Korta notiser per den 7:e September 2018

V65
ATG byter spelform på tisdagskvällar, från V64 till V65. Ett litet steg framåt för mänskligheten kanske att vi får den gamla klassiska V65 som stod för Rikstotospelet från ATG:s start 1974 och ett par decennier framåt. Sedan hamnade spelet i frysboxen några år, innan det dammades av som ett söndagsspel. Därefter fick det också vara onsdagsspel, och sedan blev det vardagskvällsspel. Sedan ett antal år är det fredagslunchspel och så den sena anrättningen på lördagar. Och nu alltså på tisdagar.

En fördel är att det blir färre jackpot-omgångar med V65. ATG har gett det här en tre månader lång provperiod. Enligt Peter Ågren utvärderar man sedan. Det är flera viktiga faktorer ”Hur kommer omsättningen att utvecklas? Hur kommer omsättningen V64-dagarna att påverkas? Hur blir det här ur ett internationellt perspektiv, främst med spel från Norge?” Jag noterar att publik på banan inte finns med där, och att man ser internationellt spel som viktigt.

Internationellt spel
När det gäller internationellt spel på V64 så borde verkligen ATG fundera ett varv till. Enligt årsredovisningen omsatte utlandet under 2017 2 471Mkr. För det erhöll man 168Mkr i provisioner, eller 6,8%. 168 miljoner är en del pengar, men man ser ganska tydligt i ATG:s egna vinstlistor hur utländska spelare lockas av jackpot-omgångarna och är skickliga på att spela till sig de pengarna. För varje miljon i omsättning på V64 utomlands får ATG i snitt 68 000kr. För varje miljon omsatt i Sverige på svenskt trav får man 227 500kr efter skatt på totoavdraget. Efter årsskiftet hela 287 000kr då skatten sänks. Att hålla de svenska spelarna igång och låta dem vinna tillbaka de pengar de satt in i potten för att låta dem snurra runt och generera ny omsättning borde vara en no-brainer.

Solvalla får inte lyckas
Är då V65 en bra lösning? ATG vill ju helst inte att tisdagarna skall bli större på någon annan dags bekostnad, och det är Solvallas stora problem. De vill få sina gamla onsdagsbesökare och onsdagsspelare att komma dit på tisdagar istället, men de har inga roliga utstickande spel att locka dem med. Jag hade ju t.ex. kunnat tänka mig att GS75 med en garantivinst till en ensam vinnare på en radda miljoner hade varit skoj på Solvalla varje tisdag. Idag misshandlas det spelet å det grövsta genom att det ideligen ersätts av extra V75 på söndagar. Men, det hade riskerat att göra slarvsylta av V86 på onsdagarna, i alla fall om det fått tävla på samma villkor med ombudstillsammans.

Jag förstår att man inte har tid att göra helt nya spel, men att skapa t.ex. ”V65 Deluxe” med 2kr radpris hade man väl kunnat klara av? Jag tror inte att V65 blir någon ”gamechanger” för omsättningen eller Solvallas tisdagar.

Travfolket
Travronden har grävt i väljaropinionen bland ”travfolk”, aktiva och spelare. Det var föga förvånande resultat, och förklarar en hel del till varför det låter som det gör. Tonen är rätt så hård, på gränsen till hätsk på sociala medier. Det finns litet utrymme för nyanser, för givande diskussioner.

Vänd på steken. Skicka t.ex. ett SMS till de kuskar och tränare som satte din spik, ditt vinnarspel, din platsluring etc. Låt dem få veta att vi uppskattar dem. Att skicka SMS är gratis för de flesta idag, det tar sällan mer än 30 sekunder att leta reda på deras nummer och skriva ett SMS. 30 sekunder för att glädja någon annan lite grann, istället för att sitta och pösa i egen självgodhet.

Travets storhet
Picasso på V64 igår. Startgalopp. Ett galoppsprång ifrån att diskas, hopplöst sist 500 kvar. Fjärdespår i sista sväng, och hinner fram med en nos på linjen. Små marginaler, men det är det här som gör spel på hästar populärt. Alla initiativ för att få till mer sånt här borde premieras och lyftas fram. Inte startgalopper då, men jämna ovissa startfält där alla kan slå alla, där det finns plats för en prestation.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.