Korta notiser per den 8:e November 2018

Jackpot-sörja
ATG startade den här sörjan med indragna jackpotpengar med syftet att på lördag skulle det vara något extra som skulle få alla att registrera sig som kund på ATG, att visa fram legitimationen när man spelar skulle bli något självklart. Det har väl varit några problem, men i stort verkar det ha gått bra och det var en rejäl jackpot redan förra veckan, den här veckan var det jackpot igår på V86 och på lördag är det ju superjackpot på V75.

Se till nu att alla i er närhet som brukar vilja vara med och spela skaffar sig ATG-konto. Man gör dem ingen tjänst genom att agera ombud åt dem. Det är bättre att de kan spela själva när andan faller på, och också omfattas av det skyddsnät som finns för spelkunder. Vinstbevakning, att kunna stänga av sig, att inte spela för mycket etc. De senaste åren har ATG tjänat 100 000kr om dagen på spelare som inte löst in sina spelkvitton.

Efter det här hoppas vi att ATG låter bli att tafsa på spelarnas pengar. Det må vara roligt att spela om en stor pott, men det är ju en ökenvandring av sällan skådat slag när pengarna skall dras in från spelarna. För övrigt krävs det på lördag en omsättning på 218 174 231kr för att det inte skall delas ut mer pengar än det omsätts. Under den summan, och spelarna får mer än 100% tillbaka.

Spela i tid
På ATG är man garanterat lite bekymrade för hur och om deras datasystem skall orka med. Jag är säker på att de gör precis vad de kan, att de laddat upp med massor av personal, att de gått igenom systemen ordentligt inför den här helgen. Ändå vill jag rekommendera alla som skall vara med att spela i tid. Det är ganska naivt att tro att ATG:s system skall klara av precis vad som helst. Det går naturligtvis att bygga system som med största säkerhet klarar av också det här, men ett sådant system vill man inte betala för alla andra omgångar när det inte behövs.

Om alla favoriter vinner?
Makethemark och Dontmindme är hittills de största favoriterna i det tidiga spelet, med knappt 37% av insatserna. Om det vid en omsättning på 200Mkr ändå blir en rad med alla sju favoriter, så skall den teoretiskt ge 1 885kr med nuvarande insatsfördelning. Det blir dock då garanterat jackpott på både fem och sex rätt, och därmed en ännu större jackpott om två veckor.

Tävla där hästarna finns
Tidningen Sulkysport har i veckans nummer gått på djupet med antalet tränade hästar och jämfört med tävlingsdagar. Om man gör en samlad tabell med breddloppsdagarna inkluderade, så blir rikssnittet 17,84 hästar i träning/tävlingsdag. (18,25 om alla solidariskt delar på de 20 dagar som är utlagda på våra minsta banor som inte har några hästar i träning). I Halmstad går det dock mer än 25 hästar i träning för varje tävlingsdag och i Mantorp strax under 14. Det är rätt så stora skillnader och det finns all anledning att börja jämna ut den där siffran. Den som betalar för skillnaderna är nämligen hästägarna i form av transportkostnader. Och vill de se sin häst tävla får de ofta åka en bit själva också. Hästskötarna betalar med sin tid sittandes i hästtransporter på väg till och från tävlingarna, liksom tränarna får lägga en stor del av sin tid på att åka till och från tävlingar istället för att träna häst.

Det finns flera banor som med en justering av tävlingsdagar till antalet hästar i träning skulle få färre dagar. Umåker, Bergsåker, Rättvik, Åby & Vaggeryd är banor som sticker ut med relativt få hästar i träning i förhållande till antalet tävlingsdagar. Och de banor som borde få fler dagar är Solänget, Gävle, Åmål, Årjäng och Axevalla. Solvalla sticker också ut, men de har själva avstått från ett antal breddloppsdagar av något slags principiella skäl. Lägger vi till dem så är Solvallas tävlingsdagar inte iögonfallande få.

Jo, jag vet att man inte vara skall räkna dagar, utan också prispengar och hur många lopp det är. En viss geografisk ”elasticitet” behövs också. Där det är längre till grannbanorna finns det anledning att kanske köra någon dag mer än vad som är millimeterrättvist.

Mer pengar för mindre jobb
Antalet hästar i träning minskar dessutom för varje år som går, och kommer fortsätta minska ett par år till innan det planar ut. Vi ser det här i att fler lopp än vanligt inte är fyllda, Umåker har t.ex. på fredagens V64 endast lyckats fylla 2 av 6 lopp. Ikväll har Bollnäs 9 anmälda till ett lopp med 125 000kr i förstapris.  Till nästa år minskar inte antalet tävlingsdagar alls, och antalet lopp minskar marginellt. Men antalet hästar i svensk träning kommer troligen minska med 4-500st. Det handlar om i alla fall 25 tävlingsdagar som inte bidrar med något annat än att späda ut ”konsistensen” i travsporten. Mindre spelvänliga lopp, och en massa resande för hästarna när prispengarna skall plockas upp i lågt doterade lopp med lågt spelintresse, och i ärlighetens namn också ett lågt publikintresse. Det hade gått att behålla prispengarna och fördela dem på de lopp som är kvar. Mer pengar för mindre jobb.

Frihet och ansvar
För banorna är det ett digert arbete att börja fundera över rekrytering, se till att hästägare ser en vinst med att föda upp och tävla med unghästar, föryngra tränarkåren, rekrytera hästägare och se till att generationsskiften går smidigt. För att de skall lyckas med det krävs att de får mycket mer frihet att bestämma själva utifrån sina förutsättningar. Att de får prova nya vägar. Men det krävs också att man sätter upp en ribba som man skall hoppa över, annars väntar neddragningar, kanske rent av nedläggning. Jag tror många fler förstår om någon bana måste läggas ned, eller degraderas på grund av minskat intresse i bygden, snarare än av travpolitiska skäl.

För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30

3 tankar på “Korta notiser per den 8:e November 2018”

  1. Tror inte på nedläggning av någon bana, för då dör intresset ut helt i det området, däremot nerdragningar av dagar.
    Örebro till exempel, om de flyttar och bygger nytt kommer den banan att blomstra i framtiden på sina grannbanors bekostnad (finns ju ett antal inom 20-25 mils radie) om de däremot inte flyttar kommer Örebro bli en bana som kommer inom 20 år vara en breddloppsbana med kraftigt reducerat antal tävlingsdagar.

  2. Om någon lyckas ensam få hela Jackpoten,föreslår jag att personens första gärning är att han köper ut Skarplöth från ATG!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.