Korta notiser per den 9:e September 2018

Uffes stora dag
Ulf Ohlsson hade fått vila några dagar, och därför behövdes lite lopp i kroppen. Det ordnade han i Umeå i fredags, och så igår slog han till med tre segrar på V75, ytterligare en seger i Stodivisionen som kördes före V75, en andraplats med Makethemark och en del andra prisplaceringar. 650 000kr inkört en lördag på Solänget, jag tror Ulf är rätt så nöjd med sin dag igår.

Kims stora dag
Kim Eriksson åkte inte till Norrland för att köra häst, han styrde kosan mot Axevalla. Det var tänkt att han skulle köra sju hästar där åt Robert Bergh, men två ströks. Ändå kunde Kim räkna in fyra segrar och en femteplats. 150 000kr inkört en lördagkväll på orten är inte helt fel, och jag är ganska säker på att också Kim var rätt så nöjd med sin dag igår.

Norges stora dag
Idag är det också dags för Norges stora dag med inte mindre än 8 klassiska insatslopp. Det är norskt travkriterium för treåriga varmblodiga ston respektive hingstar och valacker, för kallblodiga ston respektive hingstar och valacker. Det är norskt travderby för fyraåriga varmblodiga ston respektivt hingstar och valacker och för varmblodiga ston respektive hingstar och valacker. De samlade förstapriserna i dessa åtta lopp är 4,5 miljoner. Man har en variant av premiechansen i Norge också som kan öka den summan ordentligt. Det kommer idag att betalas ut mer än 10 miljoner i prispengar till ägarna av norska unghästar. Plus uppfödarpengar till uppfödarna, och så pokaler, ära och en plats i historieböckerna vid sidan av den stora glädjen.

Resor
Det är så klart svenska ekipage med. Kallblodsklassikerna är ju numera öppet åt bägge håll, så norska kallblod får ställa upp i de svenska klassiska loppen, och vice versa. Ett antal norska hästar tränas dessutom i Sverige, både varmblod och kallblod. Så idag är det en del som skall ordna med transport från Örnsköldsvik till Oslo, och helst hem till Sverige igen ikväll.

Ulf Ohlsson, vår värsting på kusksidan, skall köra fem hästar idag på Bjerke. I morgon på lunchen skall han köra lopp på Dannero i Ådalen, Solängets grannbana. Han skulle kunna skaffa ett sådant där episkt Instagramkonto som ironikerna skulle ligga dubbelvikta över om han fotograferade fik, lunchrestauranger, flygplatshak, bensinmackar och allt annat han får se under sitt evinnerliga resande kors och tvärs mellan travbanorna i Sverige.

Det är inte bara hästar som reser mer idag, de aktiva spenderar alltmer tid på resande fot också. Montétjejerna far runt och har väldigt många mil i bilen för varje start de gör. Lärlingarna åker runt mycket mer än förr för att försöka visa upp sig i de ganska många olika lärlingsloppen. Amatörerna åker hellre en bit till breddtrav än startar i vanliga lopp på hemmaplan, och proffsen har något slags matchningsraseri där man glatt åker 20 mil med en häst om propositionen är lite mer förmånlig.

Det är ett väldigt resande, kors och tvärs. Det är naturligtvis inte gratis för någon med själva resandet, men även tiden har svårt att räcka till. Hur många timmar i veckan är egentligen en tränare på sin gård för att träna hästar? Och hur många timmar sitter de i bilen eller är på en bana för att tävla?

Dagsljus
De allra flesta tränare har inte banbelysning på sina slingor och rundbanor. Det är svårt att ha bra belysning på sina stallbackar och i stallen också, utan att det blir väldigt dyrt. De är beroende av dagsljuset för att sköta om och träna hästarna, och därför är lunchtrav något man inte ser med särskilt blida ögon på.  Under årets mörka månader, när det verkligen är ont om timmar med dagsljus, samtidigt som väglaget är som mest besvärligt vill man verkligen hålla nere på tävlandet för att hinna med att ta hand om hästarna.

Men då sitter spelarna hemma vid sina datorer, redo att spela mer än någonsin…

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.