Om jag vore kung, del 7

Olika spelförutsättningar

ATG säger sig värna småspelarna väldigt mycket. Man gör massor av olika åtgärder för att det skall vara enkelt att spela utan eftertanke. Harry Boy, flex-trio, lördagspåsar och nu kommer rättningskoder för att ta några exempel. Man lägger massor av resurser på spelexperter som garanterar att Lannem Silje vinner, och som rekommenderar en rak DD till oddset 2,93 (som efter den reken sjunker till 2,64). Alla skall lockas att spela, helst helt utan eftertanke.

I andra änden gör man, troligen högst omedvetet om konsekvenserna, en rad åtgärder för att verkligen försvåra för de spelare som bryr sig om var och hur de spelar. Man använder flera olika mått för att ange hur mycket spelad en häst är. På vinnarspelet anger man eventuella vinnarodds. På streckspel använder man insatsprocent. När det kommer till trio använder man det helt irrelevanta måttet Trio-index och på tvilling/dubbelspel brukar man visa de mest spelade kombinationerna. Med hjälp av eventuella odds på varje kombination kan man bakvägen räkna ut insatsprocenten.

ATG ser varje spelform som isolerade spel, och låtsas inte förstå att det finns ett värde i att kunna ta vara på olika bedömningar av en hästs vinstchanser. Några som förstår är de riktigt avancerade spelarna. De ser till att skaffa sig tillgång till data via ATG:s tjänst AIS. Med hjälp av den och hyfsad datorkapacitet kan de snabbt räkna ut om tvillingspelarna bedömer att häst nummer 5 har sämre vinstchans än vad vinnarspelarna tror. Triospelarna däremot har missat häst nummer 3 och 7, och på Dagens Dubbel har spelarna helt ratat 1:an i andra. Den har bara hälften så mycket spel på sig som streckspelarna på V64 gav den, och V4-spelarna trodde vinstchansen för den var ännu högre.

Det här är en anledning till att spelarna via de utländska spelbolagen varit så framgångsrika. De har fått data som de matat in i sin server, gett den i uppdrag att spela om vissa förutsättningar uppfylls, och så har de kunnat räkna pengarna sedan. Med laserprecision har de hittat spelvärdena. Tillsammans med rakeback har det varit mycket lukrativt. Ju mer komplicerade spelformer, desto enklare att dribbla bort spelarna. De flesta klarar av att översätta insatsprocent till ett vinnarodds i huvudet, men när det är hundratals, eller rent av tusentals odds som skall beräknas så finns det inte en chans för en enskild spelare att hänga med utan tillgång till data och datorkraft.

ATG å sin sida vill inte lägga två strån i kors för att vanliga spelare skall kunna använda datorstöd. Något så enkelt som att kunna importera startlistor och resultat via en csv-fil, xml eller liknande är det inte tal om. Att ATG själva skulle visa upp sina parallella spelformer sida vid sida och peka på de skillnader i värdering som olika spelformers spelare gör, är inte att tänka på. Kanske för att det skulle vara motsägelsefullt till propagandan runt Harry Boy. Kanske för att man inte riktigt förstår vad informationsövertaget för några få ställer till med.

Konsekvensen är att spelare med matematiskt tänk och tillgång till snabba uppdaterade data systematiskt kan plundra de små spelarna på rätt stora belopp. Det är som ridande kavallerister med svärdet i hand mot en välutrustad modern armé. Om jag vore kung över travsporten och spelet i Sverige skulle jag se till att utjämna dessa skillnader.

Läs del 6 av ”Om jag vore kung”
Läs del 5 av ”Om jag vore kung”

Läs del 4 av ”Om jag vore kung”
Läs del 3 av ”Om jag vore kung”
Läs del 2 av ”Om jag vore kung”
Läs del 1 av ”Om jag vore kung”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.