Korta notiser per den 8:e Januari 2019

Limiteringar
Det är rätt mycket diskussioner om limiteringar, när spelbolagen inte vill låta någon spela hos dem längre. Vanligen för att de vinner mer än de förlorar, för att de är erkänt skickliga, för att de har spelmönster som inte uppskattas av spelbolaget. Väldigt ofta limiteras man på rent vidrigt låga nivåer som t.ex. 1€, 10£ eller vad nu bolaget har för redovisningsvaluta.

Jag kan förstå om bolagen någonstans måste sätta en gräns, det blir väldigt skeva böcker om en spelare vill lägga ett vad på hundratusentals kronor (inte så ovanligt som man kan tro) på en marknad som inte är väldigt stor. Det går helt enkelt inte att balansera upp sådana vad ens hjälpligt. Men det är sannerligen rätt långt mellan hundratusentals kronor och någon närmast oförskämt låg summa.

Spelbolagen vill helt enkelt inte låta skickliga spelare, som vinner mer än de förlorar, berika sig på deras bekostnad. De vill bara ha kunder som i längden förlorar pengar. Enligt alla lagar och förordningar har de sin fulla rätt att agera så här, även på den svenska spelmarknaden.  Så är det inte på alla licensmarknader. I t.ex. Australien har man satt ned foten och sagt att ett odds som man erbjuder, måste alla spelare få spela en viss summa på.

Svenska Spel har en liknande policy, eller rättare sagt så har de limiterat alla spelare till 1 000kr per objekt, eller på utvalda marknader 5 000kr. Det är ändå en rätt så rimlig nivå.

För kanaliseringen är det ganska viktigt att så många spelare som möjligt inkluderas hos de licensierade bolagen. De mer professionella spelarna är ofta rätt så tongivande i debatten, och om de börjar visa vägar ut ur systemet med licensierade bolag kommer det på sikt att undergrävas. Här får vår nya Spelinspektion vara med och justera sina föreskrifter rätt så omgående om det visar sig att det här är ett stort problem. Det må vara så att det blir någon punkt sämre odds med en regel att alla skall kunna satsa 1000kr, det må vara så att någon liten marknad får ett sämre utbud av spel, men i andra änden är konkurrensen om spelarna rätt så stor. Jag vet inte om det finns något land med så liten befolkning som Sverige som har så många licensierade bolag, eller som sökt licens. Alla licensansökningar är ju inte behandlade ännu.

Tills vidare vore det ju en god gest om limiterade spelare avstod från att medverka till att marknadsföra de bolag där de blivit limiterade. Bolag som limiterar hårt och skoningslöst får gärna hamna i bakvattnet vad gäller kundanskaffning. Det skall löna sig att erbjuda schyssta villkor.

Spelbolagens villkor
Har ni förresten läst spelbolagens lunta av villkor någon gång? Det är en smått osannolikt usel prosa av mer eller mindre maskinöversatt juridisk brittisk engelska med en rad uttryck som normalt sett inte används i svenska språket. Och ibland ställs smått otroliga villkor på den svenska konsumenten. ATG anser t.ex. i sina villkor att spelare hos dem skall ha koll på om en match i Snooker sänds på TV i Storbritannien eller inte. Om den sänds i brittisk TV får man vinna upp till en miljon kronor på den som spelobjekt, i annat fall gäller 500 000kr. Inte för att jag tror det blir aktuellt, men om det skulle bli ett rättsligt fall där den delen i villkoren skall prövas skulle jag inte vilja sitta med ett sådant villkor där svensk konsumentlagstiftning skall användas.

Har ATG:s styrelse verkligen läst och godkänt dessa villkor? Jag tror inte det. Jag är ganska besviken på ATG och deras villkor för sportspelen, som för travspelet är tydliga och enkla och läsa. Rubriker som ”Bet Props” eller ”Sport Specifika Gränsar” är inte riktigt vad man symboliserar med ett schysst ansvarstagande bolag med rimliga villkor som verkar i Sverige, och gärna med en lite högre svansföring än alla andra. Det känns mer som solkiga papper i en skitig pärm som tas fram i en sunkig källare i en av den bulgariska huvudstaden Sofias förorter när spelbolaget påstår att oddsen på Wolverhampton inte gäller eftersom Liverpool ställde upp med ett reservlag.

V75-statistik
Lite mer V75-statistik kan vi väl också få till:

Nedanstående tabell visar vilken rank alla vinnare på en rätt V75-rad har. Där kan man bland annat se att alla vinnar är av spelarna rankade som max femma i 28,4% av alla omgångar. I nästan 3/4 av alla omgångar vinner alltså en häst som är rankad sämre än femma. I mer än 20% av allla omgångar vinner en skräll rankad 10 eller sämre av spelarkollektivet.

Alla inom Andel
1 0,3%
2 2,9%
3 7,6%
4 15,2%
5 28,4%
6 43,7%
7 56,9%
8 69,2%
9 78,9%
10 87,1%
11 94,4%
12 97,1%

Om man begränsar statistiken till hur de sex bäst rankade vinnarna i en rad bedömts av spelarkollektivet så ser det ut så här:

6 av 7 inom Andel
1 1,5%
2 10,0%
3 29,3%
4 50,1%
5 69,8%
6 83,0%
7 90,0%
8 94,7%
9 97,4%
10 99,4%
11 99,4%
12 99,7%

Jag noterar att i en av tio omgångar är sex av de sju vinnarna av kollektivet rankade som sämst 2:a. En gång av tio så är också sex av de sju vinnarna rankade som sämst sjua, och en är sämre rankad än så. Jag vet vilken av sjuorna jag helst sätter…

Sport idag:
Sverige spelar träningslandskamp mot Finland i herrfotboll.

Den brittiska ligacupen har semifinaler, ikväll möts Chelsea mot Tottenham.

Det är semifinaler i CHL, med bland annat Frölunda, och så är det ett par innebandymatcher i Superligan. Franska Ligue 1 har ett par matcher, och i Asien rullar fotbollsmästerskapen på.

V64 på Solvalla.

Bäst odds på fotboll brukar man få hos Bethard som gärna ligger ett par punkter högre än andra.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.