Önskelista till 2016

Egentligen brukar det ju vara till jul man lämnar önskelistor till tomten, men jag har några önskningar på året 2016 för svensk travsport:

  • Inga dopingfall. Tränare, veterinärer, foderleverantörer och andra aktiva ser till att det inte finns en snöbollschans i helvetet för att det skall kunna bli ett positivt dopingprov. När jag ändå önskar saker så vore det trevligt om inga hästar heller fick blödande hovar av barfotalöpning, och om vi slapp riktigt fula drivningar.
  • ATG tar hjälp av en managementkonsult som förklarar för dem att de som ett rent förmedlande spelbolag kan vara mycket mer öppet och transparent än bookisar som jobbar med fasta odds. Och spelarna kommer älska att veta vem de spelar emot, och hur det spelas.
  • Banorna börjar jobba med sina arrangemang så att man som publik känner sig välkommen. Några banor gör det bättre än andra idag, men det finns mer att göra. Det man nästan aldrig ser är evenemang för dem med lite mindre ekonomi. Om man nu har en stor uppvärmd läktare under ett lunchtrav, så se till att fylla den med pensionärer som äter sopplunch för 30kr. Ge dem möjlighet att köpa kaffe och kaka efteråt för en tia. Bjud in arbetslösa också.
  • Att man i sitt tänkande byter ut kvantitet till kvalitet. Lopp skall vara fulla. Är det ”stortrav” är det troligen bättre med lite bättre startfält i färre lopp än att så många som möjligt bereds plats ”att visa upp sig”. Det finns en hel del lopp efter t.ex. V75 och efter kvällens V64 som inte intresserar särskilt många. Vi ser extra ramlopp på stortravsdagar som gör tävlingsdagen oändligt lång. Spara in de här loppen och ha lite mer resurser för att dela lopp när det behövs.
  • Att man får en annan syn på ”vems” spelomsättningen är. Jag anser att det i första hand är arrangörens pengar, som denne skall bekosta sin anläggning och arrangemang med och som prispengarna skall fördeleas ifrån. Med mer pengar som kommer till arrangören vid internationellt spel kommer det att bli mer attraktivt att öppna upp gränserna och ordna lopp som är öppna för alla länders hästar. Det lockar i sin tur till spel från ett större spelarkollektiv än annars. Dagens tänk där spelomsättning är spelbolagets pengar har skapat rakeback-bolag i utlandet och en ganska så protektionistisk travvärld.
  • Mera och fred och kärlek på bekostnad av hatet. Vi skall inte sluta att kritisera sådant vi inte gillar. Däremot hoppas jag att många fler klarar av att kritisera konstruktivt, och att också kritisera positivt under 2016. Färre svordomar, lite mer förlåtande, uppmuntrande istället för nedvärderande. Det betyder en hel del.

Gott nytt år!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.