Korta notiser per den 7:e Oktober 2018

Gårdagens storvinnande spelare
Ytterligare 20 miljoner lades till i ”tidernas jackpot” igår efter att V75 på Skellefteå sin vana trogen gett en favoritparad. Hade favoriten i sista avdelningen vunnit hade det blivit jackpot på sex rätt också. Strax över 900kr i utdelning, 1800 gånger pengarna för den 50-öring som investerades på rätt rad. Spelade man istället rätt rad som vinnare hos Toto2 i deras vinnarpooler fick man över 6000 gånger pengarna i utdelning. Det spelar lite roll var och hur man spelar favoritrader.

Eftersom jag jämförde lite med Lotto igår kan jag ju också berätta att en spelare där vann över 20 miljoner genom att få sju rätt, i den andra dragningen fick en spelare lite över 2 miljoner för sju rätt och i Jokerdragningen fick en spelare 10 miljoner för rätt nummer.

Stryktipset gav spelarna med 13 rätt 781 000kr. På postkodlotteriet blir det miljonärer varje vecka, liksom på Bingolotto. Varje dag ser man Triss-vinnare sitta i TV-soffan och vinna pengar som betyder något. Om V75 skall vara världens bästa spel så handlar det inte nödvändigtvis om att skylta med stora jackpottar, utan det handlar om att människor måste få se att man varje vecka kan vinna mer än korvören.

Vinnande regelbrytare
Fyra av vinnarna i gårdagens 12 lopp på Skellefteå bötfälldes för olika regelbrott, tre av dem för förseelser under lopp. På Åbys breddtrav var det blott ett vinnande ekipage som bötfälldes, och det inte för någon förseelse under loppet. På Bollnäs var det generellt sett få böteslappar, och ingen vinnare fick någon bot. Det är lite för litet underlag för att dra slutsatser, men visst upplever man det som att de bästa kuskarna är beredda att tänja på gränserna mer när det är mer i potten att köra om. Där lönar sig brott mot tävlingsreglementet. Apropå det här med att diska mer vid brott mot reglerna.

On Track Piraten
On Track Piraten är en hedershäst av sällan skådat slag. Igår tog han sin 28:e rikstotoseger, och varje säsong sedan han började tävla som treåring har han sprungit in mer än en miljon kronor. Han ser nästan alltid strålande ut på banan, och det jobb som Hans R Strömberg och hans personal lagt ned på den här hästen kan inte få annat än högsta betyg. 16 miljoner på kontot gör att det inte är så värst många svenskfödda hästar som tjänat mer. Och det är inte slut än, som han såg ut igår finns det mer framgångar, segrar och roliga stunder att hämta hem för hästen och hela gänget runt om honom.

Amatörframgångar
En amatörseger på V75 igår, även om det var Ulf Ohlsson som satt i vagnen. Fyraåriga Major Vici tog i sitt fjärde försök på rikstoton sin första seger där, och det betyder 125 000kr in på kontot. Det är en grannlaga uppgift att få landets amatörer att hitta självförtroende nog att ställa upp i ”vanliga” lopp där prispengarna finns. Kanske skall fler banor ha en ”småtränarcoach” som en kväll i veckan hjälper dem med träningsupplägg, foderstat, utrustning och balansering med målet att amatörerna på banan skall dubbla antalet V75-starter nästa år, och dubbla antalet amatörtränade unghästar i insatsloppens uttagningar? Jag ser ingen annan lösning än att vi lyfter amatörsporten en bit så att man kan vara med och tävla i lopp med bättre prispengar, med spelformer som drar in pengar till sporten.

Så gör man i många andra sporter. Fotbollen vore inte mycket i Sverige om man där inte satsade på att även tränare i föreningar vars lag ligger långt ned i serierna, kontinuerligt utbildas för att kunna föra över det till sina spelare. Även om de stora lagen ofta vinner sina matcher mot de små lagen i t.ex. svenska cupen så händer det ju att de små vinner, eller åtminstone lyckas göra mål på det stora laget. Det lokala fotbollslaget här i byn, som idag spelar i division 5, lever än idag på en sådan match. 1931, för 87 år sedan, lyckades man vinna kvalet till dåvarande division 2 mot Djurgårdens IF. Vi behöver fler amatörer som får sådana minnen. Som får känna att de kan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.