Om jag vore kung, del 5

Skär ned antalet lopp

Vi har i Sverige massor av lopp med 15-20-25.000kr i förstapris. Lopp som det knappt räcker med att vinna för att få ekonomin runt en häst att gå ihop sig den månaden.  För de 11 andra som ställer upp kommer prispengarna garanterat inte att räcka till mer än en del av månadsräkningen. Dem som får pris 4-8 har fått sina tävlingskostnader täckta, och för övriga var det en ren förlust att tävla. Snålskalorna som numera är legio gör dessutom att två andraplatser ger sämre betalt än en seger.

Priskakan skall räcka till ett digert tävlingsprogram, och det är ett ganska tunt lager man breder ut över massor av lopp. Jag skulle vilja att vi för ett ögonblick stannar upp och funderar över om vi måste köra så här många lopp? Med färre lopp skulle vi kunna höja prispengarna i de lopp som blir kvar, förutsatt att spelet inte minskar. Det skulle bli färre hästar som behöver resa iväg och tävla, och det skulle måhända gå att spara in en och annan krona på tävlingskostnaderna när inte lika många lopp avgörs.

Det så omhuldade vintermeetinget på Vinennes har t.ex. åtta lopp per tävlingsdag som standard. Över huvudtaget har franska banor vanligen 7-9 lopp på sina tävlingsdagar. I Norge har kör man vanligen 7-10 lopp (även när man kör V75), i Finland och Danmark kör man också normalt sett färre lopp per tävlingsdag än i Sverige.

Nu hör jag rationaliseringsivrarna som påstår att det blir billigare att köra flera lopp när man ändå har all personal på plats. Sant är att kostnaden per lopp minskar, men det är inte dyrare att ha 9 lopp en kväll istället för 11. Tvärtom kan man istället få lite färre arbetade timmar att betala för, färre timmar med banbelysning och mindre störning för närboende till banan som slipper höra travreferaten eka fastän timmen är sen.

Det är inte antalet tävlingsdagar som skall skäras ned, utan antalet lopp i dem. Vi kör massor av lopp då publiken för länge sedan har gått hem och spelformerna som erbjuds är för de verkliga speltorskarna som skall försöka vinna tillbaka vad de har förlorat tidigare. Låt V75-7 vara dagens sista lopp, och andra dagar får deras stora streckspel äran att avsluta dagen. 9 lopp räcker rätt så bra en vanlig kväll, för inte så många år seda var det standard med 9-10 lopp i Sverige.

I ärlighetens namn finns det en del tävlingsdagar man också kan kika lite på. V65 på sena lördagskvällar i ett kompakt höstmörker med kyla och rusk känns iskallt. (Sista loppet på Kalmar i lördags kväll gick iväg 22:32). Eftermiddagstrav klockan 15 på vardagar känns också väldigt märkligt, om det inte är under semesterperioden. Spelet är ganska lågt till dessa tävlingar, och det skulle nog kunna bli bättre om man satsade på riktigt bra söndagstävlingar istället.

Med färre lopp blir det färre starttillfällen. En del hästar som har svårt att komma med i lopp idag kommer att få det ännu tuffare. Å andra sidan tävlar de om mer pengar i loppen när de kommer med. Med högre prispengar i loppen blir det med ens möjligt att finansiera resor, gästboxar, utselning och vad det nu är som tillkommer. Det är ju inga pengar som försvinner ur systemet. En hel del lopp är dessutom inte fyllda idag, så effekten blir lite mindre än man kanske tror.

För hästar som har svårt att komma med föreslår jag att vi utvecklar breddloppen mera. Jag är dock inte främmande för att få lite rotation på systemet. Hästar som inte klarar av att tävla på den nivå vi har på tävlingarna idag skall kanske inte tävla. I den nyss avhållna kriterieauktionen såldes inte mindre än 140 hästar för 45.000kr eller mindre. Om jag ser på hur många som betalar 10-15.000kr/månad för en häst som inte alls hävdar sig är det inte orimligt att fler pensionerar sina kämpar och satsar på något nytt.

Vinsten med det hela är att vi får fler lopp där hästarna tävlar om pengar som betyder något, att fler hästar i skiktet under de allra bästa kan gå ihop sig och att det lönar sig bättre att ha hästar i bästa möjliga författning som tävlar.

Läs del 4 av ”Om jag vore knng”
Läs del 3 av ”Om jag vore kung”
Läs del 2 av ”Om jag vore kung”
Läs del 1 av ”Om jag vore kung”

1 tanke på “Om jag vore kung, del 5”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.