Om jag vore kung, del 4

Moderna regler

När jag försöker förklara trav för mina barn kommer det några frågor:

  • Varför slår dom hästarna?
  • Nu körde han innanför pinnarna, då blir han väl diskad?
  • Han knuffade den andre, då blir han väl diskad?

Deras norm för vad som får äga rum i en tävling är ganska så glasklar. Man får inte slåss, inte ta en kortare väg och inte knuffas. Om man gör det blir man diskad.

Så är det inte i travet. Det händer varje dag att kuskar driver för hårt, slår sina hästar, och vinner prispengar genom att göra så. Förvisso får de själva en bot och ibland en avstängning, men böterna är vanligen lägre än prispengarna och även travkuskar behöver ibland vara lediga.

Ofoget att gena lite i sista kurvan har en del satt i system. 500kr brukar det kosta. Jag vet att om Usain Bolt i 200m-loppet genar lite i kurvan så blir han ofrånkomligen diskad. Om en tennisspelare så mycket som nuddar linjen med foten när han servar bedöms serven vara fel. Men inte i travets värld, där kan man fuska genom att gena lite i kurvan och tjäna stora pengar på det.

Det konstigaste är nog ändå vid trängningssituationer. Det är OK att tränga sig ut i travsporten, om domarna bedömer att man vunnit loppet ändå även om man inte trängt sig. Skulle Lewis Hamilton i ett F1-lopp kunna trycka en konkurrent av banan (med allt vad det innebär i form av risker) och sedan få vinna loppet med motiveringen att han nog skulle vunnit i alla fall? Näe, det skulle han inte.

Travet behöver ett modernt reglemente som stävjer sådana här saker. Det enda som skulle hända är ju att kuskar som inte driver för hårt, som inte genar i kurvorna och som inte tränger sig ut skulle vinna fler lopp. Hästägare som anlitar mer renhåriga kuskar skulle tjäna mer pengar, istället för att som nu se fina placeringar gå förlorade när andra fuskar för att ta sig förbi dem. Det skulle kanske ha en positiv utveckling för travet, och mina barn skulle kanske börja förstå travet.

Läs del 3 av ”Om jag vore kung”
Läs del 2 av ”Om jag vore kung”
Läs del 1 av ”Om jag vore kung”

1 tanke på “Om jag vore kung, del 4”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.