prismedel och uppfödarpremier, att hästsporten får betalt först i prismedel, därefter ST för att organisera sporten, därefter statlig skatt och därefter spelbolagen. Alla får rätta sin hunger efter matsäcken, men först äter hästarna.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.