Korta notiser per den 8:e December 2018

Franska neddragningar
Nästa år skall den franska travsporten spara motsvarande 270 miljoner svenska kronor på prispengar, och dessutom ytterligare drygt 50 miljoner på annat, och inom spelbolaget PMU ligger sparbeting på motsvarande c:a 300 miljoner. Alltför att man skall få en budget som går ihop för första gången på många år. Man har länge levt över sina tillgångar och tullat på den franska motsvarigheten till ”Hästsportens fond”, men nu finns där inga pengar kvar.

Diskussionerna i Frankrike om hur detta oerhörda skall gå till har varit väldigt lika de svenska diskussionerna. Alla har upprört försökt påstå att i deras område finns ingenting att spara utan långtgående negativa konsekvenser, det är någon annan som måste ha en ineffektiv organisation och skall spara. (Sagt med ett tonfall och en hastighet som bara en ytterst förnärmad fransman kan åstadkomma). De stora inflytelserika travfamiljerna har pekat på de många landsortsevenemangen där man kör en eller några få dagar per år på en rad olika platser. Där skall man spara, inte på Vincennes. Landsorten har i sin tur pekat på vilka publikfester det är, hur intresset för travet hålls vid liv genom att massor av människor får se det. Och att spelarna minsann får lite att bita i när det inte bara är ett varv på Vincennes man skall kalkylera med. 1500m lång kuperad och ojämn gräsbana, det är något helt annat.

Naturligtvis har man pekat på de nordiska, tyska, holländska och italienska hästarna som kommer och vinner en massa lopp. Skall vi verkligen ha så många lopp öppna? De stora travfamiljerna med massor av avelshingstar har dock förklarat att de svenska hästägarna köper fransk sperma för mer pengar ände vinner, och franska PMU har påpekat att de spelar en hel del också.

I grunden är problemet att hästsportens spel inte förmått attrahera de yngre. Höga spelavdrag och uppfattningen att alla inte alltid kör för bästa placering har gjort travsporten impopulär. Dessutom är det ganska tomt i många lopp. Idag på Vincennes är det 18 hästar i ett lopp av tio, i oroväckande många lopp är det 8-9 hästar. Långsamma tävlingar har inte heller attraherat de unga som vant sig vid pokerbordens snabba spel, och där husets avgift räknas i enstaka procent, även vid turneringar. 35% spelavdrag i Quinté står man och skrattar åt och jämför med bondfångeri. Och istället för att skapa nya spel med marknadsanpassade låga avdrag har hästsporten helt fått avstå från unga spelares insatser.

Överklagande
Svenska Fotbollsförbundet har överklagat alla utdelade spellicenser på sportspel. De är sura över att man inte hårdare begränsar vad spelbolagen får erbjuda spel på deras. Deras kravlista är att inget spel skall erbjudas på lägre divisioner än Elitettan på damsidan, och division 2 på herrsidan. Vidare vill man helt ta bort spel på alla ungdomsserier inkl U21, och i alla serier vill man ha bort spel på icke matchavgörande händelser som t.ex. gula kort och antal hörnor.

Jag tror att SvFF får ge sig lite. Lägre serier än de man anger tror jag kanske man kan få igenom genom en frivillig överenskommelse. Jag tror man kommer erbjuda spel på i alla fall U21-matcher, men lägre nivå än så inom svensk fotboll har lågt intresse, även av spelare. Och naturligtvis kommer gula kort och hörnor finnas som spelobjekt i vart fall i de högre serierna. Det är alldeles för lönsamt idag när snillena till kunder skall klura på om det blir 9 eller 10 hörnor i en match och satsar utifrån det.

Man är väldigt beroende av kanaliseringen till det svenska licenssystemet. Den hotas om det upplevs som att spelbolag utanför har ett mycket större och mer fritt spelutbud. De spelbolag med svenska licenser bör kunna reglera det här ändå med hjälp av insatsbegränsningar. Spelbolagen kan inte bara peka på sporten och skälla på dem, matchfixning är till största del deras ansvar för utan dem faller de flesta incitamenten att påverka resultaten. Nu har de fått frihet under ansvar.

Uppvärmda bankroppar
Vädret är nyckfullt så här års, och förhoppningsvis så håller Bergsåkers bana idag. Det har varit kallt, men nu har det kommit mildare luft och regn i rätt stora mängder. Den stora risken är som vanligt att banan inte håller samma underlag hela vägen. Hård på vissa delar, och närmast bottenlöst mjuk på andra ställen är det ingen som vill utsätta sin häst för. Sådant ger elaka skador som avslutar karriärer eller i vart fall leder till lång rehabilitering och kanske ändå inte når upp till samma nivå igen.

Det här får mig att fundera över om man ändå inte borde börja kika på uppvärmda banor att tävla på över vintern. Jag inser att det blir inte mer än kanske 2-4 banor med sådan lyx, men det skulle ändå ge en mycket större stabilitet åter tävlandet på vintern. Det här är naturligtvis mycket billigare att åstadkomma om man kan få spillvärme från någon processindustri eller liknande, och därför är det kanske också aktuellt att fundera på helt nya banor, på nya geografiska platser, som ersätter andra banor. Ja, jag vet att et rör upp många känslor och en massa åsikter, men det var länge sedan travet planerade riktigt långt fram med fina framtidsutsikter. Det mesta har handlat om att bromsa raset, inte att gasa på och skapa en bättre sport.

För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30

1 tanke på “Korta notiser per den 8:e December 2018”

  1. Det ultimata hade varit att bygga en bana vid ett värmeverk. till exempel så håller Eon på och bygger ett i Bro, hade vari perfekt för Bro Park om fjärrvärmerören gått under banan.
    Tror det är i Västerås som man lagt fjärrvärmerören ytligare en brukligt under vissa delar av centrum så det inte ska bli is på gatorna.
    Dock så är sådant bara drömmar, för jag tror inte det kommer byggas någon ny bana under min livstid, förutom då Jägersro, eftersom de kostnader som det handlar om är inget som travet har råd med, titta bara på Örebros projekt.
    Skulle vara Solvalla i så fall som skulle kunna sälja sin mark och flytta banan.
    Men frågan är då vart, söder, norr eller väster om stan. Jag tror mer på norr i så fall men vet att alla som kommer söderifrån vill ha den åt det hållet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.