Manipulerat

Jag sitter med en rapport från Brottsförebyggande Rådet, BRÅ, på min skärm. Den heter Matchfixning. På drygt 100 sidor beskrivs hur idrottsmatcher i lagidrotter inte alltid är en match, utan något som skall spelas av för att få ett visst resultat. Ett resultat som någon eller några har spelat stort på för att blåsa spelbolag och alla andra spelare.

Svenska spel har varit med och tagit fram rapporten. Kanske är det därför man nöjer sig med att nämna ordet Hästsport en enda gång i texten, nämligen när man förklarar att man inte alls tittat på den.

I Sverige har man identifierat ett 40-tal matcher i basketens högsta liga samt i fotboll från Superettan och nedåt som man tror varit manipulerade med en eller flera spelare/domare som haft som uppgift att ordna ett visst resultat. Man har också misstankar mot t.ex. boxning, bandy och ishockey, men utan att kunnat verifiera att det förekommit ett fixat resultat. Själv vill jag lägga till skidsporten, såväl längd, alpint och snowboard. Motorsporten är också under ständig varningsflagg från min sida. Jag skulle aldrig spela ens en tia på svensk Speedway t.ex.

Rapporten är dock mycket utförlig där man går igenom en mängd scenarier som lika gärna skulle kunna handla om travet som något annat. Det handlar om betydelselösa matcher när serien redan är avgjord, om stora spel på matcher långt ned i seriesystemet där förtjänsten som fotbollsspelare är låg. Det handlar om spelare som har dålig ekonomi, om klubbar som inte kan betala lönerna, om ideellt arbetande som erbjuds pengar för att förmedla en kontakt. Det handlar om pengar, om hot om våld och hot om att avslöja.

Precis så ser travet också ut. Många hästar skall bara få ett lopp i kroppen. De är ute i ett lopp som inte är deras viktigaste uppgift i livet. Det är lopp med låga prispengar som ligger inom streckspel med hög omsättning. Många travtränare på lägre nivå kämpar för att få ihop till livets nödtorft. Då och då tappar till och med någon licensen för att de inte fått sin F-skatt förnyad av Skatteverket. De har hästägare som inte kan betala sina räkningar. Andra har hästägare som också är spelare och vet hur man skall ta betalt om man verkligen vet att någon inte vinner.

Manipulationer kan ske med en uppsjö metoder. Felpassningar, en onödig utvisning, dåligt lagda straffar, hörnor eller frisparkar. Missade offside-fällor, en släppt markering, snubbla i fel ögonblick, ställa upp en mur fel etc. Inom travet skulle det inte bara kunna handla om att hoppa bort sig, eller utrusta fel. Istället kan man lägga tokpress på ledaren, bli över i tredjespår, sätta sig fast invändigt eller vingla ut i tredjespår med en trött häst för att de som kommer bakifrån inte skall ta sig framåt.

Tränare som dragits in i ekonomiska oegentligheter pressas att om de inte kör bort en häst så avslöjas allt. ST är inte en vän i sådana sammanhang. De är den dömande som drar in licenser, delar ut böter, avstängningar och offentliggör allt. ATG är inte heller någon vän som förstår, och kollegorna kommer bara bli glada för att bli av med en konkurrent. De är ensamma mot Benknäckarbosse och Stilettsvenne. Gör man det bra blir man belönad, vägrar man eller misslyckas blir det svårigheter. Går ju alltid att skylla på att man åkt ur vagnen på träningstur om man måste sjukskriva sig ett tag…

Rapporten visar också på att ombud ofta är med i manipulationen. De accepterar spel på kredit, de kan rigga upp ett andelsspel som inte är öppet för vem som helst, men som minskar risken för kontroll. De låter bli att ställa frågor när samma människa gör spel med flera olika spelkort.

Något som underlättar för den som manipulerat en match att ta betalt, är många olika spelformer. Gärna spritt på flera olika spelbolag över flera kontinenter. Lopp som ingår i ett eller flera streckspel, dagens dubbel och erbjuder trio, tvilling samt vinnare är naturligtvis mer tacksamma än om det bara är vinnare och plats som erbjuds. ID-kontroller rundas med spel via bulvaner och kapade identiteter. Att kunna lägga spel via spelbolag i t.ex. USA, Sydafrika och Australien till ett evenemang i Sverige är en våt dröm för den som skall manipulera ett resultat.

Just nu håller man på och reder ut en enorm korruptionshärva inom den internationella fotbollen. Olympiska kommittén har också varit föremål för utrensningar. Den svenska OS-generalen till Stockholms ansökan om att få arrangera OS 2004 anklagades för att ha mutat flera delegater. När man i toppen av de organisationer som styr en idrott beter sig så, är det naturligtvis mycket lättare att längre ned acceptera att mutor och manipulerade resultat är OK. När spelbolag omsätter rejäla pengar och visar stora vinster undrar naturligtvis många utövare var dem pengarna tar vägen. De kommer ju inte till dem tillgodo i alla fall. Då är det enklare att gå med på att förse sig lite för egen vinnings skull.

I Sverige har vi en liten aninglös attityd mot det här. Travet brukar låta sina affischnamn berätta att de aldrig en fått frågan, men det är ingen som tror det heller. Det är inte Zlatan, Ronaldo, Rooney eller Messi som fixar matcher. På den nivån tjänar de mer pengar än någon spelfixare kan erbjuda. Fråga istället de femtio minst framgångsrika professionella travtränarna vad dem får för förslag i lunchlopp eller en V64:a en fredagkväll då det var dubbeljackpot.

Rapporten från BRÅ kan laddas ned helt kostnadsfritt här.

1 tanke på “Manipulerat”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.