Korta notiser per den 9:e Augusti 2018

”Allt jäkelskap börjar med en jämförelse”
Rubriken är ett citat av ärkebiskop emeritus K-G Hammar. Det är svårt att göra jämförelser ödmjukt och objektivt. Antingen vill man plocka fram sina positiva sidor och framstå som bättre än någon annan. Då är det lätt att man bortser från sina svagheter, förhäver sig och sårar andra. Eller så vill man framstå som ett offer i en förhandling av något slag och börjar påpeka vad andra har uppnått utan att alltid se på vad de åstadkommit för att nå dit. Nästan alla jämförelser tar fram djävulen i människor. Man blir egoistisk, trycker ned andra, använder hårda ord och är inte det minsta rättvis.

Trots det skall jag göra en del jämförelser. När allt kommer kring är det en del av livet, en del av vår jargong mellan människor, något vi har fått lära oss att hantera i vår vardag. Jäkelskapet.

Antalet licensierade inom travet är ungefär 5% av antalet licensierade fotbollsspelare, i Sverige där travet är en förhållandevis stor sport. I många länder med trav är andelen med travlicens mycket mindre. Och i de flesta länder där man spelar fotboll men knappt vet vad trav är så går det inte ens att göra jämförelsen. Men fotboll spelas överallt. I VM-kvalet är många av de allra minsta staterna på jorden med och försöker. Färörarna, Lichtenstein, Andorra, San Marino etc. Det är inte helt oviktigt när man jämför hur stor en sport är i världen.

Ser man till hur mycket det spelas för per capita på trav ligger Sverige i absoluta toppen i världen tillsammans med fransmännen. Numera är det valutakursen som avgör vilken land som är störst.

I Sverige finns det runt 350 000 hästar enligt Jordbruksverket. Runt 20% av dem är travare, varmblod eller kallblod. Tävlingshästar, ungdjur, avelsmateriel eller pensionerade hästar. 80% av de svenska hästarna har inte alls med travet att göra, men är ändå en del av hästnäringen. Deras hö är också dyrt i år, deras veterinärer och hovslagare vill också ha betalt, och det är inte billigare att köra ett hästsläp med en hopphäst 15 mil jämfört med ett hästsläp som innehåller en travhäst. Men man behöver i alla fall ingen jänkarvagn i det förstnämnda fallet.

Tillsammans med fotboll och ishockey är travet en av tre sporter som det finns mest pengar i på nationell nivå i Sverige. För ishockeyns och fotbollens del är det TV-rättigheter, publikintäkter och reklam & sponsring som är de stora intäktskällorna. För travets del är det spelet.

Det ordnas spel av olika spelbolag rätt långt ned i divisionssystemen i många svenska idrotter. De skall nu omfattas av rätt hårda lagar om matchfixning. Det finns en viss förståelse för det, vad gäller de idrottsliga värdena. Många säger också att det hade ju varit mer intressant att ta tag i frågan om det kommit pengar från spelet in till sporten på ett helt annat sätt. Om man som klubb hade fått 10 000kr för en seger i en match hade det betytt väldigt mycket för många av de lag som vecka efter vecka listas upp i spelbolagens sportspel.

Ikväll är det t.ex. spel på matchen FK Bosna 92 – Hertzöga i den svenska femtedivisionen för fotboll. Spelbolagen kommer dessutom erbjuda LIVE-spel på den ikväll. Från Svenska Spels gräsroten fick hemmalaget 3 750kr förra året. Bortalaget fick drygt 12 000kr. Spelarna där är rätt glada om de slipper betala sin utrustning själva och har råd att stanna till och äta på klubbens bekostnad på väg hem från en bortamatch.

I travets värld får vinnaren av ett breddlopp 10 000kr. Det är alldeles för lite tycker de flesta. Övriga idrottssverige håller inte alltid med…

Domaren i fotbollsmatchen ikväll får ett arvode på 1 290kr. Linjemännen får 775kr. På det skall de betala sociala avgifter och inkomstskatt. Det är svårt att hitta domare. Ersättningen är låg, och det är sällan publiken eller de aktiva kommer och berömmer dem efteråt. Har de några synpunkter så är det oftast av det negativa slaget. Det domarna verkligen ogillar mest är att domaren inte längre respekteras i sportens värld. Man gör allt för att manipulera denne att fatta felaktiga beslut, ifrågasätter och skyller uteblivna framgångar på domarna. Så gör ofta också de största namnen. Travet och andra sporter skiljer sig inte åt så mycket där.

Det finns många fler professionella travtränare i Sverige än det t.ex. finns professionella inom golf, tennis, bordtennis, bowling, förare inom motorsporten eller friidrottare. För många lagledare och utövare handlar det om till stora delar ideellt arbete. Många idrottsförbund har inte råd med mer än ett par-tre årsanställda som skall hålla ordning på en sport som kanske också är olympisk. De brukar ändå få höra att alla pengar går till administrationen, inget blir kvar till sporten. Det känns igen…

 

1 tanke på “Korta notiser per den 9:e Augusti 2018”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.