Pengarna som försvann

Alla som spelar på hästar via ATG vet att spelavdraget går till svensk hästsport, inte minst prispengar till hästägare. Det är i alla fall bilden man gärna vill visa upp. Spelarna har svalt det betet, för de är inte sena med att ideligen förklara för de aktiva att det är deras pengar de tävlar om.

Jag tycker det är dags att spräcka den myten nu. För det är en myt.

När man tittar på spelomsättningen och jämför med prispengarna som betalas ut så står allt klart.

Under första veckan av 2015, den första till och med den sjunde Januari så redovisade ATG en spelomsättning om 223,8Mkr. Spelavdraget som spelarna inte fick tillbaka var hisnande 67,2Mkr. (Det bör ställas i relation till effekterna av att ATG håller inte 20Mkr i jackpotpengar under en vecka). Det anmärkningsvärda är att prispengarna som betalades ut var 7,5Mkr. 59,7Mkr blev någonting annat än prispengar.

Det blev skatt till staten, provision till ombuden och kostnader för ATG att anordna och marknadsföra spelet. Ersättning till banorna för att anordna tävlingar, provision till utländska partners, premier till unghästar, pengar till forskning, uppfödarpremier, TV etc.

Det som spelarna avstod skulle räcka till att hålla 19.200 hästar i professionell träning till en kostnad av 500kr/dag under den veckan. Det hästägarna fick räcker till 2.100 hästar. (Vi hade runt 8.200 proffstränade hästar i landet under 2014, och 10.300 amatörtränade).

Om pengarna skall räcka är det dock under förutsättning att man inte tävlar med hästarna, för det är dyrt att tävla.

Låt oss ta ett exempel i form av ett V64-lopp, med hela 25.000 i förstapris. 56.400kr i total prispott. 13 anmälda.

Startavgift för att delta i loppet är 80kr exkl moms per häst, totalt 1.040kr
Kuskar och tränare vill ha provision på prispengarna, 15% i snitt. Totalt 8.460kr
Gästboxhyra 200kr/häst gör 2.600kr
Utselningsavgift 350kr/häst blir totalt 4.550kr
15 mil enkel resa i snitt för hästarna á 50kr/mil i transportkostnad blir 19.500kr

Innan loppet har avgjorts är prispotten urholkad med 36.150kr.

Alla veckor ser inte likadana ut, men i ärlighetens namn skiljer det inte så mycket i mönstret. Spelarna avstår stora belopp, prispengarna blir endast en liten del av det som spelarna avstår. Inte ens en Elitloppshelg då prispengarna är höga är det särskilt stor andel av spelavdraget som blir prispengar. Det handlar om runt 15%. 85% av det som spelarna bidrar till under Elitloppshelgen går till något annat.

Det borde väcka lite eftertanke.

4 tankar på “Pengarna som försvann”

 1. Pingback: Anonym
 2. För det första. Din ”kalkyl” är usel och jag ska förklara varför.
  Du kan inte rycka loss en enskild vecka och sedan jämföra omsättningen den veckan med prispengarna den veckan. Dels är det alltid minst prispengar i januari, dels får banorna pengar för året innan. Banorna får en summa pengar varje år som baseras på utfallet året innan och dessa betalas sedan ut i prispengar. Eftersom januari inte är någon ”bra” travmånad lägger banorna mer pengar under den stora perioden april – oktober. Man måste se det på ett helt år för att få en vettig jämförelse. ST kan säkert tillhandahålla sådana siffror om du mot förmodan skulle vilja göra en vettig analys. Några andra kommentarer: Premier till unghästar är att betrakta som prispengar eftersom det går till ägarna baserat på en prestation, detsamma gäller uppfödarmedel. Det är faktiskt sådant som alla i sporten kommit överens om ska finnas. Dessutom, ATG och ST har aldrig sagt att hela nettot går till prispengar. Däremot går hela nettot till SPORTEN och det inkluderar banskötsel (som många spelare, tränare och ägare uppenbarligen anser är viktigt), personal och andra omkostnader för att anordna tävlingar på ett bra och även säkert sätt. På senare år har det t ex investerats i nya målkameror. Jag, som många andra, håller med om att prispengarna behöver höjas men inget blir bättre av att sprida dåliga rykten eller göra dåligt underbyggda analyser. Gör om och gör rätt och ta reda på fakta om du åtminstone vill verka seriös. För övrigt har aldrig prispengarna ”räckt” till att täcka alla hästägarnas kostnader och kommer aldrig att göra. Normalläget är att hästägarkollektivet totalt får tillbaka ca 30% av sina kostnader, ungefär där har det legat i alla tider.

  • Du skall få siffror:
   Enligt ATG avstod svenska spelare från 3726Mkr under 2014 på en omsättning av 12231Mkr. Enligt ST betalades 697Mkr ut i prispengar. Det är 5,7% av omsättningen, 18,7% av vad spelarna avstod ifrån. Inkluderat i prispengarna är de insatser som betalats in av hästägarna till de stora unghästloppen. Naturligtvis kostar premier, banskötsel, medel till uppfödare, Kanal75, kupongerna hos ombudet etc pengar. Frågan är dock om vi verkligen har rätt proportioner på det. Det är alltid prispengarna som får stå åt sidan sedan alla andra fått sitt. Enligt mig är hästägarnas återbäring i form av prispengar nere på 12-15% av deras kostnader, det är långt under vad det legat på i alla tider.

 3. Angående målkamerorna så skulle dessa ha införskaffats 2009 första gången, inkl belysning på banorna osv. Det sades att dessa skyndsamt skulle förbättras bana för bana varteftersom riksspelen kördes. Fortfarande har detta inte skett. En ytterst minimal kostnad i sammanhanget på under 10 miljoner, detta för hela grogrunden för en trovärdig sport: möjligheterna att avgöra vem som kommer först i mål.
  Att det dessutom fortfarande saknas översiktskameror, olika vinkelkameror på upploppet osv är inget annat än katastrof för en spelarrangör som omsätter 15 miljarder per år.

  Helt enkelt ett riktigt uselt exempel vad pengarna går till inom sporten.
  ATG STJÄL över 60 miljoner per år av spelarnas pengar genom öresfonden(spelarnas bråkdelar av vinster samt outhämtade vinster) Pengar som redan betalats vinstskatt på. Eftersom dessa ändock stjäls av ATG; hade ett ytterst modest krav varit att investera omgående i ovan beskrivna spelsäkerhetsförbättrande åtgärder, pengarna finns, endast en fråga om prioriteringar. Istället för att åka 65 personer till OS i Ryssland tex.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.