Poängsystemet

Kunskap kan man aldrig få för mycket av när man spelar på trav. Den som vet mest, brukar vinna mest. Därför är det en smula sorgligt att jag upptäckt att åtskilliga spelare inte har en aning om hur vårt svenska system för startpoäng fungerar, att det är det som ligger till grund för reservernas turordning och att det dessutom bestämmer vilka hästar som kommer med i loppet.

Så, låt oss reda ut detta en gång för alla.

Hästar får poäng för de pengar de tjänar. En poäng för varje hundralapp de tjänar. De får dessutom poäng för placeringarna 1 till och med 5 i loppen. En förstaplats ger 300 poäng, en andraplats 150 poäng och så vidare med skalan 100, 65 och 35 poäng.

En seger på V75 med 100.000kr i förstapris ger 300 poäng för segern och ytterligare 1000 poäng för prissumman, totalt 1300 poäng. Ett fjärdepris på V75 med 15.000kr i pris ger 65 poäng för placeringen och 150 poäng för prissumman, totalt 215 poäng.
En seger i ett V64-lopp med 30.000kr i förstapris ger 300+300=600 poäng, och en seger i ett breddlopp med 10.000kr i förstapris ger 300+100 = 400 poäng.

När man räknar ut en hästs startpoäng använder man sig av de fem senaste starterna och summerar de poäng som hästen erövrat där. Startpoäng har inget bäst-före-datum, utan en häst behåller sina startpoäng även efter skadeuppehåll eller vintervila. Kvallopp (t.ex. till monté) räknas inte in i de fem senaste starterna. Det här är också anledningen till att man är rätt så noga (nåja) med att få med utländska hästars fem senaste starter utomlands, men är rätt så ointresserade av sådant som hänt tidigare.

I normalfallet är det hästens startpoäng som avgör om man kommer med i ett lopp eller inte, för anmäls fler hästar än det finns plats för i loppet så kommer de med högst startpoäng med. De som inte kommer med kallas för tvångsstrukna. Det finns några undantag till detta system:

  • Vid tilläggslopp kan det finnas fler hästar med bra poäng än det finns plats för. Då kan t.ex. hästar som startar från tillägg ha en lägre startpoäng än dem som tvångsstrukits från grunddistansen.
  • I lopp med så kallad P21 eller P22 är inte startpoängen avgörande.
  • Vid finaler är det försöksloppen som avgör om man kommer med istället för de fem senaste starterna.
  • Det finns en företrädesregel för unghästar som börjar sin karriär som tävlingshäst eftersom de ju inte har fem starter att basera sina poäng på.

ATG:s turordning baseras på startpoängen. Den med högst poäng blir först i turordningen och så vidare ned till den som har minst poäng som blir sista häst på turordningen. Någon hänsyn till spår, distans eller motstånd tas inte. Kryssar man inte i egna reserver godtar man detta system.

I så kallade breddlopp, där det endast kör kuskar med högst 150 starter föregående år eller ungdomar upp till 25 år, så får hästar med mer än 500 startpoäng inte starta.  Man skall inte generalisera för mycket, men normalt sett är 1000 startpoäng på en häst en bra indikator på att hästen har V75-form och inte gör bort sig där. Från 500 poäng och uppåt brukar de duga på V64. Kom ihåg att startpoäng inte speglar allt. Man kan vara målfotoslagen fyra, och man kan vara tvåa 12 längder bakom. Man kan bli störd till galopp och man kan få en bra placering för att ”alla andra” galopperade.

För spelaren finns det några saker att vara uppmärksam på. Om en häst för fem starter sedan fick en massa poäng för en bra prestation, vanligen en seger, och det sedan gått lite knackigt så kan det bli jobbigt för hästen om det åter blir en blygsam placering. Nästan alla startpoäng försvinner då. Räkna med att tränaren gjort allt den kan för att hästen skall vara så iordningsställd som det bara går.

Om några hästar i ett tilläggslopp har få poäng så kan man räkna med att propositionen var rätt så ogynnsam mot dessa hästar, och man startar där för att man inte kommer med någon annanstans.

I lopp med så få anmälda att alla kommer med, alla platser kanske inte ens fylls, så är fälten ofta ganska så ojämna. Hästar som normalt sett inte skulle komma med i loppet har kommit med. Naturligtvis kan låg poäng bero på otur, och det kan ha ställts i ordning med omlagd träning, ny utrustning och annan balans, men värt att ha i bakhuvudet.

1 tanke på “Poängsystemet”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.