Massakern

Årsstatistiken för 2015 som släpptes av Svensk Travsport är en allt annat än munter läsning. Under året då ledordet har varit att vi skall bli fler har det gått helt tvärtom. Vi blir färre. På alla plan blir vi färre. Det är naturligtvis inte rättvist mot alla människor som massakrerats av ursinnigt våld att jämföra det med vad som händer inom svensk travsport. Men jag lånar ändå ordet som rubrik på det här blogginlägget, för att markera att året som gick inte var bra. Det var en katastrof, och jag tänker beskriva vad som skett med siffror från ST:s egen årsstatistik.

Antalet hästar i träning totalt har gått ned. 150 proffstränade hästar, eller knappt 2% har försvunnit. Ytterligare nästan 600 amatörtränade hästar har man också tappat. När amatörhästarna blir för gamla för att tävla så köper man inte en ny häst, utan man kliver av. Några nya som kommer nerifrån har vi inte sett. Trenden är ganska tydlig, och om bara 2-3 år kommer vi att ha fler proffstränade hästar än amatörtränade. Men det är genom fenomenet att de proffstränade minskar minst. Jag har också känslan av att proffstränarna håller siffrorna uppe genom att ha allt fler egna hästar i sin träning. Hur länge klarar de av det?

På licenssidan är det närmast en massaker inom de licenstyper som betecknar bredd och framtid.

Proffstränarna har minskat med 7st. Det är knappt 2%.
B-licenserna har minskat med 323 stycken. Det är nästan 8% färre amatörtränare alltså.
Lärlingslicenserna har minskat med 49st, det är 12%.
Ungdomslicenserna har minskat med 74st, det är 52% av alla F-licenser.
Montélicenserna har minskat med 148, eller 37%.

Det är väldigt ont om framtidstro i de här siffrorna. Det som målas ut som travets framtid, lärlingar, unga och montén har ju tappat massor av licensinnehavare. Är breddtravet verkligen rätt väg för att vända på det här.

Prispengarna tillsammans med premier och bidrag ökade något, så att de nu kom upp i 2010 års nivå.

Starthästarna gör lite fler starter än tidigare, i synnerhet treåringarna. Det är generellt lite färre starthästar än tidigare, lite glesare i anmälningslistorna. Det beror nog på att det är mindre kullar som äntrar travbanorna än det är som lämnar.

Ser man till aveln så minskade antalet betäckta ston med någon procent, och det är ganska många ”gårdshingstar” i statistiken som betäckt enstaka eller någon handfull ston. Två hingstar hade full pott med 150st, ytterligare tre hade mer än 100 ston (varav Love You som listhingst hade 110st).

De hästar som under 2015 var sex år gamla avlades under 2008. Det året hade vi över 5000 betäckta ston. När vi nu har runt 3800 betäckta ston betyder det mindre kullar, och det kommer att bli än mer glest i anmälningslistorna framöver. När antalet hingstar som skall dela på de betydligt färre stona har ökat med nästan 50% sedan 2008 så begriper många att den generella kvaliteten lämnar en del övrigt att önska. Det är många föl som kommer födas utan förutsättningar att bli en bra travhäst som kan hävda sig. Skillnaderna mellan de som har råd att satsa rätt, och de som försöker hålla sig kvar i sporten med små medel blir allt större.

Vad var bra då? Sporten var bra. Banrekord, löpningsrekord, svenska rekord och världsrekord flög all världens väg. Njut av det som är nu, det stundar mer bistra tider.

I ST:s styrelse föreslås en enda förändring. I övrigt väljs alla om, och ordförande föreslås bli densamme…

5 tankar på “Massakern”

 1. Fullständigt strålande beskrivet, och helt nödvändigt att påvisa fakta,
  blundar man kommer inga förändringar att ske,
  och tydligare går det inte att påvisa att
  ALLA förändringar bör vara av godo.

 2. Bra skrivet ,igen.
  Fakta har påpekats sedan länge.
  Att 3 åringarna ökat antalet starter är till stor del tack vare att fler av totala
  antalet i kullen och importer är i A träning.
  I runda slängar är 2/3 delar av 3 åringarna som startar i A träning medan 1/3 är i B träning.Och då är Daniel Redén ,mfl med liknade ambitionsnivå B tränare.
  Dessutom är 95% av de som deltar i Insatsloppen i A träning.
  Hur många kan Då anmäla till Premiechansningen blir då en intressant fråga?

  Det måste få vara näringen och dess betydelse som skall hjälpa och dra tåget
  Hur vi fyller vagnarna med alla övriga licensinnehavare är just beroende av detta.
  BjörnDamm

 3. Nja, du Raffe gör kanske inte ett skit…några som gör någonting kontinuerligt och påtalat framtidens bistra tider är Solvalla Hästägarförening. Tre (3) i varandra påföljande ledamöter från Solvalla i RST har påpekat bristerna. Den näst senaste avgick i protest mot Överenskommelsen i november 2014. Ingen valde att ta rygg på denne klarsynte ledamot. Den senaste ledamoten från Solvalla klev av i dec 2015 och hade under sin korta period som styrelseledamot öppet kritiserat RST agerande och RST:s avsaknad av representation och främjande av hästägarnas villkor. Tyvärr sitter alltför många i ST:s knä och många sällskap är bidragsberoende.

  Förändring är svår att få igenom när travsporten väljer att plocka in en kille som är avlönad av ATG i ST:s styrelse. Jag vet inte vad du tycker om det, men jag har i alla fall inte sett ditt namn i någon insändare eller protest mot att ST:s valberedning nu föreslår en ATG avlönad kille in i ST styrelse, istället för utbildade Linn Andersson eller annan ”tung” hästägare.

  Det gäller att säga ifrån officiellt och påpeka var bristerna ligger, inte bara runt köksbordet – men för det krävs ryggrad – vilket saknas i allt för stor omfattning.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.