Korta notiser per den 9:e April 2018

Den sportsliga höjdaren igår var Takethem som på Charlottenlund var tillbaka på tävlingsbanan efter den vila som följde på sejouren i Frankrike. Han såg precis så fin ut som man vill, och han kommer säkert bli det danska bidraget i många storlopp i år.

Elitloppet
Från sportens värld kan också meddelas att Propulsion fick en inbjudan till Elitloppet igår. Jag reagerade först och tänkte att det var friskt att ge en inbjudan till en häst som inte varit ute på banan sedan i Februari. Sedan tänkte jag lite till och konstaterar att om svenska hästar först skall formtoppas till Prix d’Amerique, och sedan hinna med lite vila och att sättas igång så är det kanske rimligt att bjuda in dem på Frankrike-starterna. Man kan inte begära att hästarna har bästa formen hur många månader som helst.

Olympiatravet
Jon Walter Pedersen, sportchef på Åby, intervjuades också om inbjudningar till Olympiatravet. Han hade ännu inte fått någon fransk häst på kroken av dem som han tyckte var intressanta, eftersom han inte ville flyga upp dem. Jag tycker det är bra att man inte kostar på flyg. Det kostar väldigt mycket pengar. Om det innebär att franska hästar är ointresserade, så låt gå för det. Vi har många storlopp, och när vi kommer till Åby Stora så är förhoppningsvis fransmännen mer sugna på att komma, och kan då bli spännande inslag när vi ledsnat på att bara se de nordiska hästarna mötas.

Kommande storlopp
Annars rullar snart storloppen igång.
21:a April är det Säinäjoki och Prix de l’Atlantique på Enghien
28:e April Olympiatravet
1:a Maj Lotterian
5:e Maj Finlandia Ajo
12:e Maj Pokalerna
13:e Maj Copenhagen Cup
16:e Maj Prix des Ducs de Normandie på Caen
25-27:e Maj Elitloppshelgen

Lika villkor?
Jag satt och läste propositionen om den nya spellagstiftningen och hittar ingenstans där något om vad som definieras som omsättning enligt denna nya lag. ATG har ju länge varit innovativa med så kallade kupongavgifter om man spelar ute hos ombud, vilket genom åren lett till att en hel del pengar som spelarna betalat, aldrig räknats in i omsättningen. Nu har man ju dessutom kommit på att provisionen vid tillsammansspel dras från spelarnas insatser innan de går in i spelet. På så sätt kan ett antal miljoner varje vecka hållas borta från statens spelskatt idag.

Det här är säkert OK för alla så länge det är staten som sitter i ATG:s styrelse, och så länge det är sportens bolag som gör det. Jag kan dock redan ana vilket ramaskri det blir om något annat spelbolag skulle börja trixa med liknande upplägg för att slippa betala skatt eller marknadsavgift till hästsporten på en del av omsättningen. Kanske med en oddssättningsavgift eller varför inte en kombinationsavgift om man spelar en trippel istället för bara ett singelobjekt?

Den nya spelmyndigheten kommer ha en del att göra för att tygla alla innovativa spelbolag.

Nästagångare
Tre av sex var på plats, men ingen vann. Den som lirade plats plussade dock lite grann.

Dagens nästagångare
Rättvik Lopp 8 Uppercut
Östersund Lopp 6 Minessa
Östersund Lopp 8 Moeses
Östersund Lopp 9 Red Isac
Östersund Lopp 9 Carlos Texi

Gårdagens hjälte
Lillsveds Davrik tog täten, och släppte sedan för en resa i vinnarhålet. Tråcklade sig ut i sista kurvan och spurtade till sig en tredjeplats. Inte så dum prestation, även om han inte hade med segern att göra.

Dagens hjälte
Dagens hjälte är Digital Future. Han föddes i Maj 2009 och är en av Tarzans många uppfödningar. Mödernet är svenskt, kanske inte så prytt av miljonärer, men en del nyttja starthästar i alla fall. Pappan är Super Photo Kosmos. Digital Future kom att kvala i Juni som treåring, och började sedan starta. Det var lite svårt att sätta fötterna rätt, och det var varannan galopp i början. Men efter fyra galopper på åtta starter har hästen sedan bara galopperat en gång.

Efter tre starter i Tarzans regi såldes hästen till Jämtland och kom i Håkan Emilssons regi. Där fortsatte han att tävla ganska flitigt, mestadels i Jämtland med omnejd. 8:e Juni 2015 är en stor dag för Digital Future, då vann hann sitt första lopp. Det har sedan blivit ytterligare 2 segrar. Skor eller barfota spelar inte så stor roll, Digital Future springer ungefär lika fort oavsett. Det är många matlappar han sprungit in, och på sitt livs 95 starter har det blivit strax över 300.000kr i prispengar. Sin stösta ”skalp” tog han som unghäst då kan var före en galopperande Venkatesh i mål

Sedan 2017 ägs och tränas han av familjen Svärdfeldt som idag tävlar med sin häst i Östersunds sjunde lopp. Vi hoppas på en framskjuten placering.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.