MVG

Svensk travsport började i veckan berätta hur man vill fördela de pengar som ATG:s satsningar är tänkta att ge. Och jag tycker man hittade väldigt rätt på en gång. Man vill använda ungefär en fjärdedel av det som är tänkt att bli prispengar för att höja upp treåringsloppen. Med start från 2018 så skall inga treåringsklopp köras med mindre än 50.000kr i förstapris på någon enda bana. På Jägersro, Åby och Bergsåker gäller 60.000kr och på Solvalla 70.000kr. Åttas priser i alla lopp, och matlappar på minst 5.500kr. Uppfödarpremier på 20%, och kallbloden har fått en pott att fördela utifrån deras sätt att tävla. (Jag hoppas man gör en unghästsatsning där också, och tar upp kampen med norrmännen om vem som har de bästa unga kallisarna).

Det här är en väldigt nyttig vitamininjektion på precis rätt ställe.

 • Utöver hästens inköpspris kostar det runt 250.000kr att få den startklar på våren som treåring. Sedan kostar hästen runt 200.000kr per år i proffsträning. Att snabbt kunna få hästen att tjäna pengar är viktigt för många hästägare. Att vänta tills den blir 5-6 år och duger på V75 har man inte råd med i många fall.
 • Sverige har en unghästserie som är enastående, och med premiechansningen är det pengar i världsklass att köra om. Den här satsningen gör att många fler kommer att tycka att det är viktigt att få igång sin häst tidigt och komma till start som treåring. Att satsa på kvalitativ avel kommer bli viktigare, och det stärker sporten totalt sett.
 • De nivåer på prispengarna man målar upp är attraktiva för alla, och är en indikation på åt vilket håll man vill komma med prispengarna även för andra hästar. Det är välkommet för alla att man börjar tävla om mer pengar än det kostar att tävla i loppen.
 • Någonstans anar jag också att man nu hissar en flagga att de hästägare som gärna investerar utomlands kanske borde överväga att vikta mer av sina investeringar till Sverige istället. Det är också en signal till uppfödare våra grannländer att det kanske är en bra idé att registrera sina fölston och dess avkommor i Sverige.

Sverige är ju dock Sverige, och där härskar jante-lagen. Det är tre invändningar som verkar resas i olika läger:

 • Pengarna finns ju inte än, ingen vet om pokalåret kommer lyckas fullt ut
  Det är sant att man aldrig kan vara 100% säker, men det borde väl bli något i alla fall? Om ATG misslyckas totalt med att leverera pengarna så kommer den svenska travsporten att krympa ned till finsk/norsk/dansk nivå. Det kan man inte heller ha som målbild om man vill utveckla travsporten. Jag gillar att man nu angett var man vill börja. Till det torde det finnas pengar nästan hur det än går för ATG.
 • Skall treåringarna få så mycket pengar, det blir inte mycket kvar åt andra då…
  Det finns inga bättre sätt att premiera uppfödare och hästägare att satsa på travsporten än att man kan få en tidig avkastning på en bra produkt. Jag gillar verkligen att man vågar ta beslut om att stöpa om fördelningen av prismedel lite grann. Det gamla agerandet där det skulle smetas ut på allt och alla skapade ingen bra styrning.
 • Det här ger oss en tråkig amerikansk modell där man kör skiten ur unghästarna
  De nya pengarna hamnar i de lopp som idag har 15-20-25-30.000kr i förstapris. De stora pengarna i de stora insatsloppen ligger still där. Jag ser inga stora förändringar i att man sätter dit mer pengar för bredden, snarare är det kanske så att man har ”råd” att avstå något storlopp med en kulltopp för att det finns vettiga pengar i vanliga lopp. Det stora programmet för de äldre hästarna i form av V75 med alla dess divisioner ligger kvar, de stora loppen för den äldre eliten finns där. Kallbloden glöms inte bort.

Själv ser jag att sportcheferna kommer få jobba lite, för treåringarna kommer samla på sig mer pengar. Att kopiera förra årets proppar kommer inte att fungera. Kanske minskar lusten att starta som tvååring något, men jag tror inte det gör så mycket i vårt karga klimat.

Den här åtgärden får betyget MVG av mig.

1 tanke på “MVG”

 1. Problematiken ligger i att företrädare för ST styrelse skriftligt garanterade pengarna och det språkbruket är inte adekvat enär inte pengarna finns.

  Samt ATG äger vetorätt på pokalutdelning , sålunda finns i garaget garantier alls

  Med 4e penningtvättsdirektivet , tunga datortekniska kommande kostnader samt oerhört stora renoveringsbehov av banor så är antalet hål många att Stoppa i.

  Kostnadsmässigt ökade ATG med 40% första kvartalet , det uppmuntrar inte förhoppningen om pokalårets infriande heller .

  Dock håller jag med dig om att initiativet och politiska förhoppningen är positiv.
  RÄTT TÄNKT

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.