Korta notiser per den 9:e Oktober 2018

Inte ända in i kaklet
Det var inte utan viss tillfredsställelse jag igår kväll såg att ATG fått krypa till korset. De vågade inte längre köra sin idé ända in i kaklet. Att samla alla jackpot-pengar till en stor pott var ingen bra idé, och när omgångarna med jackpot radat upp sig blev det jobbigt. På en månad har man plockat av spelarna 95 miljoner som fonderats. En normal månad är skillnaden mellan spelarnas insatser och vinster c:a 350 miljoner, så nästan 100 miljoner till som försvann från spel-ekologin började märkas.

Sedan började det bli så läskigt mycket pengar i potten att det skulle kunna fresta en del internationella aktörer, vi kan för enkelhetens skull kalla dem gangsters, att försöka vinna den där potten. Manipulera resultatet till sin fördel. Där började finnas farhågor om att datasystemet inte skulle klara av att hantera allt, att man utsatte sig för exponering av utländska hackare som skulle utpressa ATG för att de skulle slippa en överbelastningsattack den dagen. Och så var det ju det här med dagen också. Den 10:e November är ju ingen dag då folk känner sig extra rika, tursamma eller har mer tid än vanligt att spela. Spelet den dagen måste ju på något sätt kompensera för vad den här jackpotkampanjen har kostat i utebliven omsättning alla andra dagar.

Det finns ju också en risk att jackpotten fördelas på några få aktörer, och då tar det tid för pengarna att hitta tillbaka till spelekologin igen, om de någonsin gör det. Någon anonym spelare hos en av ATG:s utländska partners tar hela potten, och där sitter de svenska spelarna med lång näsa. Det finns ingen anledning för ATG att med hjälp av jackpot ta pengar från små vanliga spelare och göra dem till stora vinster. Spelen mår bäst av att spelarna vinner ”lagom” mycket så pengarna återinvesteras. Samtidigt måste spelet i sig vara så svårt att det spottar ur sig höga vinster, åtminstone sex- eller sjusiffriga belopp med jämna mellanrum. Ingen spelare i världen spelar V75 för att se sju rätt betala några hundralappar. Det är som att se en trissvinnare sitta och skrapa fram två badhandukar och en keps i morgonsoffan, eller att veckans lottovinnare får en prenumeration på tio nummer av Allers.

Travspelet har ju numera ytterligare ett ekosystem att försörja med näring i form av spelarnas plånböcker. Det är tidningar med initierade tips, det är speltips med ännu lite vassare tips och så är det diverse systemmakare som med hjälp av alla tidningar och speltips gjort det mest vassa V75-systemet världen skådat. I alla fall innan hästarna sprungit. Det där är också svårt att sälja när det bara är att strecka alla som ger under fem gånger på vinnarspelet så har man alla rätt.

Amatörer på V75
Ett sätt att nå den önskvärda svårighetsgraden är att ha fler lopp att välja bland när spelet skall skapas. Här kan Johnny Johanssons (Harry Haythrow) idé om att ha ett amatörlopp varje vecka vara bra. Ett nionde V75-lopp som antingen är med på V75, eller så blir det ett ramlopp. En fast proposition för amatörtränade hästar sedan minst tre månader tillbaka i tiden, högst 350 000kr, 2140m autostart, körd av amatörer. Helst ordinarie kusk. 125 000kr i förstapris. Något att bita i för spelarna som ställs inför nya namn hela tiden. Och naturligtvis finaler precis som för de andra klasserna med 250 000kr i förstapris.

Det skulle förhoppningsvis lyfta amatörsporten lite, men också göra V75 mer intressant. Jag vill inte se favoriter med 70-80% och ibland mer än så på V75. Det skall vara lite ovisst i loppen. V75 skall vårdas ömt, inte vara något försöksdjur.

Björn Goop
Björn Goop blev igår historisk på ännu ett sätt när han passerade pappa Olle i maratontabellen över flest segrar med svensk licens. Det har länge varit dubbelt Goop i toppen, men nu har den yngre generationen passerat den äldre. Björn tävlar inte lika hårt i vardagstravet idag som han gjorde för några år sedan, men i stort sett varje vecka under många år framöver kommer det här rekordet att lyftas uppåt av Björn själv. Jag lyfter på hatten och gratulerar.

Ont om amatörframgångar
Två prisplaceringar av amatörtränade hästar igår på Mantorps V64, och ytterligare en från en amatörlicensierad kusk. Nästan alla stora namn var där och tävlade igår, det var ju final i ”Sikta mot stjärnorna”, och då fick inte amatörerna plats i prislistorna.

1 tanke på “Korta notiser per den 9:e Oktober 2018”

  1. Framförallt ska alla vinster delas ut. Det heter V75 och då ska även vinster för 5 rätt delas ut, hur små de än är. I dagens digitala samhälle där pengarna sätts in direkt på ditt konto kan det inte vara särskilt svårt. För oss småspelare betyder de små pengarna för fem rätt en hel del och under årets lopp handlar det om många kronor som bränt inne. Alla dessa Jackpots, senareläggande av starttid för V75 och ATG:s arrogans har fått oss att tröttna helt. Nu läser vi bara om trav, men har slutat spela. Snart slutar vi läsa också.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.