Korta notiser per den 7:e Maj 2018

I går kväll kom beskedet att Johnny Takter avslutar sin karriär som travkusk. Han ämnar köra två tävlingsdagar till, på Solvalla på tisdag och på Jägersro på torsdag. När man tittar på vad Johnny presterat under sin långa karriär kan man inte annat än imponeras.

3 777 segrar gör honom till den 12:e mest vinnande svenska kusken genom alla tider.
Blev medlem av tusenklubben 1992, det år han fyllde 34.
354 segrar på Rikstoton, på 3 184 körda lopp.
Vann sitt första championat på Jägersro 1981, 23 år gammal. Det senaste vann han 2015.
Totalt har Johnny 19 championat, varav 12 på Jägersro, 2 på vardera Halmstad, Kalmar och Karlshamn samt 1 på Åby.
1984 blev han allsvensk champion med 184 segrar.
2007 blev han utsedd till årets kusk.

Jag kommer minnas Johnny för hans tidiga reklamhästar som Matiné och Nealy Lobell, hans makalösa segertåg som kusk till Commander Crowe, hans samarbete med Kari Lähdekorpi när han åke runt och vann massor av lopp i södra Sverige och så segern i Elitloppet med Iceland. Han har alltid varit en kusk att se upp med om man spelar V75. Han har kört de flesta storloppen och vunnit många av den. Rutinen går inte att överskatta.

Det går inte att tro, men Johnny fyller 60 år i år. I 45 år har han jobbat med hästar. Mockat boxar, selat hästar, skott dem, pysslat om dem, suttit oräkneliga timmar och kört häst oavsett väder. Åkt runt i bil, hästtransporter och flyg för att tävla. Fram till slutet av 1990-talet drev Johnny en träningsrörelse, men 2000-talet handlar mest om att köra hästar.

Johnny har varit öppen med att han inte alltid mått bra, och och har i perioder varit borta från travet. Därför var det kanske inte helt oväntat att han hade lite planer på att sluta. Han körde sitt första Elitlopp 1983 (E. O. Brunn) och när det är dags för Elitloppet i år har han slutat. Det kommer kännas tomt.

Veckans trav
Det är en intensiv vecka med Margaretas Tidiga Unghästserie på tisdag, Gentlemannadagen på torsdag, Pokalloppen på lördag och Copenhagen Cup på söndag.

Måndag: Lunchtrav från Vaggeryd. V64 från Färjestad och Umåker som saxbana.

Tisdag: Lunchtrav från Halmstad, V64 från Solvalla med Margaretas tidiga unghästserie och K-G Fylkings minneslopp. Breddtrav från Eskilstuna som saxbana. (Hur man kan få köra breddtrav på Solvallas grannbana samtidigt är något som övergår mitt förstånd)-

Onsdag: Expresstrav från Solvalla och Åby, där bägge banorna har varsitt försök i Diamantstoet som höjdpunkt.

Torsdag: Det är ju Kristi Himmelsfärds dag så Boden kör breddtrav på förmiddagen och Bergsåker har lunchtrav. Jägersro har sin klassiska Gentlemannadag med första start 13:00, och Lindesberg kör på eftermiddagen med start 15:00.

Fredag: Lunchtrav med V65 från Åmål, V64 från Östersund och Kalmar som saxbana.

Lördag: Dannero har breddtrav på förmiddagen, V75 från Åby med Pokalloppen för fyraåringarna och sedan skall Rättvik köra lördagskvällen.

Söndag: Tingsryd har breddlopp på förmiddagen, det är extra V75 från Charlottenlund med Copenhagen Cup och Solänget har tävlingar med början 16:55.

Jackpott
Det blev så klart Jackpott från den eländiga V75-omgången igår. Och eftersom Norge och Sverige då inte spelar tillsammans så fick man proportionerligt dela på den och dela ut den i respektive land. Knappt hade sista avdelningen gått i mål innan ATG per mail glatt meddelade mig att på lördag kunde jag vinna 26 miljoner som ensam vinnare. ATG har i skrivande stund, ett par timmar efter att spelet öppnades, fört in jackpotten till lördagens pott.

Ett annat tänk?
Örebro International fick se Just Wait And See segra. 400 000kr in på kontot för en häst som före loppet tjänat 590 300kr. Vi behöver fler lopp för hästar i skiktet under yppersta eliten med skapliga prispengar. Just Wait And See hade före denna start i snitt tjänat 21 700kr per start. Att dra in 400 000kr i den takten skulle ta ett år eller kanske ett och ett halvt, och det för att gå från bronsdivisionen till silverdivisionen.

Bland alla uppfriskande titlar på loppen är det kanske dags för lite uppfriskande nytänk vad gäller loppen också. Får jag föreslå ett ”lilla Elitloppet” för hästar med max en miljon på sig. Två heat med åtta hästar i varje, 100 000kr i förstapris. Alla icke diskade eller som var för långt efter går till final som startas med konceptet 15 bakom bilen. (Skulle alla 16 försöksdeltagarna komma i mål odiskade så tas den åtta med sämsta tiden bort från finalen). Och så kör man final med 250 000kr i förstapris senare samma kväll. 16 hästar som fyller tre lopp.

Svårt naturligtvis med tidspassade scheman för att optimera spelet att ha utsvävningar, men om travet skall vara något unikt varje dag, som det är svårt att efterlikna med virtuella hästar, så behöver man göra en del annorlunda saker. Det här koncepet kan också med fördel t.ex. köras med ston, kallblod eller rent av fyraåringar. Viktigt att ha ett bra tak så att de i skiktet under eliten får vettiga pengar att köra om, och när hästbristen slår till är det inte fel om sexton hästar kan fylla upp tre lopp.

Snålskalor
Finlandia Ajo hade prisskalan 110 000 – 45 000 – 20 000 – 10 000 – 5 000€. 58% av priskakan till vinnaren. Örebro International hade 51,5% till vinnaren, men även där var det lite snålskala med 92 000 till trean och 42 000 till fyran. I vanliga V75-lopp är det 49% till segraren. I Frankrike har man normalt 45% av prispotten till segraren.

Spelsäkerhet
Idag är det spel till norskt trav från Frankrike. Norska Rikstoto marknadsför det som ”Gigantpotter”. Problemet är väl att prispengarna i loppen där dessa gigantpotter florerar inte är särskilt höga. Det är alltid stor risk för uppgjorda lopp när man kan tjäna mycket mer pengar på spelet än man kan göra som aktiv. Travet är inte unikt i det sammanhanget, utan samma regler gäller alla sporter som man arrangerar spel till.

Gav det rätt betalt?
V75 Biri
Förväntat antal rätta rader: 4 223
Antal rätta rader: 4 542

Andelsspel:
Tillsammansbolaget i lördags gav tyvärr endast tre femmor.
Idag blir det lunchtjuga och kanske en kvällsjuga. Håll utkik på Twitter.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.