Korta notiser per den 7:e Juni 2018

Peter Untersteiner
Igår nådde Peter Untersteiner ännu en milstolpe i sin karriär då han som sjunde tränare nådde 3 000 tränarsegrar. Det är endast Stig H, Olle Goop, Åke Svanstedt, Robert Bergh, Jim Frick och Kari Lähdekorpi som klarat av det tidigare. Nästa på tur att klara det bör bli Lutfi Kolgjini, han saknar 8 segrar för att nå dit.

Jubileer
Det blir en del jubileer att fira varje år eftersom de bästa kör så mycket mer och tränar riktigt stora stall jämfört med hur det var för några decennier sedan. Bland tränarna är det Björn Linder, numera med amatörlicens, som har tre segrar kvar till 1 000. Även Åke Lindblom och Petri Puro närmar sig 1 000 segrar. Svante Båth har 10 kvar till 2 000.

På kusksidan har Micael Melander två kvar till 1 000 segrar, Lars Erixon saknar 13 segrar till det målet. Lutfi Kolgjini saknar 26 segrar till att nå 2 000 som kusk. Det kan bli ett och annat jubileum till i år.

Trender
Något som blivit ganska populärt på senare är att spela med hjälp av trender. Hästar som det kommer ny info på spelas hårdare närmare inlämningsstopp, och det är något man som spelare skall reagera på. Spelare som spelar sent vinner mer, är teorin. Jag har kollat trender på ungefär 2 000 lopp, och är ännu inte särskilt imponerad av träffsäkerheten hos spelarkåren där. Nu är dessa lopp indelade på olika spelformer, och det ser lite olika ut för olika spelformer, så det är inte särskilt statistiskt säkerställt ännu. Jag vågar dock säga att det är svårt att bli rik genom att spela på trender. När trenderna har rätt ger det ofta ganska dåligt betalt i förhållande till den statistiska svårighetsgraden. Vi kan ändå ta en titt på gårdagens V86, omgången var ganska typisk.

Avd 1: Mulligan gick från 38,5% på morgonen till 30% vid spelstopp. Tappade hela dagen, men tappet accelererade efter att betaltjänsterna kom ut. Istället var det Am I Wrong och Gunell Palema som det var mycket surr om.

Avd 2: Elliott Coger hade förvisso ökat sin andel av spelet under dagen, men mest eftersom Nakoda Hoj ströks. Sista halvtimmen före spelstopp sjönk den i streckprocent. Snackhästarna var Dark Xray och Gaya di Quattro.

Avd 3: Västerboonthenews var streckad med 40% av insatserna, men den tiondelen som spelade sist hade bara 30% av sina insatser på den. De satsade istället hårt på Darling Mearas.

Avd 4: Veroni tappade en hel del under dagen, men ökade något på slutet. Mest buzz var det dock på Day Composite och Strawberrydaiquiri. Här baissades också favoriten Je t’Aime Lucky, vilket visade sig vara rätt.

Avd 5: Dream In Matchtown ökade sin andel av spelet under hela dagen, men mest av alla ökade Uappa di Azzurra som gick från att vara andrahandare med 30% på morgonen till att bli solklar favorit med 45% vid spelstopp. Åt andra hållet gick Barack la Marc som började på 31% och slutade på 19%.

Avd 6: Night Brodde hade en positiv trend fram tills att betaltjänsterna kom ut med sitt material, då blev den neutral. Istället var Mellby Glader och Chuck Camto dem som ökade mest på slutet, medan Neon Hagh rasade.

Avd 7: Under the Counter var en av hästarna med mest positiv trend under dagen. Den sista tiondelen av omsättningen lade 10% av sina insatser på denna häst. En annan häst som trendade ordentligt var Uccello Jet. Cashback Pellini trodde man inte alls på.

Avd 8: Vespertilio Jet ökade förvisso sin andel av spelet under dagen, men från låga nivåer. Kunskapen om den här hästens form fanns i en mycket liten krets, som det ofta är när en överraskande vinnare tränas av en liten tränare. Det saknas riktigt stora klättrare, både uppåt och nedåt, i detta lopp.

För den som använder V86-trender för att spela DD var dubbeln inte alls svår att hitta. Däremot blev nog V86-spelaren inte särskilt glad.

Vad påverkar streckfördelningen?
Det som påverkar trenderna mest är i första hand strykningar. Nu är det inte strykningar i alla lopp, men om en betrodd häst stryks är det många omtag i analyserna, och så finns det ju en massa redan inlämnade system som skall ha in reserver.

Efter strykningarna är det betaltjänsterna, barfotainfo och hur information tolkas och presenteras av ATG Live/TV-sändningar som påverkar. Betaltjänsternas spikförslag går som raketer i strecklistan. Blir det sedan barfota runt om för första gången och en bike för kusken att sitta i så spikas det friskt.

Omvänt kan Stefan Hultman i ATG Live en kvart före spelstopp säga att en favorit bör garderas, så kommer en miljon i tänkta V86-insatser flyttas från den hästen till andra i samma lopp, företrädesvis någon han tyckte ”såg fin ut”.

Ungefär hälften av V86-omsättningen kommer in sista timmen före spelstopp och runt 20% kommer sista 10 minuterna.

Vinnande systemstorlekar
På V86 igår fanns det ett vinnande system. ATG gav oss informationen att det kostade mer än 2 000kr, att det innehöll 3 spikar, att det förutom en rad med åtta rätt också hade 44 sjuor och 739 sexor. Därmed kan man räkna ut att systemet åtminstone bör ha varit på 49 896 rader, och kostade alltså strax under 12 500kr att lämna in. Varför insatsernas storlek på stora vinnande system skall ”hemlighållas” är rätt märkligt när vilken femteklassare som helst med lite matematikintresse kan räkna ut det med papper och penna med all annan information som grund.

Gav det rätt betalt?
V4 Australien
Förväntat antal rätta rader: 36
Antal rätta rader: 26

V5 Lindesberg
Förväntat antal rätta rader: 815
Antal rätta rader: 1 028

V86 Kalmar
Förväntat antal rätta rader: 4
Antal rätta rader: 1

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.