Om revisorsprosa och hotbilder

Stora företag är sedan ett antal år tvungna att i sin årsredovisning berätta vilka eventuella hot de ser mot sin verksamhet. En vällovlig bestämmelse, men som har blivit ett rätt intetsägande berättande av sagor på revisorsspråk. Här är det inte drakar, häxor och troll som är de onda. Istället handlar det om  onda lagar, hemska regler och elaka media. Det är hårdare lagstiftning, stramare miljöregler och en ogynnsam beskrivning av företagens verksamhet i media som är det onda. Själva är företag alltid goda och ädlare än någon sagoriddare någonsin varit.

Om ST skulle måla upp hotbilden mot sin verksamhet på samma revisorsprosa skulle man tala om risken för en väsentlig hårdare djurskyddslagstiftning, om risken för att spel reglerades så hårt att man inte skulle kunna finansiera sig på nuvarande nivåer eller risken för att travsporten i media skulle framställas så oförmånligt att det skulle ta bort intresset för sporten och spelet.

Låt oss för ett ögonblick tänka på Swedbank och hur de framställts i media senaste veckorna. Det är inte roligt att jobba där nu. Men det beror på att deras potentiella hot bara beskrivit konsekvenserna av att de inte varit de ädla riddare man framställt sig som. Att man inte följer regelverket har aldrig framställts som ett hot. Man har lagt mer resurser på att anställa informationsdirektörer istället för att bedriva en intern revision. Det var ju media som var hotet, inte det man själv gör.

Det är därför Swedbank låtit 40 miljarder åka genom sitt banksystem utan att fundera över sin roll. Som hjälpt banditer att flytta pengar de kommit över i säkerhet, undan fordringsägare, undan sina rättmätiga ägare, undan staters skattelagar. Pengar som kommit från korruption, droghandel, prostitution, människohandel, vapensmuggling och all annan smutsig verksamhet man kan tänka sig.

På samma sätt är hoten mot svensk travsport inte att det skulle kunna bli hårdare djurskyddsregler, en hårt reglerad spelmarknad eller att man i media framställs som några sällsynt cyniska människor som är beredda att skicka människor in i spelberoende för att finansiera rätten att få piska en häst till seger. Något har förmodligen hänt innan de svarta rubrikerna verkligen står på löpsedlarna.

En av de saker som skulle kunna hända är att ST:s arbete mot doping inte lyckas. Att det trots tusentals tagna prover som skickas till de finaste och mest renommerade laboratorierna i världen, som fryses ned och som tas slumpmässigt utanför tävling, ändå förekommer doping. Att det trots modiga hästskötare som vågar anmäla vad som pågår i stallet inte händer något. Att det trots vad ST säger, sprids misstro om resultaten. Att ST:s egen personal plötsligt hoppar av och pekar på bristerna i det arbete man håller på med.

Värre vore att ett alldeles nytt antaget dopingreglemente, som var tänkt att skärpa till reglerna och ge de som jobbar med de här frågorna en större verktygslåda, framställdes som en otillräcklig papperstiger. Det är ju inte så bra, och när kloka människor får ta in det, analysera det och dra slutsatser så kommer man behöva göra något åt det.

Det absolut största hotet mot travet, enligt min mening, skulle vara att det var någon annan som visade på att oegentligheter pågick. Precis som skedde inom längdskidåkningen nere i Österrike. Där var det den vanliga polisen som knackade på dörren eftersom Österrike anser att doping är ett bedrägeri i lagens mening. De nu avslöjade åkarna har testats hundratals gånger utan att man funnit något. Testats både i samband med tävling och oannonserat under träning. Det visade sig inte vara någon garanti, och efter VM kommer debatten bli hård inom hela idrottsrörelsen hur det kan vara så.

För Österrike, som har VM på hemmaplan, är det så klart maximal skada att deras egna åkare visas upp på bild med nålen i armen där de får otillåtna blodtransfusioner. Det kommer bli jobbiga möten med sponsorer, med de vintersportorter som arrangerar tävlingar, med politiker som ifrågasätter varför en enda krona i bidrag skall betalas ut till den där idrottsgrenen.

Om något liknande skulle inträffa för travet blir det inte ens jobbiga möten med alla spelare som inte längre vill köpa andelar för att spela. De bara lämnar. Därför är den senaste tidens händelser inom travet ytterst allvarliga. Mycket värre än 16:20, Xpresstrav, publiksiffror, antalet amatörer, uppfödning och auktionspriser.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.