Okontrollerat spel med usla villkor

På självaste Kolmårdens djurpark sprang jag på spel som anordnas av kommersiellt företag med riktigt usla villkor för spelaren. Det handlade i detta fall om chokladhjul.

Hjulet hade 100 nummer, från 1 till 100. Att satsa på ett nummer kostade 7kr. Spelade man 20 nummer kostade det 5kr/nummer. Priset bestod av en stor förpackning med runt två kilo choklad av den typ man t.ex. kan hitta i butikernas sortiment av lösviktsgodis som brukar säljas för 79:90/kg när det inte är extrapris.

160kr i vinstvärde delat med 700kr i insats = 22,8% återbetalning. Med 500kr i insats, förutsatt att alla som spelar köper minst 20 nummer blir återbetalningen ändå generande låga 32%. Ett av dessa chokladhjul låg i Bamses värld och kallades för Krösus-hjulet, och det var väl precis vad det var…

Nu är det inte särskilt unikt att det arrangeras spel på detta sätt. Det återfinns på en rad olika evenemangsparker, ambulerande tivolin, marknader, stadsfester, festivaler och liknande. Mycket okontrollerat, med en totalt obefintlig spelsäkerhet, med relativt usla villkor för spelarna och med väldigt otydliga förmånstagare från överskottet. Det omsätts rätt så stora summor kontanter, i många fall helt utan redovisning.

När man talar om spelutredningar, spelmonopol, illegala aktörer, EU-regler etc så vore det klädsamt om man höll rent framför den egna dörren.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.