Korta notiser per den 8:e Oktober 2018

Statistiknörderi
När man bryter ned statistik kan man hitta en del detaljer värda att uppmärksamma. Vem har kört flest lopp på Solvalla i år? Det har Örjan Kihlström gjort, 384 lopp hittills. Jorma Kontio strax efter med 370 lopp och på tredje plats Ulf Ohlsson med 335 lopp.

Högst segerprocent bland dem som kört minst 50 lopp på Solvalla? Det har Jorma Kontio med 18,1. Lägst segerprocent i den kategorin kniper doldisen Jimmy Dahlman som på 50 körda lopp på Solvalla blott har en seger, det ger segerprocenten 2,0. Men det är inte så illa av en lärling att få förtroendet att köra 50 lopp på Solvalla under ett år.

Bland tränarna finns det ingen som startat så många hästar på Solvalla i år som Stefan Melander. 471 starter har han klarat av. Det är nästan lika mycket som tvåan Roger Walmann och trean Svante Båth mäktat med tillsammans.

Högst segerprocent av tränarna med minst 50 starter på Solvalla har Timo Nurmos. Det är makalösa 31,1% av alla starter på Solvalla i år som resulterat i seger. Lägst segerprocent på Solvalla bland dem som startat mycket har Erik Svensson med 1,4.

19 tränare med amatörlicens tränat in mer än 100 000kr på Solvalla hittills i år. Värst av alla är Micael Broberg vars hästar tjänat 721 700kr under året. 12 amatörer har kört/ridit in mer än 100 000kr i år på Solvalla. Jennifer Persson är bäst med 440 300kr.

Bland lärlingarna har Oskar J Andersson kört in mest pengar, strax över 1,3 miljoner. Flest segrar har dock Emilia Leo tagit, åtta stycken.

Hästbristens konsekvenser
Lunch på Halmstad idag. Ett fullt lopp på V4. V64 på Mantorp, tre av sex lopp fulla.
Lunch på Bergsåker i morgon, ett av fyra lopp på V4:an är fullt. V65 på Solvalla, 2 lopp fulla.
V86 på onsdag, tre avdelningar är fulla.
Lunch på Visbytravet på torsdag, 2 av V4-loppen är fulla. V64 på Gävle, 3 av loppen är fulla.

Ännu är det inte kallt, snö, barfotaförbud och broddbanor.

Vi kanske kan enas om att 500kr i startpeng inte har fyllt loppen i alla fall? Och högre prispengar med pokalåret har inte fått fler hästar att starta eller att hästar startar oftare. Vi är inte ännu i det läge som det norska travet har i sina lopp, och skall vi vara glada för. Spelet på inhemska norska lopp har nästan imploderat. Det minskar för varje år eftersom det inte är så roligt att se lopp med några enstaka startande i. Istället spelar norrmännen till främst svenska och franska lopp. På sitt eget V65 kunde man förra veckan avnjuta utdelningar för sex rätt på 40kr och 113kr under torsdagen och fredagen. Orsaken? Dåligt fyllda lopp av ojämn kvalitet.

Där vill man inte hamna, för det är få spelare som gör några insatser om sannolikheten är stor för att vinsten på alla rätt understigen insatsen. Ingen orkar med höga spelavdrag eller att köpa tidningar och tips när spelet ideligen hamnar i den häraden.

Amatörframgångar
Två amatörtränade hästar vann på GS75 igår. Per Gunnar Roos startade Idfaxen som sprang in 50 000kr genom sin seger. Maria Svala startade Kickstart My Heart som tjänade 35 000kr, och dessutom såg till att utdelningen blev bra på spelet. Ytterligare 17 amatörtränade hästar blev prisplacerade när Årjäng hade säsongsavslutning. 14 amatörtränade hästar blev oplacerade, men det är ju inte på något sätt omöjligt att ta för sig av priskakan som synes.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.