Lite nya propositionsgrepp?

Nu är vi ju verkligen inne i den här årstiden då det ärligt talat är rätt så tunna fält på våra travbanor. Det är inte så att det är dåliga hästar som springer i loppen, men de har ärligt talat svårt att hävda sig när det är storloppssäsäng i Sverige. Nu körs inga stora lopp här, de allra bästa hästarna vintertränas eller siktar på de penningstinna loppen i Frankrike. Vi närmas oss för övrigt alltmer den dag då hästar med svenskintresse kommer vinna mer utomlands än i Sverige per år. Det borde vara en tankeställare för dem som jobbar med att styra svensk travsport.

För att göra våra svenska tävlingar lite roligare och mindre förutsägbara så tror jag man skall testa en gemensam propostion till V75-avdelningarna ibland. Jag tror man kallar det för amerikansk proposition ibland, och det används ibland till breddloppen. Man bestämmer att denna dag är det t.ex. 1640 meter med voltstart som gäller. Alla får anmäla oavsett startprissumma, men normala rikstotoregler gäller så klart vad gäller halvrader och färsk start i raden. De 84 hästar med högst poäng delas sedan in i sju lopp efter startprissumma. Man överger helt enkelt divisionstänkandet, och låter de 12 hästarna med högst startprissumma starta i ett lopp. De närmast 12 följande i nästa lopp etc.

Fördelen är att det blir fulla lopp. Det blir lite gambling över vem man får möta, vilket är en extra krydda för spelarna att bena ut. Men framför allt så är det sju avdelningar med hästar i form vi får se. Ingen som slinker med som har blott en handfull poäng eller i värsta fall inga alls bara för att det var dåligt anmält.

Vill man inte ha detta i alla lopp, så kan man ju bryta ut t.ex. fem av dagens lopp att ha detta anmälningsförfarande. Då blir inte alla lopp på kupongen över samma distans med samma startmetod. Kan också användas på t.ex. V64 för att försöka skapa lite mer intressanta lopp så här års.

Man behöver inte köra det alla tävlingsdagar, men plocka fram det ibland för att försöka ge spelarna något lite nytt att bita i.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.