Less is more

14:30 – 19:00 Direktsändning av trav. 4,5 timmar som skall fyllas med innehåll, och för all del en massa reklam. Några referenser till hur lång sändningen verkligen är: Segertiden i Vasaloppet brukar vanligen hålla sig på mindre än 4,5 timmar, med undantag för något extremt år med tungt före. På 4,5 timmar hinner man med två maraton, två fotbollsmatcher eller två hockeymatcher. Man hinner se två filmer, och äta emellan. För att tala klarspråk, det är en rackarns lång sändning som det inte görs så mycket av i sportvärlden.

André Pops i SVT med sin vinterstudio är den ende som kommer i närheten. De brukar kunna hålla igång ett antal timmar, men har då ett flertal tävlingar som tar allt från 30-90 minuter att baka in i programmet. Travet har tio travlopp á 3 minuter. Med en segerintervju efter varje lopp och kanske någon omstart går det väl att få till en timmes material från själva tävlandet. Det är helt enkelt en fruktansvärt seg tillställning för de allra flesta sportintresserade människor. Man får fylla upp sändningen med massor av kommentarer om vad som har hänt och teasers om vad som kommer. De som leder programmet upprepar gång efter annan samma sak, de blir trötta och säger fel och man hör att de inte vill annat än att det skall ta slut. Det andas lågpris och lågbudget, trots att man lagt ordentligt med resurser på det.

Det spelar ingen roll hur många människor runt omkring man har. Folk har inte bänkat sig i sofforna för att höra Sofia, Lennart, Anders, Patrik, Per, Jessika och de andra. De vill se hästarna tävla. Jag är skeptisk till att en aldrig så snygg studio och aldrig så duktiga TV-människor kan hålla intresset igång i 4,5 timmar.

Nåväl, tanken är ju att de flesta skall se endast den sista timmen. Där börjar man med att klara av de fem första loppen på 15 minuter, och sedan är det någon tävling. Fokus ligger på Dagens Dubbel, men det är ett spel som omsätter runt 15% av vad V75 gör. Jag är tveksam till att man valt rätt för de breda lagren.

Positioneringsverktyget har skrutits upp rejält. Det vill nog till att man får ordning på det, för så som det såg ut nu så hoppade siffrorna lite hit och dit, gav varandra bredsidor, körde i halvspår, sprang upp i vagn och betedde sig helt annorlunda mot vad man kunde se om man tittade på bilderna av hästarna. Jag tror det räcker bra med att man använder grafiken för att berätta position och spår. Uppenbarligen finns ingen millimeterprecision i det data man får under ett lopp, och då skall man inte försöka presentera det så heller.

Min fru tyckte det såg ut som ett gammalt TV-spel från 1980-talet.

pong

Korta av sändningen. V4 måste kanske inte sändas i TV, sändningen kan börja klockan 16 istället. Fokusera på V75, det är det som är motorn. Om man inte känner att man får se på det, så tror jag att intresset avtar för att spela. Sänk ambitionerna för positioneringssystemet. Det är alldeles utmärkt om vi kan få reda på hur hela fältet formerat sig, eftersom referenten allt som ofta fokuserar på andra delar (och det gör de vanligen rätt i).

Om då inte TV4 vill ha er kvar, ge dem fingret och börja utveckla ATG Live. Tablå-TV, kanaler i dyra paket, långa reklamblock och fasta sändningstider är inte framtiden. Framtiden är att ge sina kunder precis det de vill ha, när de vill ha det och så enkelt som möjligt.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.