Korta notiser per den 7:e November 2018

Förnyelse
Sulkysport denna vecka har fokuserat mycket på travets framtid. Hur det ser ut, hur kan man åstadkomma förändring som leder till förnyelse. Det finns några saker där som jag har idéer för. Det finns visst blott 26 travskolor i landet, och det säger sig själv att det är väldigt svårt för intresserade att hitta någon av de där 26 och de ligger tillräckligt nära. Jämför med andra idrotter som fotboll, innebandy eller hockey. Det finns planer, hallar och rinkar i nästan varje samhälle runt om i vårt land.

Hästar finns det också, travhästar rent utav. Det finns inget som hindrar vem som helst att starta en travskola. Bilda en enkel förening, och sök kommunala bidrag. Det borde ligga i varje travtränares intresse att det finns en travskola. Varför inte på deras gård? Det finns nästan inte en kommun i Sverige som inte har travhästar. Det borde därför finnas i alla fall 250 travskolor. Man får väl kanske hjälpas åt lite, kanske får det lov att anslås lite investeringsmedel, men kostnaden för att inte göra det här kommer bli större och större för varje år som går. Bristen på nya aktiva, på hästskötare, på hästägare kommer bestå så länge inte intresset kan göras större.

Modernt hästägande
En annan viktig punkt är det moderna hästägandet. Det är svårt för många att idag äga en helt egen häst och ha den i proffsträning. En häst som kanske kostar 200 000kr i inköp som 1,5-åring och sedan 150 000kr i två år innan den börjar starta, och då kanske ”bara” kostar 75 000kr/år eftersom den förhoppningsvis springer in lite pengar också. I gengäld kommer resor och tävlingskostnader till.

Det är andelshäst som gäller för de flesta idag, men fördelen med det är att en familj då kanske har råd att vara med på mer än en häst. Jag ser ingen bra fungerande andrahandsmarknad för andelshästar idag. Jag ser inga modeller som låter mig prova på att vara andelshästägare under t.ex. sex månader. Och utan fungerande marknad är det också svårt att bli av med en andel om man av något skäl tappar intresset eller förmågan att vara med.

Moderna tävlingar
Den tredje viktiga punkten är att tävlingsformatet behöver göras om. Det behöver gå mycket snabbare, och ett besök där skall ge en kick av energi. Första start 19:00, lopp 8 som är sista loppet går i mål 20:55. Tempo med upplevelser och spänning hela tiden. Man hinner hem för att ladda tvättmaskinen innan man går och lägger sig. Barnen är inte omåttligt trötta i skolan i morgon. Familjemeny i restaurangen med en stor skål spaghetti med köttfärssås för 4 personer, 199kr.

Lekladan för de lite mindre barnen där de under viss tillsyn kan leka kurragömma eller hoppa i hö, eller varför inte en väldigt basic travskolelektion. Sedan behövs ett spelrum för de lite äldre med några Xbox eller PS4. Kanske en hörna med ett par biljardbord och ett par darttavlor. En liten biograf där man visar en film på duk med projektor. Måhända ett gym i källaren för den som föredrar att träna en timme. Människor är ju så idag att de har svårt att sitta ”sysslolösa” i flera timmar. Kanske skall man på en travbana också ha en ”tyst avdelning” där man kan sitta och plugga, lyssna på en ljudbok eller meditera inför loppet där familjens delägda häst skall tävla. Alla i hela familjen skall tycka det är roligt att åka till travbanan. Annars kommer de inte.

Moderna arrangörer
Som arrangör skall man efter varje tävlingsdag känna sig som ett utskitet äppelskrott. Varje tävlingsdag skall kännas som om det varit Elitloppet, Sprintermästen eller Stochamponatet. Man skall känna att man gett allt för den publik som kom, och att den uppskattade kvällen så att de kommer tillbaka. Man skall inte stå med ångest i blicken över de stolar som inte fylldes av publik, utan ge allt för de som sitter på stolarna ikväll så att de tycker det är så jädra roligt här att man vill ta med sig hela världen för att uppleva detta nästa gång.

Det här är viktigare än allt spel.

Att ta fram potentialen
Spel handlar det annars om den här veckan. Ikväll är det en rejäl jackpott på V86, vilket kan ge en fin spelkassa till lördagens megapott. Om man inte bara jagar alla rätt, utan också vill bara säker på att när man väl får alla rätt så skall det ge snuskigt bra betalt, så måste man våga ta bort favoriter från systemet. Det är så potentialen uppstår, det är så man får råd att strecka de med lägre spelprocent.

Streckspelens konstruktion är sådan att man behöver helst ett par spikar på spel som V75 och V86 för att komma i mål med ett rimligt system. Förvånansvärt många spikar omgångens största favorit, och omgångens näst största. Det är mycket potential till utdelning som försvinner om de sitter. Då har man likt en sill i stimmet ställt sig tillsammans med alla andra i spelarkollektivet. Tryggt, men inte särskilt stor chans att vinna stort.

Den allra enklaste reduceringen man kan göra är att kräva att högst en av de två största favoriterna i lopp man har garderat får vinna. Det reducerar inte väldigt mycket, men det tar bort väldigt många rader som helt saknar potential till hög utdelning. De flesta av dem riskerar att ge jackpott. Det kan vara värt att tänka på när man komponerar sitt system.

För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.