Rekordslakten – upplevelsen som TV-tittarna missar

Det sätts just nu massor av rekord inom svensk travsport. Det går nästan inte en tävlingsdag utan att nya banrekord sätts, under Augusti har vi sett tretton svenska rekord (hittills) och även några världsrekord. Svensk travsport har aldrig varit bättre, och bredden är ganska stor. Det är inte några få dominanter som putsar sina egna rekord hela tiden.

Visas då något av alla dessa sportsliga delikatesser upp för tittarna? Ser vi några klockor som tickar ned mot världsrekordet? Mot det svenska rekordet? Näe. Kommentatorerna pratar om 14%-are som i spurten klev förbi en jättesusare i form av 3%-aren Brunte Bunter. Man talar mojligen om att man varvar på snabba 1,11,5, men sätter inte in det i något sammanhang. I den nya grafiken kan vi se startnummer, odds, procent, position (nåja) och hastighet. Vi får mellantider och hur långt de är efter. Men inga rekordtider.

På andra TV-kanaler pågår friidrotts-VM. En sport som kan det här med siffror och sätter en ära i att ha koll på allt. Det är inga problem att förklara för sonen, snart 8 år, de siffror som far förbi. De streck som visas i kastgrenar etc. Alldeles oavsett intresset för sporten så blir det i varje moment en spänning, skall de klara rekordet, skall de kasta längre, hoppa längre, hoppa över ribban etc.

Den trav-TV vi har idag riktar sig bara mot spelare. Det spelar inte så stor roll att man i reportage och intervjuer efteråt försöker presentera de otroliga sportsliga prestationerna. Man har ändå plockat bort den fantastiska känslan det är att direkt få se och uppleva en unik händelse.

In med rekordtabellerna i TV-produktionen. Banrekord, svenskt rekord och världsrekord bör man ha  koll på. De personliga rekorden finns i ST:s databas. Presentera HELA resultatlistan med alla hästars tider och eventuell notering om det var personligt rekord (det finns många plats/triospelare som då ser att de var ”nära” när deras häst var fyra eller femma i mål). Även om det inte sätts så många rekord på geggiga vinterbanor, så ger det ändå perspektiv. Och kanske kommer sportcheferna aktivt söka proppar där det känns möjligt att sätta rekord även om banan inte är jättesnabb. Helt plötsligt kan travet bli en publik TV-sport, inte bara en spelsport.

Fler tittare kan ju också öppna upp för fler spelformer med mer moment av tur med i bilden.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.