Korta notiser per den 9:e November 2018

Gud hjälpe Örebro
Örebrotravets projekt med att flytta sin verksamhet inkl banan har gått i graven. Budgeten går inte ihop, marken är inte värd så mycket att det räcker till en ny bana. Och därmed står Örebro med vad som mycket väl kan vara Sveriges mest nedgångna bana och en trolig prislapp på ett par hundra miljoner i eftersatt underhåll och utdaterad livslängd på anläggningen. Den var rätt sliten redan för 20 år sedan, och lär inte ha blivit bättre med åren…

Att Örebros travsällskap dessutom är mycket infekterat av personstrider till följd av oenighet om det mesta gör inte saken bättre. Det står inte folk i kö för att erbjuda sina tjänster till att få ordning där. Dessutom har de flesta en massa åsikter om vem som inte skall få vara med och styra, lite som i Sveriges Riksdag just nu där det är viktigare för partierna vem som inte styr, än vem som styr.

Wången
Johan Sundberg har sagt upp sig från Wången. Tyvärr har han lyckats så bra med Wången där det ligger att det kommer fortsätta ligga där ett tag till. För den inte så geografiskt bevandrade så ligger Wången fem mil nordväst om Östersund, och det är ungefär så långt från travets geografiska mittpunkt man kan komma. Det kräver en massa resande, och det gör det dyrt för många ungdomar att studera där trots alla möjliga bidrag man kan söka. Wången är en fantastisk anläggning, men som Sverige ser ut på fel plats.

Att spela, eller inte spela
Skall man spela till en jackpot om man var kritisk mot upplägget? Jag tänker inte spela på lördag, det fungerar inte att skrika och gapa på att man tycker det är fel, och sedan cyniskt utnyttja det i alla fall. Men ärligt talat så är det ju precis det här beteendet som ATG underblåser med sitt system att flytta pengar mellan omgångar. Det är väldigt olönsamt att spela i omgångar med 26% eller 39% återbetalning till spelarna, men när det är 80-100% återbetalning så behöver man inte vara så himla mycket duktigare än kollektivet för att plussa i längden om man spelar strikt bara när det är jackpot.

Jackpot är ett helt fantastiskt sätt att ta pengar från små spelare och ge dem till stora spelare. Inte ens världens bästa sagoförfattare som skulle försöka beskriva hur pengar transfereras från folket till några få utvalda hade kunnat hitta på ett mer finurligt system. Vad är väl bryska skatteindrivare som skall driva in skatt till överheten mot att folket själva kommer med sina pengar och spelar för dem i tro att de skall bli rika.

Det smartaste sättet att spela är nog att göra som tyskarna gör. De bjuder in många att köpa andelar, och säljer ofta hundratals andelar i ett jättestort system. Var och en blir inte jätterika om det slår in, men det kan bli en bra slant i alla fall. 120 miljoner delat på 1 000 andelar är ändå 120 000kr till var och en. Spelar man mest när det är jackpot så kan det i långa loppet vara en riktigt bra strategi att spela så.

Om man absolut inte kan tänka sig att dela systemet med någon annan, så gör ett stort system och reducera det sedan ned till din nivå. Slumpreducering är helt OK en omgång som denna, eller så använder man funktionerna i reduceringsprogrammet för att ha minst en rad med sex rätt om ramen sitter, men fortfarande chans på sju rätt. Har man en herrejössesstor ram kan rent av villkoret att ha minst en rad med fem rätt om ramen sitter vara OK att spela. Chansen till sju rätt är ju inte stor, men den finns där.

Fixade matcher
Ordförande i Riksidrottsförbundet, fotbollsförbundet och hockeyförbundet kräver nu i en debattartikel på DI.se att lotteriinspektionen skall hindra spelbolagen från att ha spel på vad de anser vara olämpliga objekt. Jag tittade på kravlistan och är till att börja med inte säker på att t.ex. travet skulle vara beredda att avstå från allt spel i amatörlopp eller ungdomslopp. Flera andra sporter som t.ex. simning och gymnastik skakar nog också på huvudet åt ålderskraven. Det är ändå positivt att man identifierat vad som kan vara problematiska spelobjekt. ATG och ST borde ändå titta på den där listan, för den är inte helt korkad. Även andra idrottsförbund med många väldigt unga deltagare borde också kika där och ta sig en funderare över vad man egentligen utsätter unga utövare av sporten för.

Sedan har ju både SHL och Allsvenskan tecknat egna avtal med spelbolag om sponsring, och man har dyrt sålt TV-rättigheterna till TV-bolag som finansierar den höga prislappen med mängder av reklam från spelbolag. De har haft all möjlighet i världen att ta fram sin kravlista för dem som betalar och ta en diskussion med dem. Det hade kanske inte gett riktigt samma prislapp, men det hade varit att ta ansvar. Men att ta emot pengarna gör inte ont, och att själva ta ansvar när man kan försöka passa det vidare till någon annan är bekvämt. Sarah Sjöström var 14 år när hon vann sitt första EM-guld, men har inga problem med att ha ett spelbolag som en av sina huvudsponsorer. De äldre gentlemännen som representerar sporten behöver kanske förankra sina debattartiklar mer i verkligheten om de skall vara trovärdiga.

Amatörframgångar
Veronica Lundström tränar Enge Lincoln som vann första avdelningen på V64 igår. 30 000 sköna kronor in på kontot betyder det. Ytterligare 14 prisplacerade inom V64 gjorde att det var glada miner på många amatörtränare igår.

För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.