Mera av Less is More

Jubileumspokalen igår. Bra lopp, fina hästar, bra arrangemang. En kväll, och inte mer. Precis som jag vill ha det. Precis som Hugo Åbergs. Det är en kväll, inte en hel helg. Man kan lägga krutet på att få en bra tävlingsdag istället för 2-3 halvdana. Och det är rätt skönt om man håller ned tävlingstiden. Det blir ärligt talat inte bättre av sextimmars mastodontevenemang.

Svensk travsport lider av tänkandet att bra sport på något vis måste vara trav i kvantitet. Det är dubbeltrav och trippeltrav var och varannan vecka, det är ändlöst långa tävlingsdagar med 13-14-15 lopp. Man gör stora uttag ur prisbudgeten, men loppen hamnar ändå i skuggan av det som är höjdpunkten eller höjdpunkterna. Inte sällan räcker inte hästmaterialet i regionen till för att fylla alla lopp.

Jag skulle vilja se att banorna inriktade sig på att skapa fler bra endagsevenemang. Jag är ganska övertygad om att det drar mer publik med en riktigt stor travdag plus en fin sportslig delikatess vid ett annat tillfälle, än dagens många flerdagarsevenemang. Jag tror också att det blir mer sportslig kvalitet om man inte kör massor av lopp på 2-3 dagar.

Gävle på fredag får agera exempel. Man har V75 på lördag med E3-finaler. Så försöker man göra en bra fredag, men man når inte fram. E3-consolation med 80’ i förstapris har lockat 8 deltagare och i ett stayerlopp med 75’ blev det 13 startande varav två nollpoängare och ytterligare sex hästar med mindre än 500 startpoäng. Jag kan tycka att man får rätt så dålig utdelning på de förhöjda prispengarna. Gävle är inte unikt på något sätt, så här ser det alltför ofta ut.

När tävlingsprogrammet för 2016 kommer hoppas jag att några banor har vågat gå ifrån enstaka flerdagarsfester till flera endagarsfester.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.