Korta notiser per den 7:e December 2018

Sorg
Det är många bland Hälsinglands hästfolk som har sorg idag. Uppe i norraHälsingland finns det några människor som har sin lilla förening ”Forböndernafrån Hälsingland”. De brukar fara på långfärd med sina hästar till marknader runt om i Norrland. Hästarna är bl.a. kallblodstravare, många med fin stam och en del har tjänat en hel del pengar på banan. Det kan ta en vecka eller mer än så att komma fram, de brukar göra dagsetapper runt 3 mil i stöten och resorna blir långa äventyr. Sedan en dryg vecka har de varit på väg mot den traditionella marknaden Jamtli i Östersund. De gör nedslag och övernattar hos hästfolk utefter vägen. Sänder live på Facebook och är verkliga ambassadörer för hästen,för livet på landet, för den norrländska vackra naturen och för att visa lite hur man levde förr.

Igår kom en timmerbil och en personbil i deras väg. Mina tankar går till alla inblandade som fick vara med om något hemskt, som fick ta emot det sorgliga beskedet, som är oroliga för hur det skall gå, som har ont i kropp och själ, och som känner saknad och sorg.

Avbrutna tävlingar
Tävlingarna på Axevalla avbröts igår kväll, och de två sista loppen ställdes in. De loppen ingick i en faslig massa spel, som brukligt är. Att tävlingarna avbröts är väl inte så mycket att säga om, banan var verkligen alltigenom usel när tjälen släppte och regnet öste ned. Frågan är om man ens skulle ha kört, men det är naturligtvis ett stort tryck på att köra när hästar och aktiva står på stallbacken och vill tävla. Man har ju redan tagit kostnaderna för att ta sig dit, nu vill man ha prispengar.

Tyvärr är det som vanligt spelarna som får ta smällen då reglementet är skrivet för att skydda spelbolaget.

På V64 deklarerades alla 13 kvarvarande hästar i sista loppet som vinnare. Det gjorde att antalet vinnande rader verkligen sköt i höjden, det blev jackpot på 4 rätt. 1,2 miljoner flyttades därmed från gårdagens spelare till dem som spelar idag.

På V4 blev utdelningen 78kr, men där fick spelarna ändå ut sina pengar.

På V3 där det bara hann avgöras en avdelning blev det återbetalning av insatserna, vare sig man hade rätt häst i första avdelningen eller inte.

På DD blev det istället ett ”vinnarspel” när sista avdelningen ställdes in, men med DD:s högre spelavdrag (30%). Alla som hade rätt häst i DD-1 fick oddset 2,83 för varje kombination de hade kvar. Det kan jämföras med vinnaroddset 3,45. Flera hästar ströks sent pga otjänlig bana. De kombinationer man hade med strukna hästar återbetalades.

Allt detta är enligt reglerna, men hade det inte varit ”snyggare” om man inte haft jackpot i omgångar med inställda lopp, utan istället skickat de pengarna uppåt i hierarkin så att de spelare som deltog i omgångar fick ut sina 65%? Det spelar ingen roll för spelbolaget, de får ju sin andel i alla fall.

När ett lopp på DD försvinner, vore inte återbetalning det bästa? Att alla hästar i sista loppet betraktas som strukna istället för som vinnare? Det kostar lite för spelbolaget, men det är ju inte särskilt ofta det här händer.

Och, vore det verkligen inte på sin plats att programledarna i ATG Live kan reglementet, eller i sin sändning kan ringa upp en compliance officer, produktägare, totochef eller vem som helst som jobbar med detta, och som kan förklara vad som händer för alla tittare?

Reklamstoppsdementi
Igår rapporterades det om stopp för TV-reklam för spel under sportsändningar. Det dementerades senare på kvällen. Uppenbarligen var någon med en insatt källa lite för het på att publicera. Det är dock en hel del i görningen. TV-tittarna är rätt less på spelreklamen, TV-bolagen tjänar pengar på att sälja sina kanaler, och att ha reklam, men om folk säger upp sina kanaler för att de är proppade med reklam tjänar man inget alls. Myndigheterna är sura för att fler och fler dras in i spelmissbruk och spelbolagen själva behöver kanske omvärdera vad man lägger sin marknadsföringsbudget på.

Själv är jag rätt förtjust i att se fotboll från de största ligorna, och visst vore det roligt om det var Bojans sågning av en back som tagit ett mindre klokt beslut som fanns kvar i öronen efter en match istället för Persbrandt som överlägset jäser om hur jäkla bra ett visst spelbolag är.

För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.