Kvalitet

Idag är det söndagen den andra Augusti. Det är en vecka sedan folk fick lön, många har semester eller är lediga tack vare att det är helg. I Sverige råder sommarstilltje fortfarande. På idrotts- och evenemangsfronten erbjuds inte så mycket. Det är tre allsvenska fotbollsmatcher idag, men inga stora pågående mästerskap eller liknande som stjäl den sportintresserade publikens intresse.

En dag som denna erbjuder ATG följande spelmeny:
– Breddlopp från Gävle
– Lunchtävlingar från Klampenborgs galoppbana (de rider danskt derby idag)
– V64 från Åmål med icke fyllda fält, många lågpoängare och en hel del norska hästar
– V65 från norska Sörlandet
– Saxbana är Kalmar som kör breddloppsdag
Jag tänker inte dra till med några övertoner, men jag konstaterar att det kvalitetsmässigt inte är någon stor dag i det vi erbjuder travintresserade spelare och publik. Detta trots att det finns förutsättningar att göra det här till en riktigt bra söndag. Travsporten försöker inte ens, man lämnar W/O

Det är tre saker som slår mig:
– Med tanke på att Vaggeryd körde breddloppsdag igår så måste man ställa sig frågan om det skall vara två breddloppsdagar idag? I synnerhet när den ena avgörs på Vaggeryds grannbana Kalmar? Spelarna uppskattar inte breddloppsdagarna, omsättningen är ofta låg och tre sådana dagar under en helg kan inte vara rimligt.
– Danskt derby eller inte, den svenska omsättningen till utländska galopplopp är mycket liten. Omsättningstappet idag jämfört med om det skulle varit svenskt trav handlar om flera miljoner.
– Man kan lyfta kvaliteten på annat sätt också, bara genom att titta lite på hur man utformat tävlingsprogrammet. I fredags kördes t.ex. Svenskt kallblodsderby i Östersund. Fredagkvällar har traditionellt den sämsta V64-omsättningen av alla dagar, eftersom de sociala förpliktelserna kallar. När det dessutom hamnar i skymundan av TV-programmet Stjärnkusken så var det väl få som ens noterade att det kördes lopp med 700.000kr respektive 450.000kr i förstapris på V64.
Tänk om vi lyft fram det idag istället?

Det finns väldigt mycket att göra för att både lyfta fram sporten och spelet, utan att man behöver ge sig till med högriskabla förändringar inom de områden som fungerar idag.

1 tanke på “Kvalitet”

  1. Norrtrav är min räjong , här körde vi trav mån 27/7 i Boden och i Skellefteå tors 30/7. Hade passat mkt bättre om Skellefteå kört idag , med anmälan i tisdags så hade även några hästar kunnat starta idag.
    Istället så blir det trav 10/8 igen i Ske-å och den 14/8 i Boden och 18/8 igen i Skellefteå
    Tror inte det förekommer någon tanke alls bakom tävlingsplaneringen

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.