Korta notiser per den 7:e Oktober

Som alla redan räknat ut för länge sedan spelade ett massivt motstånd mot den senare starttiden av V75 ingen roll. Att publiken inte kommer till banorna, att intäkterna minskar för restaurangerna och att sponsorerna är mer svårflörtade väger lätt mot när man ställer det mot pokalåret. Som jag skrev för något halvår sedan om pokalåret; ”Har man tagit fan i båten får man ro honom i land”. Det kan sluta med att travet 2018 ställer sig frågan om det var värt allt detta. Och ett misslyckande nu kommer få sådana konsekvenser att man inte riktigt vill tänka åt det hållet.

Att rida monté är fysiskt påfrestande, och nu kommer man inte nöja sig med att ryttarna klarade ett FYS-test när de fick licensen, utan även i loppen skall de bedömas. Ser de trötta och slitna ut mot slutet av loppet så dras licensen in tills man kommit i form igen och klarar ett nytt test.

Man har gjort ett försök med en så kallad 360-kamera som filmar i alla riktningar. Den hade Erik Adielsson på hjälmen i ett lopp, och nu kan man se resultatet på Youtube. Det är häftigt att kunna se sig om åt alla håll under loppet, även om det är en bit kvar med ljud, bildkvalitet och stabilisering. Inser att det är långt kvar innan en sådan kamera sitter på alla kuskar i alla lopp, men visst skulle det vara häftigt att sitta och åka med vinnarna när man satt sjuan en lördag.

Hästar måste ju tyvärr strykas från lopp ibland, men varför kan man inte stryka direkt i anmälningssystemet? Samma människa som har rätt att anmäla borde ha rätt att stryka där, digitalt. Idag läser man ofta att hästarna skall strykas på olika tipssidor, och ärligt talat borde det vara rapporterat i spelsystemen då för länge sedan.

I Frankrike ryktas det om att en kobolt-skandal är på väg att rullas upp. Kobolt är ingen snäll substans mot hästarna, utan det bryter ned deras organ. Det finns inga som helst förmildrande omständigheter till att utsätta en häst för sådant, och straffet för dem som ertappas med det här kan inte vara annat än mycket hårt.

360.000kr i förstapris i ett lopp, totalt 600.000kr i prissumma och fyra anmälda? Det bjöd galoppen på när de arrangerade V64 på Jägersro i går. I de tre första loppen på kupongen delades det ut en miljon i prispengar totalt och man hade 7, 4 respektive 7 anmälda till de loppen. Jag ber att få citera Björn Ranelid: ”Herregud”.

Gårdagens hjälte, Sir Chic, blev först utanför pengarna vid tävlingarna igår. Surt, men någon måste ju placera sig där också (utom i vissa högt doterade galopplopp då).

Dagens hjälte är en häst som är 9 år ung, valack och numera tränas i jämtländska Strömsund. Han heter Aloxe och startar i V64-1 på Östersund ikväll. Livet har hittills innehållit 72 startar som inbringat 327.000kr. Debuterade som treåring och vann ett par lopp det året. Sedan har han startat på genom livet med lite vilopaus här och var, men har fått ihop åtta segrar i karriären. Den senaste segern kom i September 2014, så det är verkligen dags nu även om det ser hårt ut. Hästen och familjen Svegårdh som äger och tränar får nog hoppas på en slant.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.