Korta notiser per den 8:e Oktober

ST hade igår en chat på sin hemsida med domarbasen Staffan Falk. Ett bra initiativ där han utan att ducka svarade på en uppsjö av frågor från deltagare som ville veta mera om reglemente och hur det är att vara domare. Jag tyckr han gjorde bra ifrån sig, och jag uppskattar att man tar lite sådana här initiativ. Det är ett sätt att lära sig mera.

Robert Bergh meddelade igår att han avser att ha en lite lägre profil ett tag. Leja bort styrningarna, sluta skriva spalter och mest sköta verksamheten hemmavid. Han har inte mått så bra en tid, berättar han. Klokt att försöka restaurera sig. Robert Bergh hade för övrigt starthästar på Rättvik, Vincennes och Mohawk igår.

En titt på hur tävlingsprogrammet ser ut i praktiken för alla större tränare och kuskar i Sverige säger att det är ett rätt så hektiskt liv de lever med massor av resor fram och tillbaka. Våra främsta tillbringar massor av tid i bilen och på flygplatser utöver jobbet att träna och köra. Jag förstår varför allt fler tränare har valt att anlita catchdrivers till sina hästar. Det är nästan omänskligt att vara 100% skärpt och i form på tävlingsbanan efter en dag hemma på gården.

Jag hoppas Robert Bergh hittar tillbaka till sig själv på en nivå där han trivs

Gårdagens snackis var annars Niclas Anderssons krönika i Travronden. Av det han skrev fick man snabbt intrycket att han ser pokalåret som en engångsgrej. Och av det han föreslog så gör man ju redan en hel del, men med utgångspunkt att allt inte kan göras med en gång. ATG har nu, när sportens medel hålls tillbaka, fått tid på sig att investera i nya spelformer och breddad kundbas. Man kommer att vika av en rejäl sudd för att renovera anläggningar och anpassa arenor till dagens och morgondagens behov. Och det bästa sättet att nyrekrytera är att göra det mindre dyrt att äga en travhäst genom att det också finns prispengar att vinna i alla led.

Det här med att pokalåret endast gäller 2018 då? Jag pratade med lite folk igår kväll, och det är alldeles riktigt att efter 2018 finns ingen överenskommelse. Däremot finns det en ambition hos alla att man inte skall backa tillbaka. ATG skall inte kunna lösa sina åtaganden mot sporten med en checkkredit. Däremot ligger det en spelutredning i vägen, som man vill vänta ut och gärna också de politiska förslagen som kommer av det, innan man sätter sig ned och kikar vidare. Det är för stora osäkerhetsfaktorer  för att några planer skall vara vettiga att lägga upp.

Från några håll, främst banorna, är man dock inte så glada över ATG:s detaljstyrande. Någon uttryckte att det kanske rent av är bättre att ATG tar hand om banorna själva, så får man väl avgöra vilken balans mellan sport, publik och spel man vill ha för att få optimala intäkter.

Art On Line, hästen med såret som inte vill läka men som vann massor av lopp, är numera i Frankrike. Efter en sejour hos Souloy är han nu i regi av Conrad Lugauer. Igår vann han ett lopp efter en rätt så motig period i Frankrike. Trots det har han samlat ihop snart 800.000kr där, i år. King Sir Kir vann också i Frankrike igår, och har på tre starter dragit in nästan 500.000kr. Med tanke på att 8 starter i Sverige, varav 6 på V75 tidigare under året endast gav 220.000kr är man säkert nöjd. Hur vi tar hand om våra hästar i skiktet under eliten, som inte tävlar i vår storloppscirkus på sommaren, är något vi säkert får återkomma till. På sikt är det förödande om alla svenska profilhästar skall tävla i Frankrike.

Gårdagens hjälte, Aloxe, kom tyvärr i mål som sista häst igår.

Dagens hjälte är Tyri Svarten. Det är inte så många 15-åringar som springer på V75 under de sista månaderna de får tävla, men idag skall han göra sin 186:e start. Han började sin karriär i Norge och kom till Sverige 2008 som sjuåring med c:a 450.000kr på kontot och 30 starters erfarenhet. Här i Sverige har han tävlat på, och verkligen dragit ihop till sin havre.

Som kallblod finns det ju inte riktigt stora lopp med rejält feta prischeckar, och andelen V75-lopp är få. Därför är det idogt nötande och tävlande som gäller för att få ihop slantarna. Den största framgången för Tyri Svarten kom i December 2013 då han vann 150.000kr i en final i Dubbelcupen. Det är enda gången han tjänat sexsiffrigt.

Idag är det kort distans och autostart i V75-3. Från spår 1 kan det bli en bra position, och Skellefteå har ju dessutom open stretch. Kan nog bli en slant att lägga till de 1,75 miljonerna han tjänat, men spelarna tror att han är chanslös att ta sin 27:e seger i livet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.